De klimop of Hedera is vooral heel goed bestand tegen de kou. Dat is logisch, omdat deze plant vaak buiten voor komt. Daarbij kan hij buiten ook in een felle warme zon staan, waar die met wat extra water het ook nog goed doet.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
Haagplanten voor tuinen met veel wind in het binnenland
De taxus – en de gewone taxus (Taxus baccata) in het bijzonder – is zeer goed winterhard, uiterst compact, sterk en daarmee een uitstekende keuze voor een windbestendige haag. De groene leylandii is overigens ook een prima keuze voor dit soort tuinen.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
Dit leidt er namelijk toe dat de wortels gaan rotten en je kamerplant dood gaat. Zolang de grond niet droog aanvoelt, hoef je geen water te geven.
De juiste verzorging
Om dit te verbeteren kun je regelmatig plantenvoeding aan het water toevoegen. Ook de juiste plaatsing is voor deze plant belangrijk. Hij heeft namelijk voldoende warmte nodig, maar kan niet tegen de volle zon of een plekje bij de verwarming. Ook tocht is iets waar deze plant niet echt van houdt.
Bij te weinig licht wordt de bladgroei net afgeremd. Hoewel de Yucca een sterke plant is, houdt hij niet van tocht en warmtebronnen. Plaats hem bij voorkeur dus niet naast een verwarming of kachel.
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Deze gekende typische grijsbladige plant doet het uistekend in kustgebieden met veel wind en kan ook goed tegen droge weersomstandigheden. Uiteraard heeft deze mediterraan plant nood aan heel veel zon dus niet geschikt voor in een tuin op het noorden.
Pampasgras (Cortaderia)
Liever een wat kleinere soort? Kies dan voor de Cortaderia selloana 'Mini Pampas', die niet groter wordt dan 1 meter. Deze pampasgras kan dan ook heel goed in een pot. Een extra voordeel is dat pampasgras goed tegen zeewind kan, en dus ook zeer geschikt is voor tuinen aan de kust.
Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar uit de volle zon. De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° graden Celsius. Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Veelgestelde vragen over Klimop gaat dood
Bruine bladeren kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel of te weinig water, ongeschikte bodemgesteldheid, onvoldoende licht of ziekten en plagen.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Buddleja davidii 'White Profusion' (Vlinderstruik)
Ben je op zoek naar een charmante tuinplant die niet bang is voor een beetje wind? Dan is Buddleja davidii 'White Profusion' (een Vlinderstruik), een fijne keuze.
De Hydrangea's bloeien van nature langs een bosrand, de loofbomen houden in de zomer de warme zonnestralen tegen en in de winter bieden zij beschutting tegen de wind. De meeste Hydrangea's houden dus van een beschutte, licht beschaduwde plaats.
Sommige van de meest aangeplante haagplanten, zoals de taxus en de laurierhaag, zijn geen aanraders voor aan de kust. Een taxushaag kan bijvoorbeeld wel tegen de wind, maar niet tegen zout.
Verzorgingstips. De Calathea kan niet tegen de kou. De Calathea staat in huis graag licht en warm, laat de temperatuur niet onder de 12°C komen.
Tijdens de winter kan de Strelitzia goed tegen wat meer kou. Je kunt de plant dan gerust in een ruimte zetten de niet de hele dag wordt verwarmd. Denk bijvoorbeeld aan een hal of slaapkamer. We raden dit zelfs aan: een wat koudere winter is goed voor deze plant.
Om de goede groei van je nieuwe Monstera te verzekeren geef je je jonge plant tijdens de lente- en zomermaanden een biologische voeding voor kamerplanten. Zo krijg je na enkele jaren alweer een grote, volle Monstera plant.