Welke kosten zijn verbonden aan een recht van opstal? Het opstalrecht is belast met een registratierecht van 2%. Deze registratierechten worden geheven op alle vergoedingen die de opstalhouder betaalt aan de eigenaar van de grond, gedurende de hele duur van het opstalrecht.
Een opstalrecht wordt gevestigd bij notariële akte. Van die akte wordt vervolgens een afschrift ingeschreven in de openbare registers. In de akte van vestiging zijn de afspraken tussen de gerechtigde tot het opstalrecht (opstaller) en de eigenaar van de onroerende zaak (grondeigenaar) opgenomen.
De wet stelt dat bij het tenietgaan van het opstalrecht de eigendom van de opstallen van rechtswege overgaat op de eigenaar van de grond (art. 5:105 lid 1 BW).
Het opstalrecht is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (bijvoorbeeld een stuk grond) van iemand anders gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben. Ook wel recht van opstal. Het gebouw of ander bouwwerk dat op andermans grond staat, wordt het opstal genoemd.
Degene die het recht van opstal heeft, heet de opstaller of opstalhouder (superficiarius). De eigenaar van de grond waarop een opstalrecht is gevestigd wordt grondeigenaar of opstalgever (dominus soli) genoemd.
Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond, gedurende een periode van maximaal 50 jaar. De persoon die de eigenaar van de grond is en die dit recht verleent, is de opstalgever.
Om dit te voorkomen is het mogelijk een recht van opstal te vestigen. Degene met het recht van opstal (de opstalhouder) wordt dan eigenaar van het gebouw, maar niet van de grond. De eigenaar van de grond die dit recht verleent, noemen we de opstalgever.
Een opstalrecht maakt het mogelijk om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben (art. 5:101 lid 1 BW).
Het recht van opstal betekent dat een opstaller het recht heeft om op, boven of onder een perceel dat in eigendom is van een ander, te bouwen. Een recht van opstal wordt gevestigd met een notariële akte. Deze akte wordt daarna inschreven in de openbare registers van het Kadaster.
Erfpacht geeft de erfpachter de bevoegdheid de onroerende zaak, bijvoorbeeld de grond, van een ander te houden en te gebruiken. Het recht van opstal geeft de opstaller het recht om in, op of boven de onroerende zaak van een ander, gebouwen, werken of beplanting in eigendom te hebben.
Het recht van opstal is een beperkt recht waarbij de opstaller gebouwen, werken of beplantingen mag aanbrengen op de onroerende zaak van een ander, maar waarbij deze niet automatisch eigendom worden van de eigenaar van de onroerende zaak.
Recht van overpad is het recht om gebruik te maken van een deel van de grond van iemand anders om uw eigen grond te kunnen bereiken. Het is een erfdienstbaarheid waar u recht op kunt hebben, of u moet dit recht aan een ander verlenen. Bijvoorbeeld: U kunt alleen via een strookje grond van de buren bij uw huis komen.
Door het vestigen van een opstalrecht wordt verdere discussie voorkomen. Er wordt als het ware een juridische scheidslijn aangebracht tussen het dak en de zonnepanelen, en de zonnepanelen blijven zo eigendom van de leverancier.
Wat is eigendom belast met opstal? Wanneer jouw eigendom belast is met opstal, dan is iemand anders eigenaar van een zaak in of op jouw grond of gebouw. Het kan gaan om kabels en leidingen in de grond of een antenne op je dak.
Wat is een huurafhankelijk opstalrecht? Een opstalrecht geeft een gerechtigde het recht om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplanting in eigendom te hebben of te verkrijgen. Zonder een dergelijk opstalrecht zijn al deze zaken van rechtswege eigendom van de eigenaar van de grond.
Wat is opstalrecht nutsvoorziening? In het verleden zijn vaak opstalrechten gevestigd voor het aanleggen van nutsvoorzieningen. Met een opstalrecht kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Ander woord voor opstalrecht is zakelijk recht van opstal.
Werken tijdens de duur van het opstalrecht
Neemt de opstalhouder deze gebouwen, werken of beplantingen niet weg, dan zal de opstalgever op het einde van het opstalrecht hiervan de eigenaar worden en hiervoor een vergoeding aan de opstalhouder betalen.
In tegenstelling tot een opstalrecht is een erfdienstbaarheid een passief recht. Dat betekent dat geen actieve verplichtingen aan de grondeigenaar kunnen worden opgelegd, maar alleen verboden of passieve verplichtingen (het 'dulden' van bepaalde situaties).
Veel gemeenten hanteren een huurafhankelijk recht van opstal, een zogenaamde harvo. Er wordt een huurovereenkomst gesloten voor de grond (de ondergrond van het gebouw en het omliggende terrein) en een recht van opstal voor het gebouw zelf.
De VvE is niet bevoegd om beperkte rechten te vestigen. Er is van alle eigenaren medewerking nodig bij vestigen erfdienstbaarheid, opstalrecht of uitgifte in erfpacht. De VvE is hoofdelijk aansprakelijk voor verschuldigde canon (bijdrage) voor bestaande erfpachtrechten en opstalrechten.
Op grond van de wet lijkt het dan ook niet mogelijk een recht van erfpacht te vestigen op een recht van opstal en andersom. Deze beperkte rechten zijn immers op zichzelf geen onroerende zaak. 11 In de literatuur bestaat discussie of het kruislings stapelen van de rechten van erfpacht en opstal mogelijk is.
Op het einde van de erfpacht verliest de erfpachter het genot van het in erfpacht gegeven onroerend goed en gaat het eigendomsrecht van de gebouwen die hij heeft opgericht en de beplantingen die hij heeft laten aanbrengen over naar de eigenaar.
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij.
Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen zonder toestemming? Als lid van de VvE heb je voor bepaalde verbouwingen toestemming nodig. Wanneer dit wel of niet van toepassing is leg ik in dit hoofdstuk uit. Over het algemeen geldt dat je voor verbouwingen van privé delen geen toestemming van de VvE nodig hebt.
Met plaatsing van het zonnepark op de grond op de wijze zoals gedaan, is het eigendom van de grond hiermee volgens de rechter ook het eigendom van het zonnepark gaan omvatten. Dit maakt dat de gemeente als eigenaar en verhuurder van de grond door natrekking ook eigenaar van het zonnepark is geworden.