Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen. De functie van de functioneel neuroloog is hierbij het geven van de juiste prikkels aan het brein.
Blijvende klachten meestal duidelijk na 1 jaar
Vaak begint het herstel direct na het hersenletsel. Misselijkheid en verwardheid kunnen al na enkele uren minder worden en verdwijnen. In de eerste 4 weken daarna gaat het herstel het snelst.
Geef voldoende slaap, want de hersenen kunnen moeilijker genezen als u zich uitgeput voelt. Herstellende mensen hebben vaak acht tot 10 uur per nacht nodig, en soms een dutje overdag. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, maar begin langzaam. Spendeer tijd met ondersteunende vrienden en familie.
Dan hebben we goed nieuws voor je: ook als je ouder wordt, komen er nog nieuwe hersencellen bij. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Spaanse onderzoekers ontdekten dat mensen minstens tot hun 87ste nog nieuwe hersencellen kunnen aanmaken.
De hersenen van mensen met MS werken minder goed doordat de isolatielaag rondom de zenuwuitlopers, de myeline, is beschadigd. Gelukkig kunnen hersencellen ook weer nieuwe myeline aanmaken, om zo de schade te herstellen. Dit herstel, zogenaamde remyelinisatie, verloopt niet overal in de hersenen even effectief.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
'Krimpende' hersenen
Hersenfuncties gaan achteruit. Delen van de hersenen 'krimpen' (atrofie) of functioneren niet goed meer door een bloeding of zuurstoftekort als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte.
Als wij luieren, wordt ons brein namelijk ook lui. Hersenen heb je niet om voor je de deur uitloopt uit je hoofd te halen en op het nachtkastje te leggen; hersenen moet je blijven gebruiken! Daarvoor pleit klinisch neuropsycholoog Erik Scherder in zijn nieuwe boek 'Laat je hersenen niet zitten'.
Dat je kunt leven met één hersenhelft betekent overigens niet dat het gros van de mensheid er eentje over heeft. Met één hemisfeer is de capaciteit van de cortex kleiner. Mensen met een half brein zijn vaak minder creatief, motorisch minder handig, eerder vermoeid en halen vaker herinneringen door elkaar.
Recent onderzoek van het UMC Utrecht toont aan dat onze hersenen later achteruitgaan dan tot nu toe werd gedacht. In plaats van na ons 25e levensjaar, gebeurt dat pas als we tussen de dertig en veertig jaar oud zijn. De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Nature Neuroscience.
Ei voor je hersenen
Er zit choline in, wat goed is voor je geheugen, maar ook veel vitamine A, D, E, B6 en B12. Al deze vitamines zorgen ervoor dat je hersenen optimaal hun werk kunnen doen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je mentaal beter zult functioneren als je genoeg van deze stoffen binnenkrijgt.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Behandelen van geheugenproblemen
Als je geheugenproblemen hebt door een hersenaandoening, gaat je geheugen meestal niet meer op de oude manier werken. Je kunt wel leren om op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer terug te halen.
Bewegen en de hersenen. Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.
Er is geen enkel gebied in je hersenen dat niets doet. Zelfs bij de meest eenvoudige handelingen werkt bijna ieder deel van de hersenen mee. Dus ook als je rustig om je heen kijkt en zelfs als je slaapt.
Vergroten van je hersencapaciteit
Met het trainen van dat gebied van de hersenen, vergroot je direct de fitheid en capaciteit van je brein. Uit het onderzoek bleek verder dat activiteiten als (hard)lopen, fietsen en traplopen ongeveer twee keer effectiever zijn als stretchen.
Sommigen wijzen naar Albert Einstein, die ooit gezegd zou hebben dat zijn hoogbegaafdheid te danken was aan het gebruiken van méér dan 10 procent van zijn brein. Ook de Amerikaanse filosoof en psycholoog William James, een van de grondleggers van de moderne psychologie, wordt wel eens als bron genoemd.
Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine staat onder meer bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon omdat het binnen een minuut een stressreactie kan stilleggen.
Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom een verbetering geeft van de hersenactiviteit. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de doorbloeding van die delen in de hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht. Kauwen kun je zien als lopen.
Kauwen verbetert je geheugen en denkvermogen
Dat heeft ook hiermee te maken. Door de betere doorbloeding naar je hersenen, krijgen de grijze en witte gebieden van je brein meer voedingsstoffen en worden cellen sneller vervoerd. Hierdoor worden de verbindingen tussen al je hersengebieden sneller.
De hippocampus remt de stress af; hij remt de hypothalamus. Maar chronische stress kan de hippocampus niet aan. Chronische stress leidt tot een verhoogde cortisolspiegel in het bloed, waardoor de hippocampus kan beschadigen en krimpen.
Kan langdurige stress tot hersenbeschadiging leiden? Bepaalde delen van de hersenen raken verstoord of zelfs beschadigd als gevolg van langdurige blootstelling aan het stresshormoon cortisol. De hippocampus, het gebied in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het afremmen van stress, raakt overbelast.
De neuronale stamcellen zorgden voor herstel van de beschadigde neuronen. De neuronale afferente en efferente verbindingen tussen de verschillende neuronen werden eveneens hersteld. Zelfs het ruimtelijk geheugen, het geheugen dat onder andere nodig is om je te oriënteren, dat verloren was gegaan werd hersteld.