Volgens McKinsey komen er in de volgende beroepsgroepen veel banen bij in de toekomst: Zorg, bio-engineering en neurowetenschap: we worden steeds ouder en steeds beter in staat om onszelf langer gezond te houden. Professionals zoals ingenieurs, wetenschappers, accountants en analisten.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Wat zijn de 3 meest kansrijke beroepen op de arbeidsmarkt?
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
De krapte op de arbeidsmarkt treft steeds meer beroepsgroepen, blijkt uit een analyse van de NOS op basis van cijfers van het UWV. Naast de bekende schaarste aan onder meer machinemonteurs en verpleegkundigen is er nu ook een tekort aan hoveniers, loopbaanadviseurs, receptionisten en verkopers.
Dan is omscholing naar een kansrijk beroep misschien iets voor jou. De arbeidsmarkt is namelijk continu in beweging, waardoor er nieuwe kansrijke beroepen ontstaan. ... HBO
Bediende in een reisbureau. Wie thuis in de zetel zijn vliegtickets en hotel boekt, kan zich nog moeilijk voorstellen dat hij daarvoor eerst úit zijn zetel moet komen. ...
Sommige beroepen bieden voldoende tot goede kans op werk, de zogeheten kansberoepen. Sommige beroepen bieden een zeer goede kans op werk, omdat er weinig geschikte kandidaten zijn voor bepaalde vacatures, dit zijn krapteberoepen ofwel beroepen met moeilijk vervulbare vacatures.
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo'n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie.
Tijd om eens nader te onderzoeken welke banen eigenlijk het leukst zijn. ... In de VS is er ook eenzelfde onderzoek geweest en daar kwam de volgende top 10 van leukste banen uit:
Maar welke opleiding biedt dan wel baangarantie? Net als in voorgaande jaren scoorden de hbo-docentenopleidingen natuur- en scheikunde het hoogst; liefst 77 procent van de afgestudeerden vindt hiermee binnen een jaar een vaste baan.
Het klinkt als toekomstmuziek, maar volgens deskundigen maken deze technologische hoogstandjes binnen afzienbare tijd deel uit van ons gewone leven. ... Automatiseringsrisico
boekhouder.
secretaresse.
postsorteerder.
assemblagemedewerker.
medewerker in de horeca.
verkoper.
bestuurder van een voertuig, zoals vrachtwagenchauffeur.
Carrièreswitch op latere leeftijd: de mogelijkheden
In principe heb je de volgende opties: Thuisstudie. Hierbij volg je een online thuisstudie, meestal in de avonden, om een mbo- of hbo-diploma te behalen. Er zijn volop thuisstudies om uit te kiezen en het is handig voor wanneer je nog fulltime werkt.
In sectoren als het onderwijs, de zorg, de techniek, de ICT en de financiële wereld is veel vraag naar personeel. Banen binnen deze sectoren worden veelal krapteberoepen genoemd. Denk hierbij aan functies als: verpleegkundige, leraar, elektromonteur, data analist en accountant.
WELKE OPLEIDING? Met uitzondering van de EHBO-opleiding (welke geen beroep is), kunnen alle Opleidingen 2000 opleidingen vergoed worden door het UWV. Al onze opleidingen leiden op tot diploma's die je kans op een baan in de branche aanzienlijk vergroten.
Stronttonnetjesscheppers, omroepers, lantaarnopstekers en ijsdragers: wie kent ze nog? Ook telegrambestellers en kolenboeren zul je niet snel meer tegenkomen. Veel beroepen zijn intussen zeldzaam geworden of simpelweg verdwenen en vergeten.
Geneeskunde is opnieuw de populairste studie op Qompas Studiekeuze. Ook Criminologie en International Business bekijken jullie veel. Meisjes en jongens maken verschillende keuzes. Bij meisjes scoren Toegepaste Psychologie (havo) en Geneeskunde (vwo) het best.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.