Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo'n 3 maanden goed. Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt.
Botercrème is ook prima in te vriezen. Je kunt het hier in een afgesloten bakje tot wel 3 maanden bewaren. Haal een dag voor gebruik het bakje uit de vriezer en laat dit in de koelkast ontdooien. Een paar uur voor gebruik zet je het buiten de koelkast.
Door te bewaren op kamertemperatuur is de botercrème gelijk klaar voor gebruik. Heb je na het decoreren nog een restje over? Vries deze dan in! In de vriezer blijft botercrème tot wel 3 maanden goed.
Een taart bekleed met fondant of afgesmeerd met bijvoorbeeld botercrème kan je ook heel goed invriezen. Doe de taart in een goede vocht absorberende taartdoos, dan is hij in de vriezer is tot 3 maanden houdbaar. Laat de taart rustig in de taartdoos in de koelkast ontdooien, doe de deksel niet omhoog om te kijken.
Waarvoor gebruik je botercrème? Botercrème kun je gebruiken als toef voor op een cupcake, of als lekkere vulling voor in een taart. Ook is het geschikt om er een taart mee af te smeren om er vervolgens een dripcake van te maken of te bekleden met fondant of marsepein.
In de vriezer
Vries de botercrème in op de dag dat je deze aangemaakt hebt en zorg er ook hierbij voor dat de crème niet in aanraking is gekomen met ander voedsel en goed afgedekt is. Gebruik de crème binnen ongeveer 3 maanden na invriezen. Laat de botercrème langzaam ontdooien in de koelkast.
Banketbakkersroom kun je 4 – 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de room ook invriezen, op die manier kun je het in een luchtdicht bakje tot 3 maanden bewaren.
Cupcakes met crème bewaren
Als je de cupcakes in de koeling zet, drogen ze namelijk uit. Daarnaast raden we het niet aan om cupcakes met een toef crème erop in te vriezen. Als je het handig vindt, kun je wel de cupcakes en (boter)crème los van elkaar invriezen.
Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek. Je kunt cupcakes en taarten met botercrème ook in de koelkast bewaren, maar dan wordt de cake snel droog en de botercrème te hard. Bewaar de traktaties bijvoorbeeld op een mooie standaard met stolp of in een stevige cupcake- of taartdoos.
Wie cupcakes graag versiert met glazuur, chocolade, spikkels… heeft twee opties: je kan enkel de cakejes invriezen en dan leuk decoreren wanneer je ze ontdooit; of je kan het geheel invriezen. Hoe goed dat lukt, hangt af van de topping.
Je kan de crème ook heel goed invriezen, dek de kom dan af met plasticfolie en zet het in de vriezer. Laat de crème ontdooien op het aanrecht, en mix het als het helemaal ontdooit is met de mixer op de hoogste stand voor 8-10 minuten tot je weer een gladde crème hebt.
De meest voorkomende oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe, kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Als je Botercrème er korrelig uit ziet en je ziet duidelijke pareltjes vocht op je crème liggen (of nog erger een hele plas met vocht onderin je kom), dan is je Botercrème geschift. Dit houdt in dat het vet van de boter en het vocht in je crème zijn gaan scheiden, ze vormen geen samenhangend geheel meer.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je kunt een boterletter ook voor 2-3 maanden invriezen. Het is erg lekker om de banketstaaf voor het serveren nog zo'n 5 minuten te verwarmen in een oven van 150 °C.
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf of ze helemaal gedecoreerd zijn of niet. Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren.
Zet de cupcakes met een toef in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek, maar niet in de koelkast. In de koelkast worden de cupcakes droog en de toef keihard wat niet lekker is om te eten.
Ook bij het invriezen is het belangrijk dat de cake niet vochtig wordt. Dus voor het invriezen, bewaar je de cake wederom in een luchtdichte bewaardoos. Je kunt de cake eventueel van tevoren in plakjes snijden zodat je het makkelijk kunt ontdooien. De bewaardozen van LOCK&LOCK zijn geschikt voor in de vriezer.
Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet.Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.
Ook gedecoreerde cupcakes kun je invriezen. Zet ze in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. In de vriezer blijven de cupcakes 3 maanden goed. Hoewel ik het niet aanraad om cupcakes in de koelkast te bewaren kun je gedecoreerde cupcakes wel het best in de koelkast laten ontdooien.
In de vriezer kun je een taart tot wel 3 maanden bewaren. De bacteriën kunnen in de ijskoude vriezer namelijk niet verder groeien. Let wel op: slagroomtaart kan niet goed in de vriezer, dat tast de smaak en structuur erg aan. Nog maar een extra puntje eten dus, er zit niets anders op!
Banketbakkersroom wordt ook wel crème patissière of gele room genoemd. Dit heerlijke product wordt gebruikt als vulling van gebakjes zoals soezen, eclairs en sloffen. Daarnaast heb je ook banketbakkersroom nodig voor het maken van Zwitserse room.
Banketbakkersroom, vanillebanketbakkersroom of crème pâtissière is een speciale gele pudding-achtige room die vaak in tompoezen, eclairs, vlaaien en soezen gebruikt wordt.
De banketbakkersroom is te slap na het afkoelen. De banketbakkersroom heeft niet of te kort gekookt waardoor deze nog niet genoeg gebonden is. De maïzena en eidooiers in de banketbakkersroom zorgen ervoor dat de room gaat binden.