Niet elke lens voor Canon zet je zomaar op elke Canon camera. Dit komt door de verschillende mounts - of vattingen - die Canon gebruikt. Canon systeemcamera's zijn uitgerust met twee verschillende mounts. Dat geldt ook voor Canon spiegelreflexcamera's.
EF, TS-E, MP-E
Lenzen met EF-vatting zijn compatibel met elke EOS-camera die ooit is gemaakt, inclusief de nieuwe EOS R System-camera's en de EOS M-serie, wanneer ze worden gebruikt met de juiste lensadapter.
Controleer je lensbevestiging ('mount')
Een lens moet aansluiten op de lensbevestiging ('mount') van een camera. Sommige cameramerken hebben er meerdere. Zo heeft Sony de zogeheten A-mount en de kleinere E-mount. Dus als je een Sony-systeemcamera koopt, heb je óf het ene type óf het andere type.
EF-S. EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren.
Wat betekent EF? De afkorting EF staat voor Enhanced Focus en is de naam van de aansluiting – ook wel de objectiefmount genoemd – die alle EOS camera's van Canon gebruiken.
EF – Electronic Focus (bijv. Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens) Goed om te weten: EF-lenzen kunnen ook worden gebruikt met een EOS M- (EF-M-systeemvatting) en EOS R- (full-frame systeemvatting) camera met behulp van een adapter.
Doet u de contactlens verkeerd om in, dan is het draagcomfort niet optimaal en voelt u wrijving. Doe in dat geval de lens weer uit, maak de lens nog een keer schoon en plaats de lens andersom terug in het oog.
Allround objectieven zijn lenzen waarmee je op elk vlak uit de voeten kunt. Met deze lenzen kun je namelijk, dankzij hun bereik qua brandpuntsafstand heel dichtbij fotograferen, maar ook van veraf.
Ben je op zoek naar een nieuwe lens voor jouw Canon EOS 250D? Dan moet je kijken naar lenzen met een EF-S-vatting. Deze zijn namelijk speciaal ontworpen voor de Canon-camera's met APS-C-sensor.
Zoals ik net al aangaf kun je je Canon lenzen niet zomaar op een Sony camera zetten, je hebt daarvoor een adapter nodig.
De beste RF-supertelelenzen op instapniveau voor wildlifefotografie: Canon RF 800mm F11 IS STM en Canon RF 600mm F11 IS STM. Telelenzen met een kleiner maximaal diafragma, zoals f/5.6 en f/11, zijn gemakkelijker mee te nemen en betaalbaarder dan lenzen met een groot maximaal diafragma (lagere f-getallen).
Op de meeste objectieven (lenzen) en andere Canon producten is een code terug te vinden die iets over de leeftijd van de lens (of een ander Canon product) zegt. Deze code is terug te vinden achter op de lens, op het deel dat je op de camera bevestigd.
Een voorbeeld: draag je een bril van -7.00, dan kan het zo zijn dat je lenzen van -6.50 nodig hebt. Een positieve sterkte wordt juist extra positief. Bijvoorbeeld: als je nu een bril van +3.00 draagt, kan het zo zijn dat je lenzen van +3.25 nodig hebt.
Ben je een beginnende fotograaf, dan is het aan te raden een 18-135mm lens te kopen. Deze heeft veel bereik waardoor je niet regelmatig van lens hoeft te veranderen.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
Er zijn verschillende redenen waarom lenzen indoen niet lukt: De lens blijft plakken aan je vinger na het inzetten. Dit verhelp je door de lens niet te hard op je oog te drukken met een droge vinger. Laat de lens bij het inzetten ook niet in aanraking komen met je ooglid of wimper.
Wellicht is de maat niet goed, of zijn de rechter en linker lens verwisselt. In het geval van zachte contactlenzen komt het vaker voor dat de pasvorm niet ideaal is. Net als bij kleding wordt er vaak gewerkt met standaardmaten. Dit gaat in 75-80% van de gevallen goed.
Contactlenzen scheuren dwars doormidden.
Als je een contactlens die al wat uitgedroogd is uit het oog neemt en dubbel plooit of wat samen nijpt (wat normaal is bij het uitnemen) creëer je kleine (haar)scheurtjes in de contactlens. Deze scheurtjes kunnen dan later, soms zelfs tijdens het dragen fataal doorscheuren.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner het F-getal, hoe meer licht in de camera komt en hoe meer vervaging u kunt hebben. Elke lens heeft een minimaal F-getal. Dit wordt het maximale diafragma van de lens genoemd.
De 50mm lens ook wel de 'nifty fifty' of 'plastic fantastic' genoemd wordt vaak gebruikt voor portretfotografie omdat deze lens minder 'loze' ruimte heeft tegenover de 35mm. Ook wordt vaak gezegd dat de 50mm lens betere of mooiere bokeh levert dan de 35mm lens.
De "F" in F-stop staat voor de "focal length" of de brandpuntsafstand van de lens. Hoewel de brandpuntsafstand zelf verwijst naar het gezichtsveld van een lens, gaat het bij de F-stop om de hoeveel licht die je via het diafragma op de sensor laat vallen.