Zit je in een gesloten instelling? Eigenlijk is 18 jaar de maximumleeftijd, maar soms mag je nog een half jaar blijven na je 18e. Bijvoorbeeld als je nog moet wachten op je vervolgtraject. Wel moet de rechter hier dan een machtiging voor afgeven.
Zo'n plaatsing is bedoeld om jou te helpen. Het is geen straf. Je krijgt hulp in een gesloten omgeving omdat de kinderrechter vindt dat dit nu de beste oplossing voor je is. Het is dus uiteindelijk de kinderrechter die de beslissing neemt, dit wordt een beschikking gesloten machtiging genoemd.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen.
Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is een machtiging van de kinderrechter nodig. Vaak wordt er een spoedmachtiging afgegeven, zodat het kind meteen naar de instelling gebracht kan worden zonder dat de rechter het kind eerst zelf hoeft te spreken.
Het gaat om kinderen die zichzelf beschadigen, het leven niet meer zien zitten, vastzitten in mensenhandel of kinderprostitutie en/of drank en drugs gebruiken. Ze worden in de gesloten jeugdzorg geplaatst met een machtiging van de kinderrechter om hen tegen zichzelf of hun omgeving te beschermen.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Volgens Stichting Het Vergeten Kind is de gesloten jeugdzorg een 'onveilige plek die herstel en ontwikkeling in de weg staat'. Vorig jaar nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan om te stoppen met de gesloten jeugdzorg.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Gedwongen uithuisplaatsing is een maatregel van kinderbescherming. Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen.
JeugdzorgPlus is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar, met gedragsproblemen die zo erg zijn dat de jongere een gevaar is voor zichzelf, of voor anderen. Vaak is er sprake van: psychiatrische klachten: bijvoorbeeld autisme en ADHD. een (licht) verstandelijke beperking.
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera's, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen.
Nederland heeft één Rijks Justitiële Jeugdinrichting die bestaat uit vier locaties, twee particuliere jeugdinrichtingen en vijf Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd.
Verblijf in een JeugdzorgPlus instelling
JeugdzorgPlus heeft als doel een dusdanige gedragsverandering te realiseren dat de jongere weer kan participeren in de maatschappij. De jongere kan na behandeling in de JeugdzorgPlus instelling verder behandeld worden in een open voorziening of thuis.
Ga naar JAC of CLB. Het JAC of CLB bekijkt samen met jou wat je best doet. Vaak kan iemand bemiddelen tussen jou en je ouders, waardoor je toch samen tot een oplossing komt.
Uithuisplaatsing mag maximaal 12 maanden duren en is meestal gekoppeld aan de duur van de ondertoezichtstelling. Verlenging is mogelijk.
Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.
Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en je hebt een ernstig delict gepleegd, dan kun je in een justitiële jeugdinrichting komen. De meeste jongeren die bij ons zitten zijn tussen de 16 en 22 jaar, de gemiddelde leeftijd is 19 jaar. De meeste jongens zitten hier voor geweldsmisdrijven.
De gesloten afdeling biedt extra behandeling, aandacht en zorg die u op dat moment nodig heeft, in een besloten omgeving. U mag de afdeling verlaten als dat past binnen de afspraken en uw juridische status. Ook op deze afdeling bepaalt u samen met uw behandelaar hoe uw behandeling verloopt.
Een kinderrechter is een rechter die zich heeft gespecialiseerd in zaken die met kinderen te maken hebben. Hij behandelt strafzaken van jongeren tussen 12 en 18 jaar en familie- en jeugdzaken, zoals uithuisplaatsingszaken.
Wat doet een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp precies? Organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp bieden ondersteuning bij ingewikkelde problemen in de opvoeding. Ze helpen kinderen met gedragsproblemen. Ze helpen kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling.
Wat is een voorwaardelijke machtiging? Een voorwaardelijke machtiging kan als 'stok achter de deur' gezien worden om de laatste stap naar een gesloten plaatsing te voorkomen. Deze voorwaardelijke machtiging kan ingezet worden om zowel toeleiding naar, en terugval in de Jeugdzorg Plus te voorkomen.
De jeugddetentie gaat dan vooraf aan de PIJ-maatregel. De duur van de PIJ-maatregel is minimaal twee jaar vanaf het onherroepelijk worden van de uitspraak. Verlenging van maximaal twee jaar is mogelijk wanneer er sprake is van een gewelds- of zedendelict.
Jeugddetentie duurt: maximaal 1 jaar voor jongeren tussen de 12 en de 15 jaar. maximaal 2 jaar voor jongeren van 16 of 17 jaar.
Als iemand iets ernstigs doet, kan het zijn dat hij naar de gevangenis moet. Voor kinderen is er een speciale jeugdgevangenis. Daarvan zijn er in Nederland vijftien. Er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis.
Facebookgroepen. Maak op Facebook een groep en voeg mensen met dezelfde interesses toe. Deel bijvoorbeeld wandelroutes of praat over goede boeken. Wie hieraan kunnen deelnemen, hangt af van de privacy-instellingen van de betreffende groep.