Bij ons is de natuur niet geschikt om ze te laten overleven in het wild, maar in Puerto Rico wel. Je kan nu dus ook valkparkieten in Puerto Rico vinden, al blijft de plaats met de meeste vogels uiteraard Australië.
Valkparkieten kunt u binnenshuis houden in een ruime kooi of kamervolière of in een buitenvolière. Een buitenvolière moet een tochtvrij nachthok hebben waarin de temperatuur boven 5 graden Celcius blijft.
Parkieten in hun natuurlijke leefomgeving, Australië
In Nederland en België maken verwilderde parkieten weinig kans om een gemiddelde winter te overleven. Van alle papegaaiachtigen bestaat alleen van de halsbandparkiet (Psittacula krameri) een wilde populatie in West-Europa.
Valkparkieten kunnen prima buiten worden gehouden, maar dit vraagt wel een aantal maateregelen. De kooi moet voldoende ruimte bieden voor de vogels én bescherming op koude dagen. De Valkparkiet hoeft niet verwarmd te zitten maar een goed nachthok wat tocht en vochtvrij is, is hierbij wel heel belangrijk.
"Veel mensen zien alleen maar die mooie groene vogels." Toen de halsbandparkiet in de jaren '60 voor het eerst ontsnapte, of werd losgelaten uit kooien, bleek de soort in Nederland vrij goed te kunnen overleven. Afgelopen zomer werd de populatie halsbandparkieten in Nederland op 10.000 geschat.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Er zijn verschillende soorten vogels geschikt om buiten te houden, waaronder allerlei soorten parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Je kunt dan denken aan valkparkieten, zonparkieten, grasparkieten of agapornissen.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
Het is zeker waar dat een vogel die alleen wordt gehouden beter zal horen wat u te zeggen heeft. Maar een vogel die alleen is zal altijd het gezelschap van een soortgenoot missen, tenzij u hem constant aandacht kunt geven.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Dit sociale kenmerk maakt de parkiet ook zo geschikt als huisdier. Grasparkieten zijn relatief makkelijk om te verzorgen. Het beste is om twee grasparkieten te nemen, zodat ze een maatje hebben en niet alleen zijn. Een mannetjes grasparkiet en een vrouwtjes grasparkiet zien er hetzelfde uit, op de neusdop na.
Het kan inderdaad zo zijn dat hij ver weg is, maar misschien begeeft hij zich ook nog wel binnen hoorafstand en kunnen uw stem en/of de andere vogels hem teruglokken. Als u de ontsnapte parkiet van iemand anders heeft gevangen, is het tijd om snel actie te ondernemen!
Het proberen te lokken van een ontsnapte parkiet is moeilijk
Schep hem op en breng hem snel naar beneden. Haal hem met uw hand uit het net en breng hem terug naar zijn kooi. Hij zal gestrest en niet gelukkig zijn. Door de kooi tijdelijk af te dekken kunt u het dier laten kalmeren.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Bied hem spelletjes aan: bij voorkeur in touw of natuurlijk hout. Je valkparkiet houdt van knabbelen. Voeder hem af en toe vanuit je hand. Houdt enkele lekkere zaden in je hand en wees geduldig... je zal zien dat deze vogel makkelijk te verleiden is!
Het is een zachtaardig en aanhankelijk vogeltje, dat wel de nodige aandacht wenst. Belangrijk is dat je regelmaat aanhoudt in de verzorging, zodat de valkparkiet weet wanneer hij wel of niet aandacht kan krijgen. Het best houd je valkparkieten ook per twee. Haal de vogel elke dag een of meerdere uren uit de kooi.
Als je hem heel goed verzorgt dan gaat hij je vertrouwen dan gaat hij je heel erg missen als je weg gaat.
Valkparkieten zijn slimme en nieuwsgierige dieren die snel leren en voldoende prikkels nodig hebben. Verrijk hun ruimte daarom met houten of kartonnen speeltjes, ballen of belletjes voor parkieten en maak regelmatig tijd vrij om interactie met hen te hebben.
Parkieten kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden in een ruime kooi of volière. Het verblijf moet groot genoeg zijn zodat de vogels gemakkelijk in alle richtingen hun vleugels kunnen strekken en kunnen vliegen.
Een gezonde papegaai kan goed temperaturen tussen de 5 en de 32 graden doorstaan mits de vogel geleidelijk aan deze temperaturen gewend wordt. Papegaaien en parkieten voelen zich het lekkerst bij een temperatuur tussen de 18 en de 26 graden.
Wilt u parkieten die gewend zijn om binnen te zitten, overzetten naar een buitenvolière, start daar dan bij voorkeur mee in het late voorjaar of in de zomer bij buitentemperaturen van minimaal zo'n 15 graden en gunstige weersomstandigheden (geen regen of wind die de gevoelstemperatuur omlaag brengen).