Mensen trekken regelmatig weg uit deze gebieden om naar steden te verhuizen, met een groeiend stedelijk gebied als gevolg. Deze groei van stedelijke gebieden wordt ook wel urbanisatie genoemd.
Urbanisatietempo definities
De snelheid waarmee de urbanisatiegraad van een land jaarlijks toeneemt of afneemt. In het algemeen ligt het urbanisatietempo in de rijke ontwikkelde landen laag, terwijl het tempo in de Derde Wereldlanden erg hoog ligt.
Verstedelijking tijdens de Industriële Revolutie
Door de bouw van fabrieken in steden verloren veel agrariërs hun bijverdiensten uit de nijverheid. Een groeiend aantal besloot naar de stad te trekken, op zoek naar werk. Wat volgde was een massale verstedelijking.
Suburbanisatie is eigenlijk een fenomeen dat het tegenovergestelde is van urbanisatie. Urbanisatie is kort gezegd eigenlijk de trek van mensen vanuit dunbevolkte gebieden (zoals dorpjes) naar dichtbevolkte gebieden (zoals steden).
Omdat er in de stad al veel migranten wonen, is de kans ook nog eens groot dat ze daar sneller vrienden maken. In 1950 leefde 30 procent van alle mensen op aarde in een grote stad, nu is dat al meer dan de helft. De Verenigde Naties verwachten dat dit percentage in 2050 is opgelopen tot 66 procent.
Urbanisatie is het wegtrekken van mensen vanuit het platteland naar de stad. Daarom wordt urbanisatie ook wel verstedelijking genoemd. Als dit uitgedrukt wordt in procenten, dan spreken we van de urbanisatiegraad.
Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen.
Concentratie van het leven in steden. Ruimtelijke ordening. Urbanisering. Verstedelijking.
Plattelandsvlucht is een patroon van menselijke migratie waarbij een deel van de bevolking zich verplaatst van het platteland naar de stad.
Urbanisatiegraad/Verstedelijkingsgraad – percentage mensen van totale bevolking dat in steden woont. Urbanisatietempo/Verstedelijkingstempo – De jaarlijkse groei van de stedelijke bevolking.
Van dorp tot stad
Nieuwe steden ontstonden op verschillende manieren, bijvoorbeeld dat ze bij het water of bij belangrijke wegen lagen. Ook bij belangrijke kerken bij handelsplaatsen en bij een kasteel werden steden gebouwd. Vaak ontstond een stad ook door handelaren.
Ze ontstonden op knooppunten van land- en waterwegen, of in de buurt van grafelijke centra, zoals Leiden en Delft. Omdat in de late middeleeuwen de mogelijkheden van bestaan op het platteland afnamen, trokken veel plattelanders naar de stad. In 1500 behoorde Holland tot de meest verstedelijkte gebieden van Europa.
Als eerste stap in het onderzoek is een poging gedaan het begrip 'verstedelijking' te ontrafelen, waarbij het onderscheid tussen morfologische verstedelijking (verstening, verglazing, kortom de mate waarin een gebied bebouwd raakt) en functionele verstedelijking (de mate waarin een gebied stedelijke functies vervult, ...
Ontstedelijking of desurbanisatie is een ruimtelijk proces waarbij inwoners van een stedelijke omgeving vertrekken naar gebieden die verder van de agglomeratie af liggen.
Traditioneel verhuizen vooral jongeren naar de stad om daar een opleiding te gaan volgen of een baan te vinden, terwijl mensen van rond de dertig vaak de stad vaak verlaten omdat ze – zeker bij gezinsuitbreiding – de voorkeur geven aan een ruimere woning in een rustiger omgeving, vaak in de buurt van de stad (PBL 2015) ...
Favela's zijn sloppenwijken in Brazilië; het woord favela komt uit het Braziliaans-Portugees. Het is een indirecte verwijzing naar Morro da Favela, een heuvel in de provincie Bahia, waar eind negentiende eeuw een oorlog woedde.
Een sloppenwijk of krottenwijk is een wijk waar mensen wonen die door geldgebrek of woningnood geen betere woning kunnen krijgen. Vaak zijn ze van het platteland naar de grote stad getrokken om werk en een beter bestaan te vinden.
Het platteland betekent dus niet 'vlak land', maar 'landelijk gebied', oftewel het gebied waar dorpen, velden, akkers, weilanden en natuur elkaar afwisselen. In die betekenis wordt platteland vaak gebruikt als tegenstelling van stad, vooral in combinaties als '(de kloof tussen) stad en platteland'.
Met urbanisatie wordt bedoeld de trek van mensen van het platteland naar (grote) steden. Vooral na de uitvinding van de stoommachine kwam de urbanisatie op gang. De mensen dachten in de stad werk te kunnen vinden.
Wat is een urbanisatie in Spanje? Vanuit een stedenbouwkundig oogpunt is een urbanisatie een afgebakend woongebied met residentieel karakter. Dit betekent dat de urbanisatie een zone is die werd bestemd om te wonen. Allereerst is het dan belangrijk dat de urbanisatie zich effectief in een woongebied bevindt.
Nederland is een sterk verstedelijkt land. Een groot deel van de Nederlanders woont in steden of in de suburbane kernen daar omheen. Ook het platteland ligt grotendeels in de directe invloedssfeer van de steden en de inwoners maken volop gebruik van stedelijke voorzieningen.
Een grote stad met de daaraan vastgegroeide kernen. Deze dorpen zijn geheel aan de stad vastgegroeid.
Een megalopool of megalopolis is een uitgebreid stedelijk gebied of een reeks van vrijwel aaneengesloten stedelijke gebieden die meerdere zeer grote steden of metropolen omvat. De term "Megalopolis" komt uit het Grieks en betekent letterlijk "Grote Stad".
Letterlijk wil "banlieue" niets anders zeggen dan "voorstad", maar het woord is synoniem geworden voor de troosteloze buitenwijken aan de rand van grote Franse steden.