Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Het toevoegen van heet water aan cacaopoeder zou de voedingsstoffen niet noemenswaardig moeten aantasten , vooral niet als je het op een vergelijkbare manier drinkt als superfoodkoffie.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Wel het is zo dat cacaopoeder hydrofoob is en dus niet wil oplossen in water (het hoofdbestandeel van melk). Daarom moet je goed roeren om het poeder op te lossen in de melk. Dit is ook de reden dat als je je zelfgemaakte chocolademelk een tijdje laat staan dat er veel cacao naar de bodem is gezonken ð¤¯ð¤¯ð¤¯
En cacao lost niet op in water . Het kan emulgeren in water, maar dat is belangrijker als je recepten schrijft voor ganache of truffels.
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Mix tot een schuimige drank
Met heet water of plantaardige melk, 70-80°C is voldoende zodat het niet te heet is om te drinken. Cacao schuim je makkelijk op met een garde, melkschuimer of blender. Je kunt ook opgeschuimde barista havermelk over opgeloste cacao in heet water gieten, zoals een cappuccino.
Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken. De combinatie van medicatie en cacao kan bijwerkingen veroorzaken bij hogere doses.
Cacao zit vol antioxidanten.Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Soms denken mensen dat het hetzelfde is, maar niets is minder waar. Wat is nu echt het verschil tussen cacao en chocolade? Cacao verwijst naar het pure, onbewerkte ingrediënt dat wordt verkregen uit cacaobonen. Chocolade daarentegen is het eindproduct dat wordt gemaakt van cacao, suiker, melk en andere toevoegingen.
Te bereiden met water. Watertemperatuur: 75°C op het contactpunt. Voor optimale kwaliteit, gebruik gefilterd water.
Vereenvoudigde uitleg voor kinderen – Warm water helpt de cacaopoeder sneller uit elkaar te vallen omdat het het water sneller laat bewegen, als een dansfeest voor moleculen! Roeren maakt het feest nog wilder, omdat het helpt de cacao in het water te mengen. Koud water beweegt langzamer, dus het duurt langer om alles te mengen.
Voeg in je favoriete mok 1 eetlepel cacaopoeder, suiker en ahornsiroop toe. Meng tot een pasta. Optioneel: voeg 3 eetlepels volle melk toe voor een romige warme chocolademelk. Meng er langzaam 8-12 ounces heet water door .
Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd.
Ceremoniële cacao kan 's avonds door veel mensen worden geconsumeerd zonder dat dit een negatieve invloed heeft op hun slaap . Het theobrominegehalte in cacao ontspant sommige personen, wat kan bijdragen aan een meer rustgevende nachtrust.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Jazeker! Hoewel het niet zo romig en rijk is als klassieke warme chocolademelk, kun je in plaats van melk water gebruiken om jezelf te verwennen met een mok heerlijke warme chocolademelk .
Psychologische effecten
Cacao bevat naast mineralen en antioxidanten ook veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.
Strooi cacaopoeder over een kom met vers fruit . Zoek een recept voor gezond chocoladebrood met ingrediënten als rauwe cacaopoeder, speltmeel, eieren, kokosmelk, rauwe honing en pistachenoten. Voeg cacaonibs toe als je een smoothie of granola maakt, of strooi ze over je havermout.
Stap 1: Doe cacao in kopjes, voeg dan heet water toe en roer goed.Stap 2: Voeg wat dieetsuiker/honing toe en roer goed tot het is opgelost en geniet ervan . Je kunt 1 kopje cacao gebruiken voor gewichtsverlies 1 dag voor het beste effect.
Rauwe cacao bevat van nature veel gezonde en essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. We hebben deze mineralen nodig voor bijvoorbeeld sterke botten en spieren, evenals een gezond brein en hart. Vooral voor vrouwen ondersteunt het drinken van rauwe cacao voorafgaand aan hun maandelijkse menstruatie.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.