Houtsoorten die veel hars bevatten, zoals den, spar en lariks, zijn minder geschikt als brandstof voor houtkachels of houthaarden: de hars geeft namelijk veel vonken. Bovendien laten deze soorten meer teer (creosoot) achter in het rookkanaal van de kachel maar ook in de haard zelf.
Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd, maar maak je geen zorgen. Dit zegt niets over de hardheid van het hout. Loofhout zal prima branden in je houtkachel. Stukken hout van onder andere de Berk, Beuk, Buxus, Eik, Esdoorn, Hulst, Lariks, Taxus, Wilg en de meeste fruitbomen doen het prima in je houtkachel.
Hout dat absoluut niet geschikt is voor je haard, is hout dat is geverfd, gelakt of verduurzaamd. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij; slecht voor het milieu én de gezondheid. Huishoudelijk afval, sloophout en spaanplaat hebben dezelfde gevolgen als ze verbranden.
Houtsoorten voor de open haard
De top 5 beste haardhoutsoorten: Beukenhout – hard hout, brand langzaam, rustige vlam, hoog rendement. Eikenhout – warme vlam met weinig rook, moet lang, 3-4 jaar, drogen, levendige knetterende vlammen. Essenhout – brand traag, geeft veel warmte af, prachtig vlammenspel.
Eik, Beuk, en Berk: De Drie Musketeers van Brandhout
Het genereert veel warmte en heeft een langzame verbranding, wat resulteert in langdurige warmteafgifte. Veelzijdigheid: Geschikt voor verschillende soorten kachels en haarden, ideaal voor langdurig stoken.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Ongeschikte houtsoorten
Tropisch hardhout: moet je niet willen, Kastanjehout: moeilijk aan te krijgen en te kloven, moet ook veel te lang drogen. Tamme kastanje is onbruikbaar als brandhout.
Beukenhout ruikt erg lekker. Beukenhout is een harde houtsoort. Het stoken van beukenhout geeft mooie rustige vlammen. Beukenhout is geschikt om te stoken voor middelgrote kachels en haarden en heeft een reinigende werking op de kachel, kachel- en schoorsteenpijp.
Bepaalde houtsoorten
Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex. In een open haard is het af te raden om hout te branden dat veel hars bevat, aangezien dit vonken en brandplekken geeft die je rookkanaal kunnen vervuilen.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Ja, u kunt pallets als brandhout gebruiken.Maar alleen als u een geschikte schoorsteen heeft. Tussen een open haard en een pelletkachel verschilt het systeem. Eenvoudig gezegd, u kunt pallets gebruiken in elk type schoorsteen behalve pelletkachels.
Meer informatie over Siberisch Larikshout.
Siberisch lariks hout (of Lorkenhout) - afkomstig van naaldbomen - is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid, een elegant uiterlijk & een sfeervolle uitstraling.
Het gebruik van Douglas en Siberisch lariks
Douglas is erg populair in de Nederlandse tuin als overkapping of veranda. Maar ook Siberisch lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding of vlonder. Ten opzichte van Tropisch hardhout, zijn Douglas en Siberisch lariks relatief goedkope houtsoorten.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks.De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op. Naaldhout als den, spar of lariks knettert gezellig en verspreidt een heerlijke geur. Let er op dat je hout droog is: gekliefde houtblokken hebben 2 jaar nodig om te drogen.
Zachthout als haardhout
Voor zachthout bieden wij de Douglas en de Vuren aan. Dit zijn ook allebei duurzame houtsoorten. Het hout brand snel en geeft een fijne warme, mooie vlam.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
In de winter maak je natuurlijk meer gebruik van de kachel dan in bijvoorbeeld de lente. Gemiddeld stookt men zes maanden per jaar (in de herfst en winter). Hiervan uitgaande zul je aan 7,5 kuub haardhout genoeg moeten hebben om deze periode door te komen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is.
Goedkoopste haardhout
Het goedkoopste openhaardhout dat wij aanbieden zijn de Berken en Elzen houtsoorten (of een combinatie van de twee houtsoorten). Dit zijn beide makkelijk brandende houtsoorten. Dit houdt in dat het brandhout makkelijk aan te steken is en tijdens de verbranding snel zijn warmte afgeeft.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.