Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren. Dit kan tot twee weken aanhouden. Wij adviseren u om paracetamol in combinatie met ibuprofen in te nemen om de pijn te onderdrukken. Wanneer u last blijft houden, kunt u het beste contact opnemen met de praktijk.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Direct na de behandeling
Wanneer u dit niet mag gebruiken, overlegt u dan hierover met uw apotheker. De behandelde tand of kies kan nog een dag of vier gevoelig tot zeer pijnlijk zijn. Wanneer dit het geval is dient u de pijnstillers te blijven gebruiken.
Ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan de wortelpuntontsteking in het kaakbot toch pijn doen. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door de wortelpuntontsteking.
Een wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel pijnloos uitgevoerd, omdat de tandarts u een plaatselijke verdoving geeft. Het kan voorkomen dat u na de behandeling last krijgt van napijn.De meeste pijn zal vanzelf verdwijnen. Mocht u toch last blijven houden van een zeurende napijn, neem dan contact op met de tandarts.
Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten. Door de verdoving merkt u niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt.
Na een wortelkanaalbehandeling kun je last krijgen van napijn. Napijn tot enkele dagen na een wortelkanaalbehandeling is normaal. De napijn wordt met name gevoeld bij het kauwen en dichtbijten. Meestal kan deze napijn van een wortelkanaalontsteking voldoende bestreden worden met pijnstillers.
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.
Deel twee van de wortelkanaalbehandeling:
Toch is het noodzakelijk de tweede behandeling uit te laten voeren. In uw wortels bevinden zich namelijk nog restbacteriën. Deze zullen in aantal toenemen waardoor er op een gegeven moment weer ernstige klachten kunnen ontstaan.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Het is wel mogelijk dat je napijn voelt na de wortelkanaalbehandeling. Dit komt omdat we een gat in de kies of tand boren tot de zenuw. Tijdens de behandeling spoelen we de tand of kies met ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden en vullen we de kanalen op met een rubberachtig vulmateriaal.
Soms bevindt zich een ontsteking onder de wortel van een tand die werd ontzenuwd. Bij een wortelpuntbehandeling of apexresectie wordt de ontsteking van onder de wortel verwijderd en wordt de wortelpunt een beetje ingekort.
Hoewel de infectie dus niet direct geneest, verdwijnen de klachten wel veel sneller. De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies.
Voorbereiding op een wortelkanaalbehandeling
U hoeft zelf eigenlijk niks te doen voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling. Wel raden we u aan om de behandeling te ondergaan terwijl u goed uitgerust bent en in goede gezondheid verkeert.
Globaal gezegd, hebben de tanden en de kleine kiezen één tot twee kanalen en de kiezen drie tot vier kanalen. Waarbij de onderkiezen vaker drie dan vier en de bovenkiezen vaker vier dan drie wortelkanalen hebben. De wortelkanalen komen bij elkaar in de pulpakamer.
De kies/tand is afgesloten met een tijdelijke vulling. Deze vulling kan maximaal 3 maand blijven zitten. Ons advies is om de wortelkanaalbehandeling te laten afmaken binnen een maand na de start van de behandeling.
Zodra de verdoving na een wortelkanaalbehandeling is uitgewerkt, kunt u alles weer eten en drinken. U kunt enkele dagen last houden van een wat vieze smaak in de mond. Dit is meestal het gevolg van het in de tand of kies ingesloten medicament.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Hoeveel tijd er nodig is voor een behandeling verschilt per tand/kies. Een behandeling aan een voortand met één kanaal duurt minder lang dan bij een kies met vier kanalen. De gemiddelde behandeltijd loopt uiteen van een half uur tot twee uur. Uw behandelaar vertelt u dit van tevoren.
Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.Hierdoor kan het uw kaak aantasten en daarmee kunnen meer tanden en kiezen verloren gaan.
Neemt u, als uw gezondheid dit toelaat, in dit geval Ibuprofen 400mg. Dit kunt u eventueel nog combineren met 1000mg paracetamol als de pijn echt heel erg is. Dit 3x daags herhalen. Zwelling: de meeste zwellingen zijn niet pijnlijk, maar wel erg vervelend.
Na drie tot vier dagen na de behandeling neemt de zwelling vanzelf af. Het is ook mogelijk dat een bloeduitstorting ontstaat. In dat geval blijft uw wang wat langer dik en verkleurt deze. Dit is echter geen ernstige situatie: u hoeft zich geen zorgen te maken.
Zonder pijn naar huis na een wortelkanaalbehandeling
We raden zolang je pijn hebt aan om paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Napijn verdwijnt na een paar dagen tot een week. Als je na 2 weken nog steeds pijn hebt, neem dan contact op met onze praktijk.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.