Warm de flesvoeding niet opnieuw op, behalve tijdens dezelfde maaltijd omdat de melk koud is geworden als de baby bijvoorbeeld langzaam drinkt. Bewaar nooit restjes. Giet ze na de voeding weg.
Mag je flesvoeding opnieuw opwarmen? Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei.
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op!
Ook mag je restjes kunstvoeding nooit opnieuw opwarmen, omdat ook dan de kans groot is dat bacteriën zich in een snel tempo vermenigvuldigen. Gooi restjes kunstvoeding dan ook altijd weg.
Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Bereide zuigelingen flesvoeding moet binnen 1 uur na bereiding gegeven worden. Gooi restjes altijd weg, warm ze nooit opnieuw op. Dit geldt niet voor opvolgmelk. Bereide opvolgmelk kun je 24 uur in de koelkast bewaren.
Warm de flesvoeding niet opnieuw op, behalve tijdens dezelfde maaltijd omdat de melk koud is geworden als de baby bijvoorbeeld langzaam drinkt. Bewaar nooit restjes.
Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Afgekoelde aangemaakte melk kun je het beste au-bain-marie opwarmen. Het is niet goed om aangemaakte melk steeds op te warmen en weer af te laten koelen. Dus neem alleen in een flesje of spuitje zoveel melk op als je nodig hebt voor de volgende voeding.
Na het verhitten wordt de melk zo snel mogelijk afgekoeld en kan deze vervolgens twee dagen in de koelkast bewaard worden. Als de melk langer bewaard moet worden, dan wordt ze na het afkoelen in de koelkast best direct in de diepvriezer geplaatst.
Met 1 pak doe je ongeveer 6/7 dagen en de week erna bijvoorbeeld maar 5 dagen. Hangt van de baby af. Reken masr ongeveer een pak per week. Nutrilon is bij de Kruidvat 13,25 x 4 = 53,- je kunt vanaf je 35ste week wel beginnen met inkopen van voeding.
Na opening is de inhoud maximaal 4 weken houdbaar. Gebruik bereide voeding binnen één uur en gooi restjes voeding weg.
Wanneer u de fles opgewarmd hebt, kunt u de temperatuur van de voeding controleren door een drupje melk aan de binnenkant van de pols te laten druppen. Wanneer u zowel geen kou als geen warmte ervaart, is de melk op temperatuur. Voelt de melk koud aan, dan moet het nog wat verder opgewarmd worden.
Weet je niet zeker of er onderweg een mogelijkheid is om het water te verwarmen? Neem dan een thermosfles gekookt water en een fles koud water mee. Daarmee breng je een flesje gemakkelijk op de juiste temperatuur. Ook zijn er flessenwarmers te koop die je zowel thuis als in de auto kunt gebruiken.
Moedermelk opnieuw opwarmen kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën in de melk. Voed de baby onmiddellijk na het opwarmen van de melk, want opgewarmde moedermelk is niet lang houdbaar.
Wist je dat je ook prima melk kunt opwarmen in de magnetron? Let er wel op dat je tussendoor roert en er goed op let dat de temperatuur van de melk niet te hoog oploopt. Melk opwarmen in de magnetron is vooral handig voor kleine hoeveelheden, zoals een beker.
Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken. Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig.
De magnetron kan de kwaliteit van de voeding/melk aantasten en nuttige voedingsstoffen vernietigen. Magnetrons verwarmen niet gelijkmatig, waardoor er hete plekken kunnen ontstaan waaraan je baby zich zou kunnen branden.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
De fles niet leeg
Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn. Kijk naar je kind. Als het lekker groeit, normaal plast en vrolijk en levendig is, hoef je je geen zorgen te maken.
Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.