Alles op batterijen moet in de handbagage, adviseren deskundigen. Het risico dat batterijen in brand vliegen is te groot geworden. 'Geen batterijen in ruimbagage'. Het was begin mei een ijzingwekkende ervaring voor de ruim 300 vakantiegangers die met de Borobudur, een Boeing 777 van KLM, naar Kuala Lumpur reisden.
Ga dus uit van de IATA-richtlijnen. Dat betekent dat je maximaal 2 powerbanks bij mag hebben van maximaal 160 Wh (32.000 mAh).
MAh omzetten naar Wh
Je zet mAh (milliampère-uur) eenvoudig om naar Wh. Hiervoor vermenigvuldig je de capaciteit in mAh met 3,7 en deel je alles door 1.000.
Rekenvoorbeeld: Voor een 20.000 mAh powerbank is het vermogen in Wh te berekenen door de capaciteit te vermenigvuldigen met het voltage van de batterij (dit is in 3,7V!). Delen we dit door 1000 dan komen we uit op: 20000 x 3,7 / 1000 = 74Wh.
Welke powerbank is de beste budget keuze? De TP-Link TL-PB2600 – Powerbank is daarom een Ultieme Budget Keuze. Hij kost maar €19,95 en je kunt er makkelijk vijf keer een telefoon mee opladen. Lampjes op het apparaat zelf laten zien hoe vol de powerbank nog zit en hoeveel hij dus nog kan opladen.
Dit moet je weten. Powerbanks bevatten het brandbare materiaal lithium, waardoor vliegvaartmaatschappijen regels hebben opgesteld omtrent het meenemen van powerbanks in het vliegtuig. De algemene regel luidt dat het niet is toegestaan meer dan 100 Wh (Watt uren) te vervoeren. Dit komt overeen met 27.000 mAh.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel. Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Wat is de betekenis van mAh? Het is de afkorting van milliAmpère/uur (of in het Engels: milliAmpère/hour). Hoe hoger de hoeveelheid mAh, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer jij je telefoon kunt gebruiken.
Elektronica en batterijen
Als u een apparaat met een lithiumbatterij tot 160 Wh wilt meenemen, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan. Losse lithiumbatterijen of powerbanks zijn alleen toegestaan in uw handbagage.
Elektronica en batterijen
Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Er zijn maximaal 15 apparaten en 20 reservebatterijen per passagier toegestaan. Gebruikt in kleine elektronische apparaten zoals: camera's, led-zaklampen, horloges ... (2 gram of minder lithium per batterij) Er zijn maximaal 15 apparaten en 20 reservebatterijen per passagier toegestaan.
Anker PowerCore 20.100 mAh - Dé beste powerbank van dit moment. Xiaomi Powerbank Pro 10.000 mAh - De beste powerbank voor deze prijs. Aukey 20.000 mAh - Beste powerbank om twee apparaten tegelijkertijd op te laden. RAVPower Powerbank RP-PB064 32.000 mAh - Krachtige powerbank die zelfs je laptop oplaadt.
De powerbank opladen
Als je er één nodig hebt om direct te gebruiken, controleer dan bij aankoop op de verpakking of deze klaar is voor gebruik. Maar vaak moeten ze thuis nog eerst worden opgeladen. De powerbank zelf laad je op door het apparaat aan je computer te koppelen met behulp van een USB-kabel.
Check eerst of je laptop opladen via usb C ondersteunt. Bij je usb poort staat dan een icoontje van een bliksemschicht. Laptops hebben een grote batterij, dus je hebt een powerbank met minimaal 20.000 mAh capaciteit nodig. Daarnaast moet je powerbank een hoog vermogen leveren.
De snelheid van internet in het vliegtuig is lang niet zo snel als op vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken. Lekker Netflixen zit er bij veel airlines helaas nog niet in, al bieden sommigen wel streampakketten aan.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
De Europese luchtvaartregulator EASA laat het gebruik van elektronische toestellen toe gedurende de volledige vlucht. De maatschappijen hebben evenwel het laatste woord.
De kans op schade aan jouw laptop of tablet is een stuk kleiner als je het apparaat meeneemt in de handbagage. Toch kan het apparaat ook dan nog beschadigen. Tijdens de vlucht kan jouw rugzak of trolley namelijk gaan schuiven in de bagagevakken. Dit kan schade aan het apparaat tot gevolg hebben.
Hallo. KLM heeft universele stopcontacten aan boord van de Airbus A330-, de Boeing 777- en de 787 Dreamliner-toestellen. Aan boord van de Boeing 737-toestellen hebben passagiers die in Business Class of op een Economy Comfort-stoel reizen toegang tot een stopcontact.
Spontaan ontbranden
Daar komt bij dat weer een heel nieuw risico ontstaat als laptops verplicht in de ruimbagage moeten worden gestopt: brandgevaar. "Lithiumbatterijen, zeker de oudere types, zijn heel gevaarlijk", zegt Van Doesburg tegen RTL Nieuws. "Ze kunnen spontaan ontbranden."