Een bivakmuts is als muts onder skihelm, maar natuurlijk ook motorhelm te dragen.
Skihelm passen op hoofd
Wil je een skihelm passen, plaats dan de helm met de voorste rand in lijn boven de wenkbrauwen, trek beide kinbandjes goed naar beneden en rol de skihelm over de achterkant van je hoofd. De skihelm moet goed recht op je hoofd zitten (niet te ver naar voren of naar achteren).
Een skihelm met vizier is zeer comfortabel. Het geeft je een vrijer gevoel, omdat je skibril niet de hele dag tegen je gezicht aan drukt. Ook handig: je kunt je skibril nooit kwijtraken of vergeten! In de skilift schuif je het vizier gemakkelijk omhoog, zodat je kunt genieten van het zonnetje op je gezicht...
De helm moet gewoon lekker zitten en goed om je hoofd passen zonder drukpunten. De helm mag op je hoofd niet te ver naar voren maar ook zeker niet te ver naar achteren hangen. Een skihelm mag je nek niet raken, dit is tijdens een val erg gevaarlijk!
Als een helm plakkerig wordt, ja dan is die vast oud en moet die vervangen worden.
Een skihelm gaat maximaal vijf jaar mee volgens de fabrikanten en de Duitse keuringsinstelling TÜV. Het is belangrijk dat je een skihelm op tijd vervangt om ervoor te zorgen dat deze optimale bescherming biedt bij een eventuele val of botsing.
Met Cif insmeren en een uurtje laten intrekken en dan afwassen. Daarna is het weer oké! Ik heb het handvat van mijn paraplu met een beetje talkpoeder ingesmeerd. Werkt perfect!
Skimasker. Deze oplossing bestaat uit een riempje met klittenband dat je door het elastiek van je mondmasker steekt en vervolgens achter je hoofd, op je helm, vastmaakt en vervolgens weer vastmaakt aan de andere kant van het elastiek. Duur is het niet: voor een setje van 2 FFP2 maskers en 1 riempje betaal je ex.
Let erop dat de helm voldoet aan de Europese norm (EN 1077). De helm mag niet te los, maar ook niet te strak zitten. Door met je hoofd te schudden als je de skihelm past, merk je al snel of de helm goed zit. Ga je een veiligheidshelm kopen, test dan of de ski- of snowboardhelm ook past met een ski- of zonnebril op.
Als je een skihelm met vizier wilt passen, zet de helm dan op met opgeklapt vizier. De helm zit goed als hij net boven je wenkbrauwen zit. Pas daarna schuif je het vizier naar beneden. Het vizier zit goed als het aansluit op je wangen, maar het hoeft niet strak aan te sluiten.
Skihelmen met Vizier worden standaard vaak voorzien van een Oranje Vizier, te gebruiken bij slecht weer, want dan wil je kunnen zien. Wanneer het oranje vizier is voorzien van een spiegel (mirror) coating, dan blokt het ook de zon. Zo ben je toch klaar voor sneeuw, bewolkt weer en zonnig weer.
De meeste sportwinkels bieden ook skihelmen en brillen te huur aan. Vaak zijn ze al inbegrepen bij de huurprijs voor ski's, schoenen en stokken.
Italië: verplicht voor kinderen tot 14 jaar
In Italië is een skihelm verplicht voor kinderen tot en met 14 jaar. Draagt je zoon of dochter er geen, dan is de kans groot dat hij of zij de skilift niet mag gebruiken. De ouders riskeren een boete van 200 euro. Voor volwassenen geldt er geen verplichting.
Op wintersport behoort een skibril tot de uitrusting en dat is niet voor niets. Het niet dragen van een skibril of een bril die de ogen niet goed genoeg beschermt kan leiden tot hele nare gevolgen.
Het is in Duitsland niet verplicht om een snowboard- of skihelm te dragen tijdens het skiën of boarden. Ook een fietshelm is niet verplicht. Dat geldt voor kinderen en volwassenen. Dus als je de pistes van Winterberg of Willingen op gaat, hoef je niet per se een helm op te zetten.
De skihelm moet strak genoeg zijn: als je hoofd ondersteboven hangt (zonder het kinbandje) blijft de helm nog hangen. Maar hij moet los genoeg zitten, zodat je geen druk voelt. Als je gaat passen zul je merken dat sommige helmen beter geschikt zijn voor bolle, ovalen, platte of lange hoofden.
Hieronder een overzicht, voor welk weertype de tint van het Skihelm Vizier geschikt is: Zonnig weer – zwart, grijs, zilver en bruin Vizier. Bewolkt weer – blauw, paars en rood Vizier. Mist & sneeuw – geel, oranje of transparant Vizier.
Plakkende fiets handvaten behandelen met Tectyl
Het helpt voor 99.9 %. Je maakt je handvatten eerst goed schoon. Daarna de behandeling met de tectyl verwijderaar, goed insmeren en droog maken. De andere dag nog een keer en na een paar dagen neemt het plakken af.
Wil je het oppervlak goed ontvetten? Zorg dan dat je gebruik maakt van een aceton houdend schoonmaakmiddel of isopropanol. Doordat deze middelen snel verdampen en de vettigheid goed oplossen, zijn deze producten uitermate geschikt om de breukvlakken te ontvetten.
Maak kunststof iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek.
Een goed en nieuw snowboard gaat ongeveer 10 tot 12 weken mee. Dus dit betekend circa na 5 a 6 jaar. Na verloop van tijd verliezen boards hun spanning en veranderen de eigenschappen van je board. Waar je eerst nog vol gas kon carven en je board lekker stabiel lag gaat het board steeds meer bewegen.
Rood of roze lens: laten minder zon door dan een geel of oranje skibril, compromis voor wisselende ski-omstandigheden. Blauwe, groene en donkere kleur lens: het minst licht-doorlatend, geschikt voor lichte tot felle zon, geven minder helder zicht op de piste tijdens bewolkte dagen.
Een skihelm huren in de wintersportgebieden kost ongeveer € 25,– / week. Vaak wordt een skihelm gehuurd voor kinderen, weeg dan goed af dat je voor ongeveer € 50,– al een nieuwe skihelm voor je kind kunt aanschaffen van een topmerk.