Partners krijgen 1 werkweek geboorteverlof. Werkt u bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt u 30 uur geboorteverlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt dit verlof.
Geboorteverlof. Geboorteverlof, ook wel partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd, is het recht op verlof vlak nadat het kind is geboren. Nederlandse vaders en partners in loondienst hebben recht op vijf dagen geboorteverlof.
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.
Hoeveel dagen geboorteverlof krijg ik? Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof.Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon).
Is er ook een wettelijke afstammingsband met de vader of meemoeder, dan is er enkel een recht op geboorteverlof in hoofde van die vader of meemoeder en geniet de meeouder die geen afstammingsband heeft met het kind geen geboorteverlof.
Werkweek verlof voor partner
Partners krijgen 1 werkweek geboorteverlof. Werkt u bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt u 30 uur geboorteverlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt dit verlof.
Uw werkgever betaalt een normaal loon voor de eerste 3 dagen. Uw ziekenfonds vergoedt de andere dagen :maximum 12 voor de geboortes vóór 1 januari 2023. maximum 17 voor de geboortes vanaf 1 januari 2023.
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind.Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders. Andere belangrijke verschillen zijn de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.
Betaald ouderschapsverlof
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. Over deze 9 weken ouderschapsverlof bouw je wel vakantiedagen op, maar geen pensioen. Hier kunnen nadere afspraken over staan in je cao.
Hoe zit het met ouderschapsverlof als vader? Ouderschapsverlof werkt voor zowel vaders als moeders exact hetzelfde. Als je aan de voorwaarden voldoet heb je recht op 26 keer je aantal wekelijkse werkuren onbetaald ouderschapsverlof.Waaarvan 9 weken betaald ( 70 procent van je uurloon).
Als partner heb je ook recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Oftewel: vijf keer het aantal werkuren per week. Dit verlof vraag je aan via je werkgever. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris van je werkgever, maar een uitkering van het UWV.
Deze 9 weken moet je in het eerste jaar na geboorte van je kind opnemen. Jij beslist hoe en wanneer je het verlof opneemt. Stel dat je 32 uur werkt, dan heb je recht op 9 x 32 uur = 288 uur betaald ouderschapsverlof.
U kunt bij UWV een uitkering aanvragen voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof, betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Ouderschapsverlof en geboorteverlof: hier heb je recht op
Je kunt naast het geboorteverlof ook ouderschapsverlof opnemen. Na de bevalling geldt dat beide ouders per kind recht hebben op maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Vanaf augustus 2022 is dit 9 weken deels doorbetaald.
Het nadeel van ouderschapsverlof is onder andere dat je maandelijks minder inkomsten ontvangt. Tot augustus 2022 zijn alle opgenomen uren voor je eigen rekening. De uren worden letterlijk van je salaris ingehouden. Hoeveel je minder zal verdienen, hangt dus af van je uurloon.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties. Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing. Anders dan bij zorgverlof of calamiteitenverlof is er wettelijk niks vastgesteld over het bijzonder verlof.
De vader krijgt vrij op de dag van de bevalling. Als de bevalling na werktijd plaatsvindt, is het opnemen van calamiteitenverlof niet nodig c.q. niet van toepassing. Een medewerker heeft naast hetgeen hierboven is aangegeven recht op vijf werkdagen geboorteverlof (in geval van een fulltime dienstverband).
De partner heeft recht op het volgende betaalde verlof: geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof. Het geboorteverlof bestaat uit 1 werkweek die 100% betaald wordt door de werkgever. Dit mag worden opgenomen tot 4 weken na geboorte. Het aanvullend geboorteverlof bestaat uit 5 werkweken.
De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon. Maximumbedrag van de uitkering tijdens een vaderschaps- of geboorteverlof, per dag (in EUR, bruto, voor een 6-dagenweekregeling):
De wet bepaalt expliciet dat de kersverse vader of meeouder zelf kiest wanneer hij/zij het geboorteverlof opneemt. Het akkoord van je werkgever over je planning heb je niet nodig, net zo min kan hij weigeren dat je geboorteverlof opneemt de 20 dagen vanaf de dag van de geboorte van je kind.
*Een meeouder is de vrouwelijke partner van de moeder, of de mannelijke partner die het kind niet erkend heeft.
Als je partner is bevallen, heb je recht op geboorteverlof van maximaal 1 keer je arbeidsduur (het gemiddeld aantal uren dat je per week werkt volgens je arbeidsovereenkomst). Dit neem je op binnen 4 weken na de dag van de bevalling. Je maandinkomen wordt volledig doorbetaald. Je werkt 36 uur per week.
Je verandert vanzelf
De positieve veranderingen zijn permanent. Uit onderzoek is gebleken dat vaders empathischer worden naarmate ze meer tijd doorbrengen met hun kind. Dit maakt ze niet alleen geschikter voor de rol als vader, maar ze worden er ook gelukkiger en minder gestrest van.
Bij een bevruchting krijgt elk mens precies de helft van het DNA van de vader en de helft van de moeder. Ieder mens heeft bepaalde stukjes DNA die deze persoon uniek maken. DNA is een soort unieke genetische vingerafdruk. Bij het bepalen of je familie van elkaar bent, speelt dit unieke DNA een grote rol.