Als je vervlakte emoties hebt, is het vaak ook moeilijk om emoties van anderen te herkennen en begrijpen. Dit kan leiden tot misverstanden en problemen met mensen in je omgeving. Als je bijvoorbeeld niet goed ziet dat je partner verdrietig is, dan zul je diegene ook niet troosten.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen.Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet. Je bent dan ontevreden met jezelf of weet niet goed wat je precies wilt nastreven in het leven.
Mensen met alexithymie hebben vaak naast de bovengenoemde symptomen te lijden van chronische dysforie of uitbarstingen van schreeuwen of woede. Bij het vragen naar gevoelens kunnen de meesten zich redelijk uiten, maar lijken verward bij vragen over details.
Omdat de narcist vooral zichzelf belangrijk vindt, gaat dat meestal ten koste van anderen. Ze hebben gebrek aan emotie, berouw en schuldgevoel. Verwacht dus geen excuses of een troostend woord. Ze leven niet vanuit hun gevoel maar vanuit hun verstand.
Geef de ruimte om gedachten en gevoelens te uiten. Stel open vragen, luister actief en hou oogcontact. Nodig uit om over gevoelens en gedachten te praten, laat merken dat emoties zijn 'toegestaan'. Reageer op emoties zonder inhoudelijk in discussie te gaan: 'U bent hier erg verdrietig over'.
Met innige deelneming.Gecondoleerd met dit enorme verlies.Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Ten eerste is het passend om simpelweg te zeggen: “Gecondoleerd” of “Veel sterkte“. Dit zijn basisuitdrukkingen die de nabestaanden laten weten dat je aan hen denkt tijdens deze moeilijke periode. Voel je vrij om jouw eigen woorden toe te voegen als je een persoonlijke band hebt met de overledene of de nabestaanden.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
In de amygdala, ook wel de 'amandelkern' genoemd, worden (vooral negatieve) emoties opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan verdriet als gevolg van het verlies van een dierbare. Het brein slaat dit verdriet op.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Wanneer je volledig uitgeput bent kun je niet of nauwelijks normaal functioneren. Op de bank hangen of op bed liggen is vaak het enige wat je nog wilt. Andere symptomen van uitputting kunnen zijn: Concentratieprobleem.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.