Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca.30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier. Dit noemt men een thermische breuk.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Gehard glas is zeer geschikt als armatuur glas en keukenbegelazing doordat het is voorgespannen en relatief lage temperatuurbelasting kan verdragen. Keramisch glas, ook wel bekend onder de naam kachelglas of vuurvast glas, is een glassoort welke door zijn samenstelling een hoge temperatuurbelasting kan verdragen.
Een thermische breuk is een barst in het raam die spontaan ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas. Niet alleen het soort glas, maar ook de locatie waar de warmte of afkoeling optreedt, spelen een belangrijke rol. Het glas zet zich uit wanneer het warm wordt en het koude deel blijft zijn vorm behouden.Hierdoor kan het glas breken.
Want een glas is een glas gemaakt van glas, meestal gemaakt van borosilicaatglas, na een hoge temperatuur van meer dan 600 graden. De kooktemperatuur van het water is slechts 100 graden Celsius, ver onder de smeedtemperatuur van het glas, waardoor de stabiliteit van het glas niet wordt aangetast of het glas vervormt.
Tijdens het branden ontstaan er heel kleine waterdruppeltjes (condens) op het glas. Na korte tijd gaat het waxinelichtje uit. Er komt een beetje rook van het lont.
Het serveren van hete dranken in een standaard wijnglas brengt immers risico met zich mee, omdat een normaal glas gemakkelijk breekt. Onze hittebestendige wijnglazen voor thee zijn daarom gemaakt van getemperd glas en kunnen hiermee temperaturen doorstaan tot zo'n 130 graden Celsius.
Thee of koffie drink je het lekkerst uit een stevig glas. Met dit heldere Fortune theeglas of koffieglas kun je extra genieten van je warme drankje. Het blijft namelijk goed warm en de smaken komen beter uit. Dit komt doordat de smaken niet kapotgeslagen worden door het gladde glas.
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.
Gehard glas heeft allerlei voordelen. Zo is het bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Qua hittebestendigheid kan het zelfs een temperatuur van circa 300 graden Celsius aan. Daarnaast is dit type glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius.
Geharde glazen (of boorsilicaat) is te herkennen aan een sticker op de verpakking of het glas waarop hittebestendig, tempered of heat resistant staat.
Thermische breuken komen vooral voor bij (isolatie)glas. De breuken ontstaan als er grote temperatuurverschillen zijn tussen de buitenlucht en het glas. Koude buitenlucht in combinatie met sterk zonlicht kan zorgen dat een ruit snel opwarmt. Deze drukspanning zorgt uiteindelijk voor een thermische breuk.
De voordelen van gehard glas:
Hittebestendig tot 300°C. Bestand tegen temperatuurverschillen tot 200°C.
Glas, zoals elk ander materiaal, zet uit en krimpt met veranderingen in temperatuur.
Maar pas op, glazen vazen en zelfs een vissenkom kunnen als brandglas werken als ze in de volle zon staan. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar een bloemenvaas kan brand veroorzaken. Dat geldt eigenlijk voor alle bolle, glazen voorwerpen.
Zorg dat uw kachelruit goed is afgekoeld. Dit is heel belangrijk: als uw kachelruit niet goed is afgekoeld kan het zijn dat het glas springt doordat het met vocht in aanraking komt.
Warmtewerend dubbel glas HR++ wordt ook wel aangeduid als dubbel glas ZHR++, waarin de Z voor zon staat. Dit type glas bestaat uit twee glasplaten waar een spouw tussen zit. De spouw is gevuld met gas en voorzien van een HR coating. Dankzij het gas zorgt ZHR++ dubbel glas voor een goede warmte-isolerende werking.
In de basis heeft warmtewerend glas, ook wel zonwerend glas, hetzelfde voordeel als screens: het houdt een groot deel van de warmte buiten, maar laat nog wel daglicht binnen. Warmtewerend glas houdt dankzij een zonwerende coating tot wel 60% van de warmte tegen ten opzichte van standaard dubbel glas.
Hoeveel graden scheelt HR++ glas? HR++ glas kan de temperatuurverschillen aanzienlijk verminderen. Het kan tot wel 3 tot 4 graden verschil maken in kamers die zijn uitgerust met HR++ glas in vergelijking met standaard enkel glas.
Heb je opeens een barst in je ruit zonder dat er iets tegenaan is gekomen? Waarschijnlijk heb je dan een thermische breuk in je raam. De breuk heeft een andere uitstraling dan een normale glasbreuk. De breuk is vaak streepvormig en verandert van richting, als een soort bliksemschicht.