Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Volgens calorieking.com.au bevat brie 30,5 g vet en 18,5 g proteïne per 100 g.Dezelfde hoeveelheid camembert bevat 25 g vet en 19,5 g proteïne . Om al dat vet te doorbreken, passen beide kazen goed bij een scherpe of zoete smaak zoals druiven of vijgen.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
En nu het slechte nieuws: deze kazen bevatten genoeg verzadigd vet en cholesterol om ze te beperken of te vermijden , zegt Routhenstein: Amerikaans: De volle versie bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per plak. Brie: Deze Franse kaas bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per ounce.
Niet alleen is de korst van Brie veilig om te eten , maar het kan zelfs schadelijke organismen buiten houden die de kaas kunnen besmetten. De schimmel die op andere soorten kaas groeit, is niet veilig om te eten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Er zit 9,9 gram vet in 1 voor snee (30 gram) brie, waarvan 6,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Kwark is een uitstekende keuze voor mensen die willen afvallen of spieren willen behouden. Het bevat weinig calorieën en veel eiwitten.
Deze kaas is een energierijk voedsel, met 334 calorieën per 100g. Brie kaas heeft een hoog vetgehalte, waarbij eiwitten bijdragen aan de rest van de calorieën. Brie kaas heeft ongeveer 75% vetcalorieën en 25% eiwitcalorieën .
Anders zou het opnemen van matige hoeveelheden brie in uw dieet geen significante bijwerkingen moeten hebben . De aanbevolen portiegrootte van brie is 1 ounce (28 gram), wat ongeveer de grootte van uw duim is. Het eten van overmatige hoeveelheden kan een opgeblazen gevoel of constipatie veroorzaken — en leiden tot een hoge calorie-inname.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie 50+. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brie 50+'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ja, de zachte "korst" van brie, een zogenaamde bloomy rind, is eetbaar . Het groeit wanneer de nuttige schimmels en bacteriën die worden gebruikt bij het maken van kaas, op het oppervlak van de kaas worden gespoten voordat deze rijpt. De schimmel produceert vervolgens enzymen die de kaas van buiten naar binnen helpen rijpen (het tegenovergestelde van hoe harde kazen rijpen).
Brie heeft een rijke en boterachtige smaak met een milde, romige smaak . De textuur is zacht en glad, vaak beschreven als smelt-in-je-mond.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Hoewel cheddarkaas en Amerikaanse kaas de twee populairste kazen zijn, behoren ze ook tot de kazen met het hoogste cholesterol- en verzadigde vetgehalte. Ricottakaas, cottage cheese en vetvrije kazen zijn minder populair, maar ze zijn wel veel gezonder.
Schelpdieren en cholesterol
Over het algemeen zijn schelpdieren rijk aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en vitamine B12, volgens de Universiteit van Washington. Ze bevatten ook weinig verzadigd vet, waardoor ze een goed alternatief zijn voor vlees. Maar schelpdieren staan erom bekend dat ze het hoogste cholesterolgehalte onder de zee hebben .
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
Als je probeert af te vallen, denk je misschien dat kaas van je lijstje is, maar dat is niet het geval. Jezelf onthouden van een voedingsmiddel waar je van houdt, is altijd een recept voor een ramp. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van meer dan 3 porties zuivel per dag het risico op obesitas kan verminderen .