Iedere spirobuis uit ons assortiment is gemaakt van de hoogste kwaliteit gegalvaniseerd staal. Bij de productie van de buizen wordt de LUKA kwaliteitsnorm gehanteerd, waardoor deze 100% luchtdicht zijn.
Spirobuizen zijn gegalvaniseerde ronde luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.
Een spirobuis (ook wel spiralobuis of spiraliet buis) wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis kan gebruikt worden voor een WTW-unit, mechanische ventilatie, rookgas afvoer en natuurlijke ventilatie. De spirobuizen zijn overal in huis te gebruiken.
Spirobuis zagen
Maak hiervoor gebruik van een slijptol of ijzerzaag. Voor een stevige en luchtdichte verbinding is het belangrijk de buis goed haaks in te korten. Teken de buis voor het zagen af op de juiste maat. Volg deze lijn bij het zagen of slijpen en houd rekening met het verlies van zaagsnede.
Voorbeeld: Door een opening met een oppervlakte van 1cm² kan 0,3 m³/h lucht verplaatst worden. Als we hier vanuit gaan kunnen we stellen dat bij een deur van 90 cm breed, 183,33 cm² nodig is (55/0,3). Er is dus standaard een opening gewenst van 2,03 centimeter (183,33/90).
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Gebruik gladde, onbrandbare buizen met een inwendige diameter die gelijk is aan de uitwendige diameter van de aansluittuit van de dampkap. Voor de dampkap is een afvoerkanaal vereist van Ø150 mm. Trek flexibele kanalen maximaal uit en snij deze op maat af. Verminder de afvoerdiameter niet.
Spiraalkokers (galvakanalen / spirobuis)
Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. In woningen worden ze vaak toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm.
Een buisventilator is een mechanische ventilator. Kenmerkend is de ronde vorm en de twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Met zijn model kan de buisventilator eenvoudig tussen het kanaal worden geplaatst.
Vaak worden spiraalbuizen ook gebruikt als rookgasafvoer omdat ze hittebestendig zijn. Ronde ventilatiekanalen zijn ook gekend als spiraalbuizen of spirobuizen. De ronde luchtkanalen zijn aan de binnenkant nagenoeg glad waardoor de lucht ongehinderd door het kanaal kan stromen (minder luchtwervelingen).
De meest verkochte diameters zijn 100, 125, 160 en 200 mm. Ook 150 en 180 mm kan je kopen, maar worden minder gebruikt. Wanneer je voor je ventilatie berekening een diameter nodig hebt van bijvoorbeeld 76mm, dan voorzie je best een kanaal van 100mm.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Het monteren van een buisventilator is een vrij eenvoudig. Schuif het kanaal over de aansluiting van de buisventilator heen. Maak voor het verstevigen van de verbinding gebruik van slangklemmen (bij ventilatieslang) of zelfborgende schroeven (bij Spirobuis of Aluminium buis).
Voor een kanaal van 160mm geeft dit ongeveer 20100mm² of 0,0201m². Als je door dit kanaal een 75m³/uur wilt ventileren zal je een snelheid van 1,04m/s hebben. Je kan deze snelheid berekenen door 75 m³/ uur te delen door 3600 seconden /uur. Dit geeft 0,02083m³/seconde.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
Maximaal wordt 5 meter aangeraden en dan het liefst gladde 150 buis.
Een afzuigkap heeft veel lucht nodig om goed te kunnen werken. Als deze lucht niet aanwezig is, kan de afzuiger niet optimaal werken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. De afzuigkap kan extra of rare geluiden maken als de filters niet goed geplaatst zijn.
Verkeer, industrie, landbouw en huishoudens (o.a. houtstook) zijn belangrijke bronnen van fijnstof. Een slechte luchtkwaliteit (dus veel verontreinigende stoffen in de lucht) heeft effect op de gezondheid. Zie verder paragraaf gezondheidseffecten.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Ventileer 24 uur per dag.