Bij een leveraged ETF wordt dit een verlies van 2% of zelfs 3%. Hierdoor zijn leveraged ETF's producten die een hoog risico met zich meebrengen. Het aanhouden van een leveraged ETF voor langer dan een dag kan resulteren in een rendement dat niet exact een veelvoud is van het rendement van het onderliggende product.
Door de hefboomwerking kan een kleine koersschommeling van de onderliggende waarde veelal leiden tot een grote waardeverandering (en dus verlies) van de waarde van het derivaat. Verliezen kunnen in sommige situaties zelfs onbeperkt oplopen. De hefboom maakt echter ook het behalen van grote winsten mogelijk.
Een ETF (Exchange Traded Fund) met leverage (hefboomwerking) is een verhandelbaar effect dat gebruik maakt van derivaten en schulden om zo het mogelijke rendement op de onderliggende waarde te vergroten. Doorgaans volgen de traditionele op de beurs verhandelde fondsen de effecten in een onderliggende index 1-op-1.
Risico van extreme koersbewegingen bij een hefboom
Vooral wanneer je over een kortere periode belegt. Dit heeft te maken met 'volatiliteit': aandelen zijn vatbaar voor koersschommelingen, waarbij koersen in enkele dagen, maanden of jaren tijd flink kunnen dalen.
ETF-details
Risico: Beleggers in obligatie ETFs kunnen geld verliezen tot het totale verlies van hun belegging als gevolg van de Belangrijkste risicofactoren zoals kredietrisico, liquiditeitsrisico en veranderingen in rentetarieven zoals beschreven in het essentiële-informatiedocumentTAT/TGBT) en prospectus.
Risico van faillissement van de ETF-aanbieder
De fondsaanbieder kan niet zowel de fondsbeheerder als de "bewaker" van de activa zijn. Dus als een ETF-aanbieder failliet gaat, zijn je beleggingen niet weg, want ze worden nog steeds bewaard door de custodian.
Een hefboom is een mechanisme waarmee een kleine kracht in combinatie met een grote beweging wordt omgezet in een kleine beweging die een grote last verplaatst, waarvoor een grote kracht nodig is.
Een hefboom is een instrument dat er voor zorgt dat je heel makkelijk zware lasten met een kleine macht kan verplaatsen. Je kan met een beperkte kracht zware karweien uitvoeren. Dat is ook op de boerderij erg handig. Denk maar aan fruitbakken of dierenvoeder vervoeren met een kruiwagen.
De hefboomregel zegt feitelijk dat je met een kleinere kracht hetzelfde kunt bereiken als een grote kracht. Enige voorwaarde: de afstand tussen draaipunt en kracht moet (bij de kleinere kracht) groter zijn. Zo werkt bijv. een nijptang: lange handvatten geven een grotere afstand tot het draaipunt.
Als je al goed weet in welke bedrijven je wilt beleggen, dan zijn aandelen wellicht een beter beleggingsinstrument om te kiezen dan ETF's. Je kunt er dividend mee verdienen en het rendement op een belegging in aandelen kan veel hoger zijn dan bij ETF's, maar brengt echter ook een hoger beleggingsrisico met zich mee.
Is beleggen in ETF verstandig? Ja, beleggen in ETF's kan een verstandige keuze zijn vanwege de diversificatie, lage kosten en eenvoud. ETF's zijn passief beheerde fondsen die een brede marktindex volgen, waardoor ze een effectieve manier bieden om te beleggen in een brede waaier van effecten.
Wordt het stop loss-niveau bereikt dan zal de aanbieder het product beeindigen. Dit betekent dat de aanbieder de onderliggende uitstaande positie zal (ver)kopen. De waarde van de Hefboomproduct na afwikkeling van de uitstaande positiewordt de restwaarde genoemd en deze komt toe aan de belegger.
Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt mogelijk (een deel van) uw gehele inleg verliezen of zelfs meer. Beleg daarom enkel met geld dat u niet direct nodig heeft.
Hefboomwerking is het verschijnsel dat de winst of verlies van een afgeleid product zoals een optie, turbo of future in procenten groter is dan de procentuele beweging in de onderliggende waarde. Een turbo met een hefboom van 5 zal 5% in waarde veranderen als de onderliggende waarde met 1% beweegt.
Met een hefboom kun je de kracht verlichten, die uitgeoefend wordt op een object. Dit kun je zelf voelen: steek je arm recht naar voren. Laat een vriendje of vriendinnetje proberen je arm naar beneden te duwen: eerst door op je schouder te duwen, dan halverwege je bovenarm, op je elleboog en uiteindelijk op je hand.
Elke hefboom heeft een steunpunt, een machtpunt en een lastpunt. Afhankelijk van de volgorde waarin deze drie punten voorkomen, behoort een hefboom tot de eerste, de tweede of de derde soort. Men spreekt soms ook van primaire, secundaire en tertiaire hefbomen.
Het werkt zo: een hefboom heeft een draaipunt en twee armen: een korte arm en een lange arm. Dit is het draaipunt: de baksteen. Dit is de korte arm en dit is de lange arm.
De hefboom werd door de oud-Griekse wiskundige Archimedes uitgevonden.
Omdat lenen veel minder geld kost dan vroeger, is het mogelijk om met behulp van geleend kapitaal je eigen kapitaal te vergroten. In feite doe je dan aan lenen om te investeren. En dat zorgt voor het zogenaamde 'hefboomeffect' oftewel financial leverage.
Het hefboomeffect wordt bepaald door de combinatie van de interestmarge (RTV - IVV) en de hefboomfactor (gemiddeld VV / gemiddeld EV). De hefboomformule is gelijk aan REV = RTV + (RTV - IVV) x (VV / EV).
Risico's van beleggen in hefboomproducten
Beleggen in hefboomproducten brengt hoge risico's met zich mee. Je kunt je gehele inleg plus kosten verliezen. daarom aandachtig door. Turbo's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen.
Bij een leveraged ETF wordt dit een verlies van 2% of zelfs 3%. Hierdoor zijn leveraged ETF's producten die een hoog risico met zich meebrengen. Het aanhouden van een leveraged ETF voor langer dan een dag kan resulteren in een rendement dat niet exact een veelvoud is van het rendement van het onderliggende product.
Als de afwijking (tracking error) op den duur continu hoog is, kan het rendement heel anders (zowel positief als negatief) uitvallen dan de onderliggende index. Vooral voor indexvolgende etf's is het dus belangrijk om die tracking error zo laag mogelijk te houden.