Koel bewaren Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Gebruik een schoen
Pak een schoen met een niet al te zachte zool en zet de fles in de opening van de schoen. Zoek een verticaal oppervlak (zoals een muur) en sla met de schoen tegen het oppervlak. Door vaak en hard genoeg te slaan, zal de kurk uit de fles komen.
Hoe lang kun je een open wijn bewaren? In de regel drie dagen, maar vaak langer. Wit blijft wat langer fris dan rood. Mousserende wijnen zijn lastiger, niet zozeer qua smaak maar qua bubbels.
Groot nadeel van PCP is dat besmetting van de wijn met deze stof door de lucht gaat: die heeft dus geen kurk of vat nodig. De conclusie: kurk kan dus ook voorkomen in wijn die niet met kurk is afgesloten. Wijnen met schroefdop, kunststof kurk, wijn uit pak, plastic fles…. Allemaal kunnen ze kurk hebben.
De juiste plek
Bewaar de wijn dus nooit op (te) warme of koude plekken. Leg flessen bij voorkeur uit het zonlicht op een koele, ietwat donkere plek. Echte wijnliefhebbers hebben hier waarschijnlijk een speciale wijnkast of zelfs een klimaatkast voor. In de klimaatkast wordt wijn continu op de perfecte manier bewaard.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Zodra een fles wijn is geopend, verandert de bewaartijd drastisch. De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard.
'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op. De oorzaak is meestal de kurk zelf die de wijnfles afsluit.
Doordat een geopende fles in aanraking met zuurstof komt, gaat de wijn oxideren. Dit heeft als gevolg dat de wijn azijnachtig gaat ruiken en een vieze, zure smaak krijgt. Hoe meer wijn er uit de fles is, hoe sneller dit proces verloopt. Zet daarom een geopende fles wijn altijd in de koelkast.
Men dacht dat de smaak van de wijn beïnvloedt werd door de slechte kwaliteit van de kurk. Vandaar ook de naam “kurksmaak”. Tegenwoordig is men erachter gekomen dat het niet altijd aan de kurk hoeft te liggen. Zo kan een wijn met een schroefdop, toch een kurksmaak hebben.
Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast.
Wijn in pak, Bag in Box, wijn in box of een pak wijn
De kraan en de plastic zak zorgen dat het binnendringen van zuurstof wordt voorkomen, waardoor de wijn een aantal weken vers blijft. Of het nu gaat om rode of witte wijnen de houdbaarheid van wijn in pak is minimaal 4 weken na openen van het wijnpak.
Meer dan negentig procent van alle wijn kun je het beste binnen 1 of 2 jaar opdrinken. Wijn bewaren op fles heeft geen zin: de smaak zal er alleen maar op achteruit gaan. Niet doen dus! Slechts een paar wijnen zullen beter worden als je ze een paar jaar laat liggen.
Wijnfles openen zonder kurkentrekker, zo doe je dat
Verwarm met een aansteker de hals van de fles. Dit duurt zeker een paar minuten. De hitte zorgt ervoor dat lucht zich uitzet en de kurk langzaam omhoog wordt geduwd en zo uit de fles plopt.
Kurk kan gezien worden als schaars aangezien er pas na 25 jaar geoogst kan worden. Kurkeiken groeien niet eeuwig door: de meeste bomen worden zo'n 200 tot 250 jaar oud en worden ongeveer 16 keer geoogst. Een eik kan maar om de 9 jaar 'geschild' worden.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
Het antwoord hierop luidt: ja!Hoewel wijn op een lagere temperatuur bevriest dan water, zijn de meeste vriezers geschikt omdat ze een temperatuur van -10°C of lager bereiken. Het resultaat is wellicht niet geschikt om te drinken maar je kunt bevroren wijn wel verwerken tot een lekkere saus of dressing.
De smaak en geur van kurk-wijn
Een wijn die naar kurk smaakt, geeft een geur af die vergelijkbaar is met een bedompte beschimmeld kelder, een natte krant of een natte hond. Een typische kurk-wijn smaakt plat en saai; je proeft geen enkele fruitige karakters.
Is wijn met kurk beter? Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt.
Je gebruikt hiervoor het mesje van de kurkentrekker. Je snijdt rond de hals van de fles, mooi onder de rand, in de folie. Geef voldoende druk en je kan gemakkelijk de folie verwijderen door een verticaal sneetje te maken tot aan de bovenkant van de wijnfles.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Wijn op leeftijd
547 jaar. Dat is de leeftijd van de oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is. En deze is te vinden in – jawel – de Alsace! De droge witte wijn ligt veilig opgeslagen in de kelders van Hospices de Strasbourg.
Zowel witte wijn, rode wijn als cider (appelwijn) zijn perfect te gebruiken om gerechten extra smaak mee te geven. Hiervoor maakt het niet uit dat de wijn al langer staat, maar maximaal een weekje. Ook is het goed om de pan na het toevoegen van de wijn nog lang op het vuur te laten staan.