Mierikswortel is een unieke smaakmaker voor veel verschillende gerechten, dressings en sauzen. In veel gerechten wel te vervangen door pittige mosterd.
Nee! Gember en mierikswortel zijn niet verwant. Gember is een plant in de familie Zingiberaceae die gele bloemen produceert, terwijl mierikswortel een kruisbloemige plant is met witte bloemen in de familie Brassicaceae die groeit als kool. Gember komt oorspronkelijk uit Azië, terwijl mierikswortel uit Europa komt.
Wasabi is bekend als Japanse mierikswortel, een groene knoestige wortel van de wasabiplant. Wasabipoeder van S&B kan samen met sojasaus als dip voor sushi en sashimi gebruikt worden maar ook voor het op smaak brengen van sobanoedels.
Verse mierikswortel is bijna niet te koop in de supermarkt. Probeer het daarom eens bij je groenteboer. Wanneer je een verse mierikswortel hebt weten te bemachtigen, is het belangrijk dat je een stevige wortel koopt, die geen zachte of beschadigde plekken heeft.
Mierikswortel is 2-3 weken houdbaar op een koele, donkere plek. Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier. Geraspte mierikswortel is heerlijk door yogonaise of magere kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels.
De voedingswaarde van mierikswortel
De reden dat mierikswortel zo goed is voor je gezondheid, kan worden toegeschreven aan de hoge niveaus van verschillende voedingsstoffen en mineralen, die het bevat. Het is zeer rijk aan voedingsvezels en folaat, vitamine C, calcium, kalium, magnesium en mangaan.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De wortels van mierikswortel lijken op pastinaak. Ze worden in het tweede of derde jaar na het planten in het najaar geoogst. Mierikswortel is een tuinkruid dat een etherische olie bevat die op mosterdolie lijkt. De smaak kan je verzachten door kwark of aardappelpasta door de geraspte wortel te mengen.
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
Mierikswortel kom je in ons land overal tegen. Langs bermen, rivierdijken, spoorwegen (spoorbermen en spoordijken), waterkanten, ruderale plaatsen, heggen, bij composthopen en stenige plaatsen. Vroeger groeide mierikswortel ook in grasland (vochtig weiland).
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Mierikswortel thee.
Kook 200 ml water en voeg hier, naar smaak, de gesneden mierikswortel aan toe. Laat het 15 tot 20 minuten trekken en geniet!
Als je mierikswortel rauw eet, rasp je hem eerst. Je kunt een stukje van de wortel raspen en door de aardappelpuree mengen. Niet te veel, anders is de smaak te overheersend. Vers aan tafel raspen en een heel klein beetje over de spinazie strooien.
Laos is een veelgebruikt kruid in de Indonesische en Thaise keuken. Zoals het uiterlijk al doet vermoeden, is laos familie van gember. De smaak van laos is fris, prikkelend en citrusachtig. Als variatie kun je gerechten waar gember in gebruikt worden vervangen door laos.
Smaak: Een pikante specerij. Gebruik: Het oud-Nederlandse woord Mierik is afgeleid van: Meredic, wat Méér-Radijs betekent (Duits: Mehr-Rettich) en wijst op de scherpe, pikante, mosterd-achtige smaak van de Mierikswortels, die daarom ook wel Peperwortels worden genoemd.
Mierikswortel wordt tijdens het Joods Pesachfeest gegeten als maror. Het bittere kruid dat symbool staat voor het lijden van de Joden tijdens hun slavenbestaan in Egypte.
Mierikswortel mag je niet koken: verwerk hem uitsluitend vers. Gebruik het kruid met mate, want het smaakt zeer scherp. De geraspte wortel kun je gebruiken in sauzen bij vlees- of visgerechten. Ook bij eieren, aardappelen en rode bieten smaakt mierikswortel lekker.
Steirisch betekent 'afkomstig uit Stiermarken. Kren (of kree) is een vanouds Russische benaming die behalve in Oostenrijk en diverse delen van Duitsland wordt gebruikt in plaats van het Duitstalige meerrettich. Ook in Slavische talen heet de mierikswortel cren.
De peterseliewortel of wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij.
De smaak van echte wasabi is zoet en heeft een aangename pittige smaak die kortstondig van duur is. De imitatie wasabi is pittiger en heeft een langere nasmaak.
Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak. Je kunt de wortel bewaren in een vershouddoosje in de koelkast, dan blijft-ie zo'n 3 weken vers. Ook kun je 'm bewaren in de vriezer, dan blijft-ie 6 maanden vers.
De rondachtige knollen, waarvan de schil verschillende kleuren kan hebben, bestaan voor 94 procent uit water en bevatten maar weinig calorieën. De meest waardevolle bestanddelen zijn vitamine C en vitamine K, en ook ijzer en kalium.
Zelfs in Japan kiezen veel restaurants voor een goedkoper en minder prijzig alternatief. Hiervoor wordt het broertje van wasabi gebruikt: mierikswortel. In combinatie met mosterd, radijs en bladgroen krijg je een specerijenpasta die lijkt op het echte werk.