Dat gebruik is nooit echt ingeburgerd geraakt. De meeste mensen die ik ken hangen er zo'n beetje tussenin: ze zeggen wel 'je', maar gebruiken een aanspreektitel als pa/ma/papa/mama als ze met hun ouders praten.
Een schoonouder betreft de moeder of de vader van de persoon met wie men is (of was) getrouwd.
Typen met één hand
Minutenlang zie je in het balkje staan dat je vader of moeder aan het 'typen' is. In spanning wacht je af om vervolgens een 'ok prima' te ontvangen.
Met het gebruiken van de voornaam van hun ouder proberen ze gelijkwaardigheid in de relatie te brengen. De ouder doet er goed aan het kind op een gelijkwaardige en respectvolle manier te benaderen.
Oma, bompa, meme, vake …
Mijn oma sprak haar ouders aan met 'vader' en 'moeder', in plaats van met 'mama' en 'papa'. Ze gebruikte de aanspreekvorm 'u' in plaats van 'jij'. Kinderen spraken vroeger iedereen die zij als vreemden of volwassenen aanzagen aan met 'u'. Schoolmeesters, buren, ooms, tantes, opa's, oma's en ook hun ouders.
Grootmoeders: De top-5 aanspreektitels is: Grammy, Granny/Gran, Nana, Mimi en Bubbe. Voor de glamoureuze oma's is er 'glam ma', naar het voorbeeld van Goldie Hawn die zich nog te jong voelde voor iets anders.
Zijn 2 vrouwen niet getrouwd en hebben zij geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft de moeder uit wie het kind geboren is het ouderlijk gezag. De duomoeder kan het kind erkennen en daarna samen met de moeder gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.
Dat is niet vreemd want het woord ''stief'' betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband/ iets missend'. Dat klinkt niet echt positief, toch is ''stief'' de term die we het meest gebruiken als onze ouder een nieuwe partner krijgt.
Een zwager is dan 'de man van je eigen zus' of 'de man van je eigen broer'. Een schoonbroer is dan 'de broer van je man' of 'de broer van je vrouw', of 'de man van de zus of broer van je man of vrouw'.
Eerstegraads familieleden: partner, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en schoonzonen. Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers.
, tante van vader of moeder.
(De mannelijke partner van mijn broer/zus is mijn zwager.)
U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Een stiefouder kan een kind erkennen als alleen de partner ouderlijk gezag heeft over het kind.
Kind erkennen is gratis
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis. Als u een afschrift van de akte van erkenning wilt hebben, zijn daar wel kosten verbonden. De gemeente kan u hierover informeren.
Kinderwens als lesbisch stel. Om zwanger te worden heb je als lesbisch stel een spermadonor nodig. Dan zal een van de twee moeders zwanger worden, en dus de biologische moeder zijn. Sommige stellen kiezen ervoor dat de ene moeder eerst zwanger wordt en de andere moeder daarna.
de overgrootvader zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: overgrootvadersVerbuigingen: overgrootvadertje een vader van een grootouder Bron: WikiWoordenboek.
Reacties van plusoma's en plusopa's: zo ervaren ze de stiefkleinkinderen. Stiefkleinkinderen, pluskleinkinderen, nieuwe kleinkinderen: hoe je ze ook noemt, ze maken plots deel uit van je leven. Zo ervaren de grootouders dat.
In het Vlaams bestaan onder andere de synoniemen: bompa, pepe,petje (of petjen of petj'n), pit, vava, vake en vokke.
In de meeste gevallen kun je gewoon tutoyeren, als is het wel de vraag op wie je je richt. Zijn dat bestaande klanten, die je bij persoonlijk contact ook tutoyeert of juist vaker met u aanspreekt, dan kun je dat ook als richtlijn aanhouden voor de website.
"Vroeger was het gebruikelijk dat je u zei als je een ouder iemand, of een meerdere die je niet kende, tegen kwam. Het was dan vervolgens aan die ander om te zeggen 'laten we tutoyeren', en pas vanaf dat moment mocht je 'jij' zeggen".
Tutoyeren is 'je' zeggen tegen iemand in plaats van 'u'.
Meestal start tutoyeren met de vraag: “Mag ik 'je' zeggen?” De ander kan dan antwoorden met: “Ja, dat is prima” of “Nee, liever niet”. Het tegenovergestelde van tutoyeren is 'vousvoyeren'. Je zegt dan juist 'u' tegen iemand.
(De vrouwelijke partner van mijn broer/zus is mijn schoonzus.) Het kan de zus zijn van iemands partner.
Een schoonzus (of zwagerin) is een familielid, waarbij de verwantschap is ontstaan door een partnerschap: begint je broer/zus een relatie met een vrouw dan wordt zij je schoonzus.
Neef definities
Uitspraak: [nef] Verbuigingen: neven (meerv.) 1) zoon van een broer of zus van vader of moeder aangetrouwde neef (echtgenoot van een nicht, geen bloedverwant) 2) zoon van broer of zus Voorbeeld: &nbs...