Ze schrapen algen van hout en rotsen, maar eten lang niet alle soorten algen. Naast de algen die ze uit het aquarium halen, moeten ze zinkende voertabletten krijgen op basis van algen en kunt u groenvoer geven zoals sla, komkommer, courgette, broccoli en dergelijke.
De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Voer je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten. Fruit en groenten leveren je vis vezels, die hij nodig heeft om gezond te blijven. Geef je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Kluwenalgen zitten vooral op de bodem van je aquarium. Daarom heb je een soort nodig die graag op de bodem van je bak verblijft. Ancistrus soorten, zoals de Ancistrus Dolichopterus, zijn goede vissen om in te zetten tegen kluwenalgen. Sterker nog, algen zijn een belangrijk onderdeel van hun menu.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus) De Siamese algeneter is een van de meest populaire algeneters voor het aquarium. Hij helpt je bij het verwijderen van baardalg, puntalg en draadalg. Maar hij lust ook vrijwel alle andere hapjes die op de bodem terecht komen: garnaaltjes, diepvriesvoer, vlokvoer…
Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.
Als ze eenmaal wat groter zijn geworden zullen ze wel verhuist moeten worden naar een passender aquarium. Ze kunnen een leeftijd bereiken van een jaar of 15 en al die tijd groeien ze langzaam door.
Algen zijn niet alleen lelijk voor het oog, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je planten en zelfs je vissen! Als je last hebt van algen in je aquarium kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
De siamese algeneter schijnt goed tegen kouder water te kunnen, maar liever warm water. Deze groeit echter heel hard en word te groot. Pleco's kunnen ook overleven in kouder water, maar goed is het alweer niet.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Ze groeien echter vrij langzaam, het zal nog 4 tot 5 maanden duren voor ze een lengte van 3 cm hebben bereikt. Mocht je dan ook besloten hebben om deze vissen te kweken, zorg dan voor voldoende ruimte. Ze groeien namelijk erg langzaam maar de ouderdieren zullen wel regelmatig nieuwe eieren leggen.