Kakkerlak: Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden.
Kakkerlak: Zelfs kakkerlakken zijn eetbaar.
Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.
Ondanks hun reputatie hebben kakkerlakken wel degelijk een nut in de natuur. Aangezien ze allerlei soorten materialen opeten, ontdoen ze de omgeving namelijk ook van afvalstoffen. Sterker nog: ze breken ze af in kleinere stukjes, zodat kleine organismen ze kunnen verteren.
Schorpioenen zijn giftig, maar voor de verkoop worden de giftige delen verwijderd en kan je ze veilig eten. In Europa kom je soms producten tegen, waar een schorpioen in zit verwerkt, zoals een chocolaatje of de lolly met schorpioen.
De smaak van mieren verschilt per soort, maar ze kunnen een beetje zuur en citrusachtig smaken. Ook de eitjes van mieren kun je eten. Sterker nog, ze zijn een echte delicatesse in Mexico en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.
Het is een soort van tarantula met een hoog gehalte aan ijzer en zink. De hele spin wordt verorberd en de kenners beweren, dat ze ietwat smaken als krab of kreeft. Net als de spin is de schorpioen eigenlijk geen insect maar behoor tot de familie van spinachtige.
Hoeveel kost een schorpioen? De aankoopprijs van een schorpioen bedraagt 17 tot 35 euro per dier, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen.
Kakkerlakken kunnen overal voorkomen en ze eten alles. Daardoor komen ze continue in aanraking met afval en uitwerpselen en andere besmette materialen die pathogenen kunnen bevatten. Ook voedsel en verblijfsplaatsen van huisdieren kunnen besmet raken waardoor wij weer besmet worden via onze huisdieren.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Kakkerlakken kunnen net als vliegen dragers zijn van bacteriën (bv. Salmonellabacterie) en schimmels die ze kunnen overbrengen op ons voedsel (en dat van onze huisdieren), waardoor verschillende aandoeningen zoals voedselvergiftigingen, huidziekten en astmatische symptomen kunnen ontstaan.
De kakkerlak leeft overal ter wereld en eet wat de mens achterlaat. Eigenlijk zijn het dus hele schone dieren en ruimen ze etensresten op. Toch vinden sommige mensen kakkerlakken een beetje eng.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Ze kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten.
Tot hun natuurlijke vijanden behoren zoogdieren, vogels, amfibieën en andere reptielen.
Een schorpioen kan heel lang zonder voedsel. Ze hebben ook vijanden, zoals spinnen, vogels, slangen, bavianen en hagedissen. Sommige soorten zijn immuun voor het gif van de schorpioen. Schorpioenen leven afzonderlijk van elkaar omdat ze iedere vijand, zelfs hun eigen soort proberen te doden.
In Nederland leven namelijk geen schorpioenen. In Zuid- en Zuidoost-Europa komen ze wel veel voor. Denk bijvoorbeeld aan landen als Spanje en Italië. Ook daar zie je ze niet vaak, want schorpioenen zijn nachtdieren die zich overdag verbergen onder stenen en in spleten.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.
Zijn insecten halal? In tegenstelling tot meelwormen, kunnen sprinkhanen (en krekels) 'halal' zijn. Belangrijke voorwaarde is dat de sprinkhanen en krekels op een halal-wijze zijn 'geslacht' of bereid. Bij de 'slacht' of bereiding moet de naam van Allah worden uitgesproken.
Sprinkhanen zijn “halal”, ofwel toegestaan voor moslims om te eten. Andere insecten zoals vliegen, muskieten en wespen daarentegen zijn “haram”, ofwel verboden om te eten.
Hoe wordt een schorpioen gegeten ? Met huid en haar geroosterd op een sate stokje! Voordat je in een knapperige schorpioenenstaart bijt zul je wel zeker willen weten of deze "ontgiftigd" is. De exemplaren worden echter zorgvuldig uitgekozen en bereid.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Het klopt, zeggen deskundigen: we proeven dingen anders in het vliegtuig. Volgens smaakexpert en hotelmanager Peter Klosse heeft het smaakverschil aan boord te maken met de luchtvochtigheid. "Door de geconcentreerde lucht in de cabine is de smaakwaarneming vaak anders dan op de grond."
In het geval van een klein vliegje kan dat meestal geen kwaad. De maag bevat zoveel zuur, dat het in een oogwenk verteert. Het zal dus zeker niet blijven leven of in staat zijn om nog levensvatbare eitjes te leggen. De vleugels en poten van bepaalde insecten kunnen wel voor beschadiging in de darmen zorgen.