Ze bevatten vaak erg veel vet, en dan vooral slechte vetten. Vaak wordt er zonnebloemolie aan toegevoegd of men gebruikt zonnebloemolie bij het bakken. Hamburgers zijn gemaakt van varkens- en/of rundvlees. Varkensvlees is zeker af te raden, omdat varkens niet kunnen zweten.
Zo'n broodje hamburger met friet van een fastfood restaurant is vooral ongezond door de combinatie van veel snelle koolhydraten en verzadigde vetten, onnodig veel conserveringsmiddelen en nog meer suikers in de vorm van een beker cola of een milkshake.
Hamburgers zijn schijven gemalen vlees van rund, varken of kip. Er kan tartaar gebruikt worden voor het maken van een hamburger. Hamburgers bevatten vaak meer dan 10% vet, ook wordt er zout en kruiden toegevoegd.
Er zitten 228 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) broodje hamburger. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'broodje hamburger'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
“Een typische Nederlandse hamburger bestaat voor 65 procent uit vlees van melkvee en voor 35 procent uit vleesvee, dan kom je uit op ruim 20 kilo CO2-uitstoot per kilo hamburger.
Je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen: vliegen is slechter dan vlees eten. Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Ze bevatten vaak erg veel vet, en dan vooral slechte vetten. Vaak wordt er zonnebloemolie aan toegevoegd of men gebruikt zonnebloemolie bij het bakken. Hamburgers zijn gemaakt van varkens- en/of rundvlees. Varkensvlees is zeker af te raden, omdat varkens niet kunnen zweten.
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Je proeft het meteen, het vlees van onze burgers is 100% rundvlees. Puur rundvlees van de beste kwaliteit. Daar voegen we geen kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen aan toe, slechts een snufje peper en zout na het grillen.
McDonald's gebruikt sinds 1999 extreem diervriendelijke slachtlijnen. In fabrieken waar tot wel 400 runderen per uur worden geslacht en verwerkt, lopen de koeien kalm, in een vloeiende stroom en zonder zelfs maar te loeien hun einde tegemoet.
Hét succesnummer van ons menu. Een burger van 100% rundvlees met ketchup, mosterd, verse uitjes en een slice augurk. Dit alles op een speciaal hamburgerbroodje.
Er zit 18 gram vet in 1 stuk (100 gram) hamburger, waarvan 7,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Zeker in het geval van takeaway horen de patty en de onderste bun bij elkaar. Als daar kaas, saus of sla tussen komt, bestaat het risico dat de hele stapel bij de eerste hap uit elkaar valt. Bouw de hamburger daarom als volgt op: bunbodem, patty, bacon, kaas, ketchup, augurk, uien, tomaat, sla, mayonaise en bun-deksel.
Koop ook zeker genoeg gehakt; 1 hamburger is ongeveer 100 gram / 150 gram voor een stevige.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
Bij Weight Watchers werd aangeraden een groot pak lange vingers aan te schaffen. Deze koekjes zijn zoet en bestrooid met suiker. Eén lange vinger is 40 kcal. Pak er drie uit de trommel en je hebt kunnen genieten van koekjes voor slechts 120 kcal.
“Bij ziekte treedt er vaak koorts op of zijn er ontstekingen waardoor het metabolisme verandert en daarom is het belangrijk om anders te eten wanneer je ziek bent.” En dat eten bestaat onder meer uit vetstoffen, suiker en eiwitten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer.