Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
De meeste soorten salie kunnen buiten prima overwinteren, maar voorkom dat hun wortels langdurig nat komen te staan. Dan sterven de planten af. Strooi aan het begin en einde van de zomer een paar handjes beendermeel of mestkorrels om de salieplant en werk dit voorzichtig in de grond. Salie leeft vaak niet zo lang.
De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
Een van de bekendste en meest winterharde soorten is Salvia microphylla 'Hot Lips'. Hij bloeit vaak tot aan de eerste nachtvorst in november. Tijdens warme nachten verkleuren de roodwitte bloemen bijna helemaal rood. Soorten uit de greggii– of jamensis-groep zijn vorstgevoeliger.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
De populaire tuin en kruiden salie kan generatief worden vermeerderd door zaden en vegetatief door stekken of gewortelde scheuten.
Op een zeer zonnige plek kan salie al snel uitgroeien tot een kleine heester. Daarnaast gedijt salie het beste op een goed doorlatende, vrij droge en het liefst kalkhoudende grond. Op zure grond zal salie niet goed groeien. Ook in een natte grond zal de plant slecht presteren.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Hoe hoog wordt de Salvia officinalis? Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 à 75 cm hoog.
Ja, siersalie (Salvia) is over het algemeen een vaste plant, al zijn er ook Salvia's die als eenjarige perkplant toegepast worden. Hij is bladverliezend, en wordt in de winter of vroeg in het voorjaar op enkele centimeters boven de grond afgeknipt. Hij loopt daarna van onderaf weer bossig uit.
de plant kan 's winters beter binnen worden overgehouden om bevriezing te voorkomen. Knip de salvia licht terug en pot de plant op, overwinteren op een koele vorstvrije plaats. Weinig water geven.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Wanneer de plant volgroeid is hoef je eigenlijk nog maar heel weinig water te geven. Dat hoeft enkel wanneer het heel droog is of wanneer je merkt dat de plant wat slap gaat hangen. Het is heel belangrijk dat salie niet te lang nat staat. Je moet dus een goed drainerende bodem hebben.
Behalve in borders is Salie zeer geschikt om in bakken te zetten op balkon of terras. Met een paar eenvoudige tips blijft Salie in optimale vorm. Belangrijk is een standplaats in de volle zon. Watergeven gaat net als bij andere tuinplanten.
Salvia nemorosa Caradonna of Salie is een zeer langbloeiende plant met blauwpaarse bloemen in aren. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging en snoei. Er zijn veel verschillende soorten Salie. Deze soort wordt ongeveer 50 à 60 cm hoog en 40 cm breed.
Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 90 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
Kies voor inheemse planten die slakken niet aanvreten. Bijvoorbeeld wilde akelei, steenanjer, ooievaarsbek en kruiden als tijm en bieslook. Leg barrières van koffiedik, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt.
Stekken van salvia's neem je van een zijscheut. Je kunt zo'n zijscheut vergelijken met dieven bij tomaten: ze groeien tussen een bladpaar en de stengel van de plant. Kies een scheut zonder bloem. Bewaar de stekken in de tussentijd in een plastic zakje: zo voorkom je dat je stekjes te snel uitdrogen.