Niet elke fles kan je even gemakkelijk sabreren. Zo zullen Franse en Spaanse champagneflessen mooier breken dan Amerikaanse. Als je een speciale sabel hebt, is dit het moment om die boven te halen. Maar met een slagersmes, een keukenmes of zelfs een stevig botermes kan het ook al.
Eigenlijk zou je uitsluitend mogen sabreren met een Champagnesabel. Deze is bot, weegt 750-900 gram en is speciaal voor dit doel gemaakt. Bovendien moet je steeds handschoenen en een veiligheidsbril voorzien om jezelf te beschermen indien een fles toch onverhoopt zou exploderen.
SABREREN
Hierbij breek je de top van de fles met een sabel. Verwijder het zilverfolie van de hals van de fles en ook het muselet. Dit is de metalen draad waarmee op de kurk op zijn plaats wordt gehouden. Let op: de fles niet schudden!
Het is altijd feestelijk en spectaculair als er een grote fles bier geopend wordt met een sabel! Als het op een goede wijze gebeurt, is het door de uitwendige druk onmogelijk dat een glassplinter terug de fles in schiet.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
Een fles cava sabreren is zeker mogelijk. Zolang de fles een mousserende wijn bevat én een juiste rand heeft, is sabreren met cava zeker een optie.
De druk bij prosecco (ca. 3 bar) is aanzienlijk lager. Dit omdat prosecco op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd. Het is dus niet aan te raden om hier mee te sabreren.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Wanneer wijn chambreren een goed idee is, is in de volgende gevallen: Het gaat om een rode wijn. De wijn is op een te warme of te koude plek opgeslagen. U wilt de wijn binnenkort gaan drinken.
Draai niet te ver door
Maak aan de voorkant een inkeping. Draai de fles en maak nog een inkeping. Maak ook een inkeping aan de zijkant omhoog, zodat je de bovenkant van de folie er gemakkelijk af kunt halen. Plaats de schroef in het midden van de kurk en maak een aantal slagen.
Het sabreren van champagne – de sabrage – is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om een champagnefles te openen.
Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.
Vandaag de dag wordt de Champagnefles ontworpen om bestand te zijn tegen een druk van 20 bar, dat is 3 keer zo veel als de druk van de Champagne zelf. Tijdens de gisting, of de « schuimvorming »,speelt het afsluiten van de fles een essentiële rol.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Ilja Gort: “Een kurk heeft gaatjes. En in die gaatjes zitten bacteriën. Die bacterie heet TCA. En die bacteriën willen dus niets liever doen dan wijn besmetten.
Hoe herken je een kurksmaak
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Met de sabel breekt u de top van de fles af. De kurk wordt met 160 kilometer per uur uit de fles geschoten. Champagne sabreren is begin 19e eeuw ontstaan. In de tijd van Napoleon werd deze techniek toegepast om overwinnen te vieren.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.