De eerste doorkomende tandjes kun je herkennen aan het rode en opgezwollen tandvlees van je baby. Met je vinger kun je een hard puntje voelen. Soms zie je ook een wit puntje dat kan duiden op een doorkomend tandje. In sommige gevallen is dit witte puntje echter gewoon een talgkliertje dat in het tandvlees zit.
Hoe lang je baby last heeft van het tandjes krijgen, is niet te zeggen. Soms duurt het maar een paar dagen, soms veel langer. Niet iedere baby heeft er evenveel last van en ook de symptomen kunnen verschillen. Zo zal de één alleen wat hangerig zijn, terwijl een andere baby alleen heel veel kwijlt.
Het doorkomen van een tand geeft een kleine ontstekingsreactie in de mond. Omdat de tand door het tandvlees heen moet, gaat het tandvlees stuk. Er kunnen dan ziekteverwekkers bij komen. Je kindje is vatbaarder voor virussen, waardoor hij verhoging of koorts kan krijgen.
Maar let op: niet alles is te wijten aan het krijgen van tandjes! Normaal gesproken moeten deze symptomen binnen 48 uur verdwijnen. Als je baby toch hoge koorts, diarree of een tandvleesontsteking heeft die blijft aanslepen, ga er dan mee naar de dokter.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Geef je baby bij hevige pijn of koorts paracetamol voor kinderen (15 mg/kg, vier keer per dag met tussenpozen van vier uur).
Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees. De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.
Honderd jaar later moeten kinderartsen erom glimlachen. Er bestaat geen bewijs voor een verband tussen diarree en het doorkomen van tanden, laat de Zwolse kinderarts Paul Brand weten. Kinderen voelen zich vermoedelijk wat minder prettig: hun tandvlees zwelt op, ze kwijlen meer.
Dan kun je je baby gerust laten kauwen op een stuk brood of een droge koek. Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger of met de bolle kant van een gekoeld theelepeltje. Baby's die pijn hebben door doorkomende tandjes krijgen van de huisarts weleens een pijnverzachtende gel of druppeltjes voorgeschreven.
Volgorde melktanden
Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.
4-6 maanden: Zodra de eerste tanden beginnen door te komen, schakel je over op een borstel met zachte haren. Bevochtig hem met water en gebruik een beetje fluoride tandpasta, met maximum 500ppm fluoride. Maak cirkelvormige bewegingen, net als bij je eigen tanden. Zorg ervoor dat je baby geen tandpasta inslikt.
Als de eerste tandjes doorkomen, begin dan meteen met poetsen. Gebruik dan wel een speciale babytandenborstel. Die zijn zacht. Ook babytandpasta is handig, daar zit nog niet zo veel fluoride in.
Groene groente
Het spijsverteringskanaal van je baby is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor verteert je kindje voedsel nog niet zo goed als een volwassene. Het is dus niet gek dat de ontlasting van je kindje groen kleurt na het eten van groene groenten.
Als je baby zelf aan zijn oortje trekt moet je dat niet zien als een betrouwbaar signaal. Baby's en peuters spelen veelvuldig met hun oortjes, vooral in de periode dat het eerste tandje doorkomt.
Kan het zijn dat als je kindje weer nieuwe tandjes krijgt, hij kan gaan spugen? Of ligt dat aan iets anders? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het doorkomen van tanden tot koorts, diarree, spugen of andere symptomen leidt.
Als je kind erg veel last heeft van de doorkomende tandjes, mag je best een paracetamol zetpil geven die bij zijn leeftijd past. Paracetamol is een pijnstiller die pijnstillend en koortsverlagend werkt.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen. Voor zover nu bekend verloopt zo'n infectie bij baby's over het algemeen mild.
Is je kind ziek en heeft het koorts, kleed hem dan niet te warm aan. Wanneer hij al aan het zweten is, kun je hem beter laten slapen zonder slaapzak of juist een hele dunne slaapzak.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.