Meestal komt dit doordat er te veel lucht in het eimengsel is geklopt. Gewoon mengen is voldoende, je hoeft het dus niet op te kloppen. En wanneer je de quiche in een te hete oven zet, zal hij ook de hoogte in gaan. Beter een iets lagere temperatuur dus, 180 à 200°C is ideaal.
Waardoor komt dit? De vulling van de quiche is vaak eerder gaar dan de bodem.Daarnaast is de vulling van de quiche is vaak nat, waardoor je bodem ook nat kan worden. Hier is een slimme truc voor: blind bakken!
Je bent er bijna, maar voordat je je taart aansnijdt, moet hij nog even afkoelen. Laat de taart of quiche eerst in de vorm een kwartiertje afkoelen en ga vervolgens met een mes langs de zijkantjes van je taartvorm.Haal de taart uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rek.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand.
De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm. Ontdooi de plakjes bladerdeeg volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Kies bij voorkeur voor een bakvorm met gaatjes in de bodem en bak een quiche met knapperige korst. Bepaal de grootte van je quichevorm aan de hand van het aantal eters dat je meestal hebt en kies er een uit met antiaanbaklaag.
Waarom moet je prikken in bladerdeeg? Wanneer je iets bakt met bladerdeeg en een vochtige vulling dan is het slim om de bodem eerst blind te bakken. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in.
prik in het plakje bladerdeeg gaatjes met een vork voordat je de vulling er op legt. strooi wat paneermeel op de bodem, bijvoorbeeld alsje een hartige of zoete taart bakt. je kunt het bladerdeeg het beste onder in de oven bakken.
De bodem zal niet te veel rijzen waardoor er genoeg ruimte over is voor de heerlijke vulling. Zo bestaat quiche deeg uit verschillende vellen bladerdeeg. Door de quiche bodem blind te bakken, bijvoorbeeld met rijst als steunvulling, wordt hij nog knapperiger en steviger.
Een quiche bak je, afhankelijk van het recept, zo'n 45 minuten op 180°C of 30 minuten op 200 à 220°C. Je quiche is klaar als de vulling goed gestold en stevig is, durf er dus gerust een keertje aan te voelen. Op 180°C krijg je een zachte vulling, op 200°C of meer een krokante en mooi bruin gekleurde vulling.
Je kan een quiche perfect op voorhand bereiden en een dag later weer opwarmen in de oven zonder dat hij helemaal wak wordt. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten die in je quiche zitten eerst goed laat uitlekken voor je er de eieren onder mengt. Bak de quiche dan af zoals je normaal zou doen.
Tip: Strooi wat paneermeel over de bodem van de quiche voordat de vulling op het deeg gaat. Het paneermeel neemt vocht op en voorkomt een zompige bodem. Wanneer je deeg voor hartige taart gebruikt in plaats van bladerdeeg is dit niet nodig.
Soort deeg
Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden.Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen.
Antwoord: Ja, in de koelkast hou je de Hartige taart ongeveer nog een dag goed. Je kunt overgebleven Hartige taart ook prima invriezen.
Je kunt een quiche, of andere hartige taart, zo'n twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de hartige taart is afgedekt. Een hartige taart kun je ook invriezen: dan blijft de quiche drie maanden houdbaar.
Zo wordt de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant. Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken.
De oplossing: Prik wat gaatjes in het bladerdeeg.Strooi een dun laagje paneermeel over de bladerdeegbodem en schep vervolgens je vulling er bovenop.
Een te warm deeg (doordat je het te lang doorkneedt met warme handen) kan namelijk ook weer voor scheuren en slap deeg zorgen. Kneed het dus vooral niet te lang door, maar tot het deeg goed uit te rollen is. Is het deeg onverhoopt toch te zacht geworden, leg het dan weer even in de koelkast om op te stijven.
De beste manier om het deeg te ontdooien is door het een nacht in de koelkast te laten staan. (ca. 10 uur). Bij kamertemperatuur is het deeg in ongeveer 2-3 uur ontdooid.
Genoeg recepten vragen erom dat je het deeg bestrijkt met ei, voordat het in de oven gaat. Of dat nou een bladerdeeggalette, een worstenbroodje of een Marokkaanse M'Hencha is, het principe is altijd hetzelfde. Het losgeklopte ei zorgt voor een mooi korstje wanneer het gebak uit de oven komt.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Terwijl de bladerdeegjes ontdooien kun je alvast beginnen met het invetten van de ovenschaal. Doe je dit niet, dan krijg je de quiche er niet gemakkelijk uit en blijft de helft in de schaal plakken. Vervolgens ga je de ovenschaal met het bladerdeeg bedekken. Bedek de bodem en de zijkant van de ovenschaal.
Stolt het ei niet in de oven? Oplossing: eetlepels havermout. Bedek je ovenschaal met hart hartige taartdeeg, bak 'm een paar minuutje blind en bestrooi dan – voor je de taartbodem vult met de groenten en het eimengsel – de bodem met twee eetlepels havermout. Het havermout zal het teveel aan vocht opnemen.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.