De witte vlieg steekt in de bladeren van de plant om zo voedingstoffen te onttrekken. Dit veroorzaakt gele bladeren die uiteindelijk afvallen door gebrek aan voeding. Ook heeft de witte vlieg giftig speeksel dat de plant kan aantasten.
De witte vlieg vind je vaak terug aan de onderkant van bladeren van planten, waar ze hun eitjes achterlaten. Dankzij hun toxische speeksel en de kleverige afscheiding die ze produceren, beschadigen ze de bladeren van jouw kamerplanten en tuinplanten.
De volledige levenscyclus van de witte vlieg ligt tussen de 15 en 40 dagen. Dit is afhankelijk van milieuomstandigheden, met name van de temperatuur, aangezien de eieren zich sneller tot een volwassen vlieg ontwikkelen als de temperatuur hoger is.
Witte vliegen, ook bekend als Aleyrodidae, zijn zachte, gevleugelde insecten die nauw verwant zijn aan bladluizen en wolluizen. Ze zijn in vrijwel elke regio te vinden, maar ze zijn zo klein dat ze meestal goed verstopt en niet te zien zijn.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken? Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
Zegekruid is een sierlijke, maar giftige plant, en familie van tomaat.. De mooie lichtblauwe bloemen verspreiden een geur waar de witte vlieg niet tegen kan.
Je kunt de witte vlieg prima herkennen met het blote oog. De kleine witte vliegjes zijn één tot drie millimeter groot. Ze zitten voornamelijk op de jonge bladeren aan de bovenkant van de plant. Bij grote hoeveelheden kun je een witte wolk zien opstijgen als je aan de plant schudt.
Stofluizen zijn kleine insecten tot maximaal 4 mm lang. Hun kleur is wit, grijs of donkerbruin. De eieren zijn tot 0,5 mm lang en ovaalvormig. Sommige soorten zijn gevleugeld, andere beschikken slechts over vleugelstompjes of hebben in het geheel geen vleugels.
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
Geef niet teveel water
Het aller-allerbelangrijkste is: niet te veel water geven. Rouwvliegjes komen af op vochtige, rottige grond en als je die niet hebt komen ze niet. Zo simpel is het. Of toch niet simpel, want water geven gaat nog vaak mis.
Hoe los je het op? stop een Pokon Bio Bladinsecten Capsule in de potgrond. Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond. Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden.
Het vergroot de "pakkans" dus. Daarnaast biedt zwermen voor zowel vliegjes als muggen bescherming tegen natuurlijke vijanden. Het kan de vijand verwarren en desorienteren als je en mass van hot naar her schiet. De totaal som als groep is vele malen groter dan als kleine solitaire vlieg of mug.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Doe een laagje azijn met enkele druppeltjes afwasmiddel in een kommetje. Roer even zodat je schuim krijgt. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn, maar het afwasmiddel legt een film over hun vleugeltjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en verdrinken.
Plaats een glas rode wijn, (appel)azijn of aceto balsamico in de ruimte waar je last van het ongedierte hebt. De vliegjes worden aangetrokken en verdrinken in de vloeistof. Je kunt het vangen van de volwassen rouwvliegjes wel combineren met aaltjes om zowel eitjes, larve als volwassen rouwvliegjes uit te schakelen.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
De rouwvlieg is niet schadelijk voor mensen.
De beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes zijn aaltjes of insect parasitaire nematoden. De aaltjes dringen de larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is. In de dode gastheer ontstaat vervolgens een nieuwe generatie aaltjes, welke op zoek gaan naar een nieuwe gastheer.