Bitumen is waterdicht, is makkelijk te verwerken en hecht goed aan de onderlaag. Vaak worden er kiezelstenen op gelegd om water te absorberen en plassen te voorkomen. De kiezelstenen zorgen ook voor isolatie, waardoor het huis in de zomer koeler en in de winter beter geïsoleerd is.
Deze laag wordt onder je dakbedekking gelegd en zorgt onder andere voor een goede isolatie, zodat de warmte niet via je dak uit je huis ontsnapt.
Een dakprimer bereidt de ondergrond voor op de plaatsing van bitumineuze dakmembranen. Zo'n primer kunt u zien als een soort onmisbare schakel, die zorgt voor een goede hechting van de dakbedekking. Op beton of steen blijft altijd wat resterend stof achter. Met een primer zorgt u toch voor een goede fixeerlaag.
Bitumen wordt op rol geleverd en in de vorm van stroken geplaatst. De bitumen rol wordt daarbij in 1 of meerdere lagen aangebracht. Bitumineuze dakbedekking kan je zowel lijmen als branden (met een gasbrander) op het dak.
Een onderlaag geeft zekerheid aan uw daksysteem. Wanneer er om een of andere reden een lek in de toplaag ontstaat, ligt er nog steeds een extra laag om de isolatie tegen insijpelend vocht te beschermen.
Is het mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te leggen? Ja, dat is mogelijk. Het fijne aan bitumen is dat het een enorme kleefkracht heeft op andere materialen. Het is belangrijk om een ervaren specialist naar uw dak te laten kijken.
Blaasvorming ontstaat wanneer water onder de dakbedekking komt en niet meer weg kan. De blaasjes zijn vaak een voorbode van barsten en scheuren in het dak. Wees er dus op tijd bij!
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Met of zonder leislag
Kiest u voor een bitumen dakbedekking rol met leislag, dan is het materiaal nóg beter beschermd tegen vocht en UV-straling. Leislag is een strooisel van fijngemalen leisteen, dat als toplaag op bitumen wordt gebruikt. Tegenwoordig is er echter ook APP gemodificeerd bitumen.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Dikte dakbedekking is afhankelijk van uw eigen wensen
Dat is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de eisen die u hier aan stelt. Wanneer u het dak niet of nauwelijks gaat belopen, zal de variant van 1,00 mm dik in veel gevallen volstaan.
Bitumen dakbedekking bevat vaak dubbele wapening, waardoor het erg robuust is. Er zijn meerdere manieren om bitumen dakbedekking te bevestigen: vlamlassen, lijmen of aan de hand van mechanische apparaten. Bitumen dakbedekking is recyclebaar. Uitstekende isolatie en voorkomt vochtophoping.
Met koudlijm kan je snel en zonder risico dakrollen verlijmen aan de ondergrond. Deze Roofix koudlijm is zelf ook gemaakt op basis van bitumen en versterkt met vezels. Daardoor zorgt deze lijm voor een extra waterdichte barrière die zelfs kleine barstjes en oneffenheden vult. Roofing op je dak lijmen is heel eenvoudig.
Wat u moet weten over EPDM dakbedekking
– EPDM is een dakbedekking die de eigenschap heeft dat het materiaal zo goed als dampdicht is. – Doordat EPDM bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen.
Dakleer is een duurzame soort dakbedekking en gaat ongeveer 25 jaar mee. U hoeft dakleer dan ook niet vaak te vervangen. Toch kan het zo zijn dat de dakbedekking minder lang meegaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
SBS bitumen zijn elastisch en makkelijk te manipuleren
Wel zijn SBS bitumen minder goed bestand tegen uv-stralen. Daarom worden daken met SBS dakbedekking meestal voorzien van een laag leislag, granulaat of grind om ze te beschermen tegen de zon.
Geblazen bitumen is niet waterbestendig. Voordelen: Erg goed bestand tegen weersinvloeden en de ozon; Een goedkopere oplossing dan synthetische dakafdichtingen.
Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdige rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. En komt u er niet uit, dan heeft Interexpress een duidelijke video handleiding over het leggen van EPDM.
Een plas water op je plat dak hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Het is normaal dat er na een regenbui nog een tijdje plasjes water op de dakbedekking aanwezig zijn. Het is wel iets dat je best in de gaten houdt en regelmatig nakijkt. Door geregeld je plat dak na te kijken kan je heel wat ellende voorkomen.
Ga niet uw dak op bij extreem koude of warme dagen omdat de bitumen dan erg bros of zacht kan zijn. Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan.
Een bitumen platte dak gaat tussen de 25 en 30 jaar mee. Aan het einde van de levensduur droogt het uit en kun je last krijgen van lekkages. Om de levensduur van een bitumen te verlengen moet je het platte dak beschermen met leislag, grind of daktegels. Dit beschermt het bitumen voor langere periode tegen uv-straling.
De levensduur van een plat dak ligt tussen de 25 en 40 jaar. Heb je een groendak op je dakbedekking laten plaatsen, dan kan de levensduur oplopen tot wel 60 jaar.
Niet alle ondergronden zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen. Bitumen is een veelgebruikt materiaal als het om daken gaat. Naast bitumen zijn er ook soortgelijke ondergronden op de markt zoals EPDM of PVC. Deze materialen worden vaak gebruikt voor platte daken en er kunnen zonnepanelen op worden gelegd.