Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen.Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.
Voorbeelden van een werkplek zijn: de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, een instelling voor jeugdpsychiatrie, een TBS- of verslavingskliniek. Maar je kunt ook zelfstandig een praktijk runnen. Er zijn dus veel mogelijkheden.
Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychose, depressie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, anorexia nervosa, een sociale angststoornis, een zelfmoordwens of een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Hoe lang en hoe vaak is onder andere afhankelijk van de ernst en omvang van je problemen. Als het een enkelvoudig probleem is, zonder al teveel ingewikkelde gevoelens en situaties, zijn enkele gesprekken vaak voldoende. Maar als de problemen complex zijn en de pijn groot, is vaak langer therapie nodig.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als de psycholoog een diagnose stelt waar medicatie voor wordt voorgeschreven, zoals autisme, ADHD, depressie of psychose. Voor de behandeling bij een psychiater heb je een doorverwijzing van een psycholoog nodig. Maak je geen zorgen over het kiezen van de juiste hulpverlener.
Psychologen zijn NIET gemachtigd om een medisch attest uit te schrijven. Hiervoor heeft u de goedkeuring van een psychiater of geneesheer nodig.
De consultaties bij de psychiater of psycholoog zijn op zelfstandige basis. Indien je voor een half uur op gesprek gaat bij: Een geaccrediteerde psychiater betaal je 51,30 euro. Een niet-geaccrediteerde psychiater betaal je 46,58 euro.
Gemiddeld 50 minuten, koppel-en gezinsgesprekken duren soms anderhalf uur.
Duur van een gesprek
Een gesprek duurt doorgaans 45 of 60 minuten.
Angststoornissen kunnen goed behandeld worden. Het merendeel van de patiënten heeft baat bij cognitieve gedragstherapie. Eventueel kunnen medicijnen(tijdelijk) helpen bij de aanpak van je probleem.
Een hulpverlener in de gespecialiseerde GGZ, bijvoorbeeld een psychiater of een psychotherapeut. Uw huisarts kan hiernaartoe verwijzen: Als u (waarschijnlijk) een psychische aandoening heeft en de klachten een ernstige invloed hebben op uw dagelijks leven.
Salaris psychiater
Het salaris (loon) van een psychiater is gebaseerd op de ams-schaal van de cao ggz. Als psychiater kun je rekenen op een salaris tussen de 5.833 en 10.833 euro per maand. Het precieze salaris hangt af van de ervaring, leeftijd en de werkgever. Als zelfstandig psychiater bepaal je zelf je uurtarief.
Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie.
De psychiater houdt rekening met wat effectief is bij jou en welke bijwerkingen jij ervaart. Het is een zoektocht die jullie samen afleggen, geen eenrichtingsverkeer. Soms – en als jij dit goed vindt – overlegt de psychiater hierover met de huisarts. Als het nodig is, kan een psychiater ziekteverlof voorschrijven.
De opname heeft een dubbel doel: ten eerste diagnose- en indicatiestelling en eventueel ten tweede behandeling. De indicatiestellingsfase duurt hoogstens twee weken. Na de indicatiestelling volgt een behandeling in het eigen ziekenhuis ofwel een doorverwijzing naar een gespecialiseerde setting.
Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis.
Ze zijn meestal gratis en anoniem. Ook kunt u terecht op websites van bijna elke instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). U vindt er informatie over klachten en stoornissen. Het is ook mogelijk om direct contact te leggen met een hulpverlener van MIND Korrelatie via telefoon of internet.
Wanneer u geen passende geestelijke gezondheidszorg vindt, kunt u daarbij hulp krijgen. Bijvoorbeeld van de huisarts, zorgverzekeraar of Het Juiste Loket. Lukt dat ook niet, dan kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helpen.
Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA)
Deze ziekten worden gekenmerkt door moeilijke periodes, lichamelijke en geestelijke pijn. Deze mensen hebben veel problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met werk, relaties, soms ook met persoonlijke hygiene.