Montparnasse is een urban en gezellige wijk met een creatief karakter dankzij de kunstenaars die in de jaren '20 van de vorige eeuw de buurt betrokken. Het publiek bestaat hier vooral uit jonge mensen, waaronder veel locals en maar weinig toeristen. De wijk bruist de hele dag door.
De beste wijken voor toeristen zijn het 2de, 4de, 5de, 6de, 7de, 8ste en 9de arrondissement. Wijken die verder van het centrum liggen, maar toch veilig zijn, en goedkoper, zijn het 13de, 14de en 15de arrondissement.
In de wijk Le Marais vind je veel leuke trendy bars, galerijen en restaurants om lekker uit eten te gaan. Ook vind je in Marais één van de mooiste pleinen ter wereld: de Place des Vosges!
Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
Met stip de vervelendste metrolijn van Parijs: lijn 13 (Saint-Ouen-Gare Saint-Lazare-Montparnasse), deze metro is berucht: altijd bomvol en lastig in te komen, dus vermijden als je kunt.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting.
Het 1ste arrondissement van Parijs – Louvre
Dit is het centrum van Parijs. Hier is de stad ooit ontstaan en het is nog steeds het kloppende hart van de stad. Het is niet alleen het centrum van Parijs, maar ook één van de rijkere stadsdelen. Hier is het Louvre, waar je kunt genieten van kunst en cultuur.
Een bezoek aan de Tour Montparnasse is budgetvriendelijker; het ticket kost 18 € voor volwassenen, terwijl een kaartje voor volwassenen naar de top van de Eiffeltoren je 50-60 € kost.
Parijs staat niet bekend als een goedkope vakantiebestemming. De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming.
Parijs bestaat uit 20 arrondissementen (stadsdelen) en dankzij de impôt de solidarité sur la fortune (een soort rijke mensen-belasting) is goed te zien waar de miljonairs bij elkaar zitten: in het 7e arrondissement.
Er zijn ook bepaalde plekken die je liever vermijdt in Parijs. Het is niet aan te raden een hotel te boeken vlakbij het Gare du Nord of Gare de l'Est. Zeker tussen de twee treinstations in wil je eigenlijk niet komen. Ook moet je voorzichtig zijn in de wijk Belleville en de Chinese wijk.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.
De Parijse metro wordt voor bijna 90 procent van de bezoekers als veilig beschouwd, maar passagiers moeten zich bewust zijn van de risicomogelijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer.
Wil je Parijs uitgebreid bezoeken dan heb je eigenlijk zeker wel een week nodig. Uit ervaring weten we dat als je teveel doet, niet alle indrukken blijven hangen. Beter is om je bezoek aan Parijs te beperken tot drie of vier dagen en te proberen dan een leuke mix te maken.
De arr. 1 t/m 8 vormen het bekende toeristische centrum rond de Seine. Hier vindt u de top-attracties van Parijs: Les Halles, het Quartier Latin, de Eiffeltoren, Champs Elysées, de Notre Dame, het Louvre museum en het Centre Pompidou.