De meeste vlinders sterven na enkele dagen of weken, de volwassen dagpauwoog kan in de vrije natuur echter maanden oud worden.Van een in gevangenschap gehouden exemplaar is bekend dat een leeftijd van elf maanden werd bereikt.
De citroenvlinder leeft het langst van alle inheemse dagvlinders en kan bijna een jaar oud worden.
De levensduur van vlinders varieert enorm. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden. Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders leven veel korter, ongeveer twee tot drie weken.
Ze hebben een duidelijke functie; het afschrikken van vijanden als zangvogels en muizen. Die zien hierin de ogen van hun vijanden: roofvogels, en blijven weg bij de vlinder. Aan de onderkant van de vleugels is te zien waarom de dagpauwoog tot de 'schoenlappers' behoort.
Met de grote ogen op zijn vleugels schrikt hij vogels en andere vijanden af. Nectar haalt de dagpauwoog bijvoorbeeld sleedoorn, paardenbloem, vlinderstruik. De rupsen zijn tevreden met een paar brandnetels in een hoekje van je tuin.
Roy Kleukers van EIS Nederland vertelt dat eendagsvliegen (ook wel haften genoemd) het grootste deel van hun leven als larve in het water leven, meestal ongeveer één jaar. “Het leven van de volwassen eendagsvliegen staat volledig in het teken van de voortplanting. Ze nemen dan ook geen voedsel meer op.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet.
Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen. Om uit het zicht van de vijand te blijven maken veel vlinders gebruik van camouflage.
Andere voorbeelden van vlinderlokkers zijn bijvoorbeeld verschillende overrijpe of rotte fruitsoorten. Vlinders hebben echter niet alleen behoefte aan voedsel, maar ook aan water. Een natuurlijke waterbron voor vlinders zijn ondiepe plassen, vul dus voor de vlinder een aan schaaltjes met kraanwater.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Weerschijnvlinders houden van zweet van mensen en dieren. Deze vlinders kunnen dus nog wel eens op je arm gaan zitten.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.
Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen!Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem. En er zit nog een bijzonderheid aan: door middel van ultraviolet licht kunnen vlinders de mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden.
Vlinders proeven met hun pootjes. Zo kunnen ze proeven op wat voor soort blad ze zitten en kijken of die geschikt is om eitjes op te leggen. In de pootjes van de vlinders bevinden zich sensillen die de etherische oliën en stoffen herkennen van de plant.
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
Het beste dat u kunt doen is de vlinder oppakken en koud weg te zetten, onder een afdak, in een schuurtje, tussen open haardhout of in een holle boom. Zorg wel dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt hangen. Ook de vlinderkastjes die worden verkocht als overwinteringsplaats zijn goed te gebruiken.
De vleugels van vlinders bevatten ontelbare kleine schubben. Zij zorgen voor de kleurenpracht, door kleurpigmenten óf door de manier waarop ze licht weerkaatsen. Vlindervleugels zijn zacht als zijde. Hoe voorzichtig je ze ook aanraakt, ze beschadigen bijna altijd.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren.
Met een spanwijdte van 30 centimeter is de Attacus atlas, ook wel atlasvlinder genoemd, de grootste vlinder ter wereld.
Het opmerkelijke is dat ze ruim zeventig miljoen jaar ouder zijn dan de oudste fossielen van bloeiende bloemen en planten. De gevonden resten, schubben van vlinders en motten, werden door Van de Schootbrugge en Van Eldijk van de Universiteit van Utrecht gevonden in een oude zeebodem in het Noord-Duitse Nedersaksen.