Roken om te ontspannen is een manier om van stress af te komen. Door te roken maak je endorfinen aan die je een kortstondig gevoel van welbehagen geven. Anderzijds zorgt roken voor een pitstop: je even onttrekken aan het werk, even de 'frisse' lucht in en even je gedachten op wat anders zetten dan op je zorgen.
Bedenk dat roken niet helpt tegen stress, maar het juist veroorzaakt. Als je niets doet gaat de drang in 5 minuten voorbij. Kies voor een andere vorm van ontspanning, zoals beweging, yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen.
Bij een daling van het nicotinepeil in het bloed ga je je onrustig voelen.Door te roken verdwijnt dit weer voor even. Dit verklaart waarom sommige mensen zeggen van roken rustig te worden.
Zodra de nicotine na 20 minuten weer geleidelijk uit het lichaam verdwijnt, komt het gevoel van spanning en stress weer terug. Het nicotineniveau moet weer worden aangevuld en dit geeft een onrustig gevoel tot er weer gerookt wordt. Roken voelt dus als de oplossing, terwijl het roken eigenlijk zelf stress veroorzaakt.
Maar een sigaret werkt alleen ontspannend omdat je tussen de sigaretten door juist méér stress ervaart als gevolg van ontwenningsverschijnselen. Rokers voelen zich daardoor meer gespannen, kunnen zich slechter concentreren, kunnen minder hebben, enzovoorts.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een ontspannen gevoel, dat enkele minuten duurt. Nicotine is zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk.
Roken bij negatieve emoties
U kunt het gevoel hebben dat roken helpt om u beter te voelen in situaties met negatieve emoties, zoals spanning, boosheid of verdriet. Dit is echter slechts een gevoel. De emotie wordt door te roken alleen maar onderdrukt zonder dat de oorzaak van de emotie wordt aangepakt.
Feit 3: Zoenen helpt beter tegen stress dan een sigaret
Ook komen er allemaal fijne stofjes vrij in je hersenen, zoals oxytocine, dopamine en serotonine. Zoenen dempt ook de aanmaak van cortisol: het hormoon dat vrijkomt als je stress hebt. Roken helpt dus zeker niet tegen stress. Zoenen wel.
Nicotine is een erg verslavende stof. Het zorgt ervoor dat je je tijdelijk opgewekt en kalm voelt.Maar als het uitwerkt, raak je er juist chagrijnig en onrustig van. Wat je voelt zijn ontwenningsverschijnselen, je lichaam vraagt om meer nicotine.
Roken is slecht voor je hersenen. Onderzoeker Frank-Erik de Leeuw van de Radboud Universiteit heeft nu ontdekt waarom precies: roken beschadigt de witte stof, de zenuwbanen die informatie overdragen tussen verschillende hersengebieden.Met als gevolg dat het denkvermogen verslechtert.
Roken zorgt voor een cyclus van roken en ontwenningsverschijnselen.Ontwenningsverschijnselen lijken op psychische klachten zoals angst, depressie en stress. Mensen die roken hebben meer van dit soort klachten door ontwenning. Bij mensen die al lang roken zit er meer cortisol (stresshormoon) in het bloed.
Een commissie van experts heeft onlangs een rangorde aangebracht in drugs door ze beoordelen op deze aspecten. Alcohol scoort wat betreft lichamelijke schade en sociale schade individueel op de derde plaats direct na tabak en crack. Nemen we alle criteria samen dan staat alcohol op de derde plaats, na heroïne en tabak.
Angst en stress: ontwenningsverschijnselen
Wanneer een roker geen sigaretten meer heeft, of stopt met roken zonder medische hulp, lijden zijn hersenen onder het gebrek aan nicotine en krijgt hij te maken met ontwenningsverschijnselen. Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn rusteloosheid, angst en stressgevoeligheid.
Er zijn géén aanwijzingen dat stoppen of minderen met roken het beloop van een depressie ongunstig beïnvloedt. Het is juist andersom. Het risico op een depressie lijkt juist af te nemen.
Wel gaat stoppen met roken gepaard met nicotine-ontwenningsverschijnselen zoals angst, slaapproblemen en depressieve gevoelens. Deze symptomen zijn echter van tijdelijke aard, geschat wordt dat zij niet meer dan 2 tot 4 weken aanhouden.
Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend. WHO (2010). Addiction to Nicotine.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.
Wanneer je lippen in aanraking komen met de lippen van een ander, reageren je zenuwen hier zo intens op dat het je brein stimuleert op een positieve manier. Ook komen de neurotransmitters dopamine en serotonine vrij die je een stukje blijer laten voelen.
Er zijn een aantal signalen waaraan je zou kunnen merken dat je kind rookt, zoals adem en kleding die ruiken naar rook, verminderde eetlust, verminderde conditie, kortademig, hoesten, minder geld, en subtiele stemmingswisselingen.
Roken zorgt voor kleine, blijvende ontstekingen in de longen en het lichaam.Deze ontstekingen kunnen zorgen voor psychische klachten als stress, angst en depressieve gevoelens.
Na één maand zul je echt merken dat je lichaam al goed onderweg is om te herstellen. Je conditie verbetert en een rokershoestje zal verdwijnen. Na een aantal maanden zijn de trilhaartjes in je longen (ook wel cilia genoemd) helemaal hersteld.
Roken is slechter voor de gezondheid dan alcohol en ook verslavender. Per jaar sterven zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. "Als er één ding is wat je als roker zou kunnen doen voor je gezondheid, is het stoppen met roken", aldus Bakkum.
Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid? Roken en alcohol drinken zijn allebei slecht voor de gezondheid. Er zijn meer mensen die doodgaan aan roken dan dat er mensen overlijden omdat ze alcohol drinken. Maar je kunt ook last krijgen van gezondheidsklachten zonder dat je doodgaat.