De Belg geeft zijn geluk een gemiddelde score van 6,5 op 10, zo blijkt uit de finale resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent, die woensdag bekendgemaakt werden. Het meest bepalend voor ons geluk zijn onze gezondheid, onze financiële situatie en - aan kop - onze sociale relaties.
Op het vlak van tevredenheid staat België op de zevende plaats. Het Europees statistiekbureau Eurostat ging in 2018 onder meer geluksgevoelens in de EU na. De respondenten werd gevraagd of ze zich de voorbije vier weken altijd, meestal, soms, heel soms of nooit gelukkig voelden.
Finland staat voor het vijfde jaar op rij bovenaan. Het land heeft dit volgens de onderzoekers onder meer te danken aan economische voorspoed, een hoge gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen van de bevolking in elkaar. Ook Nederland scoort hier internationaal goed op en staat net als vorig jaar op plek vijf.
Dat blijkt uit een World Happiness Report van de Verenigde Naties. Ook Nederlanders zijn over het algemeen vrij gelukkig. Dat Finland ook ten tijde van een pandemie haar gelukkige naam hoog weet te houden, zou te maken hebben met 'wederzijds vertrouwen'. Het land scoort altijd hoog op dit onderdeel en zo ook dit jaar.
Verschillen in tevredenheid met het leven
Het percentage gelukkigen varieerde van 82 procent in Den Haag tot 88 procent in Utrecht. Het percentage tevredenen laat een vergelijkbaar beeld zien en liep van 80 procent in Den Haag en Rotterdam tot en met 85 procent in Utrecht.
Nederland staat op de eerste plaats. In vergelijking met de andere landen gaat het goed met kinderen in ons land. In de meeste landen blijkt iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden met hun leven. Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië.
In 2016 vond 88 procent van de Nederlandse bevolking zichzelf een gelukkig mens. Dit aandeel is over de jaren heen stabiel gebleven. Iemands persoonlijkheid blijkt daarbij samen te hangen met het geluksniveau. Verwacht werd dat vooral extraversie en neuroticisme direct in verband te brengen zijn met geluk.
MADRID – Begin september bleek uit een onderzoek dat slechts 46% van de Spanjaarden vindt dat ze gelukkig is. Spanje staat met dat percentage op de 27e plaats op een lijst van 28 landen. Maar klopt dat beeld wel, zijn de Spanjaarden ongelukkige mensen of niet.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
En dat hoe ze naar de wereld kijken veel invloed heeft op hoe ze zich voelen. Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Nederlanders zijn positiever over Spanjaarden dan Spanjaarden zelf. Dat concludeert het Spaanse onderzoeksbureau ELCANO op basis van een enquête onder 1600 Spanjaarden en 400 Nederlanders. Waar Spanjaarden zichzelf beoordeelden met een 5,3 geven de Nederlanders de Spanjaarden een 7,1.
Ik heb het vermoeden dat voor een gemiddelde Spanjaard, lawaai maken gelijk staat aan plezier maken. Spanjaarden houden van een feestje, blijven laat op, zijn gepassioneerd en expressief. Wellicht ook een stukje geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten, anarchisme, een erfenis na Franco, vrij en open te zijn.
Spaanse mannen zijn wereldkampioen levensgenieters en zijn vooral geïnteresseerd in vijf dingen: seks, voetbal, eten, alcohol en gokken (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). De belangrijkste zorg voor een Spanjaard is om een goede tijd en levenslust te hebben.
Gelukkiger met goede relatie
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
Het streven naar geluk maakt dat men dingen kan verdragen en blijft doorgaan tot er een doel bereikt is. Zo zal men het leren van huiswerk niet altijd leuk vinden, maar men gaat er toch mee door om bijvoorbeeld uiteindelijk een diploma te halen wat dan uiteindelijk wellicht weer voor uw toekomstige baan zal zorgen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% tot 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Je zou het dus pech of mazzel kunnen noemen wanneer dit wel of niet voordelig voor je heeft uitgepakt. Daarnaast is er nog ongeveer 50% waar jij zelf invloed op kan uitoefenen.
Waar kinderen wel gelukkiger van worden is van relaties met andere kinderen. Als kinderen vriendjes hebben met wie ze kunnen spelen, plezier kunnen maken en zich op die manier met hun leeftijdsgenootjes verbonden kunnen voelen, dan verhoogt dat de kans op hun geluksbeleving aanzienlijk.
Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en het minst tevreden met hun leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit de enquête Sociale samenhang en Welzijn. Zo'n 81 procent van de 18- tot 25-jarigen zei in 2021 gelukkig te zijn, terwijl dit in 1997 nog 91 procent was.
Finland bezet voor de vijfde keer op rij de nummer 1-positie. Het land heeft dit volgens de onderzoekers vooral te danken aan economische voorspoed, een hoge en gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen in elkaar.
Supergelukkig. Uit de Geluksmeter van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mensen in Friesland, Drenthe en Zeeland het hoogste cijfer geven als het gaat om geluk. Gemiddeld scoort Nederland een 7,2, de drie provincies zitten daar met een 7,3 net boven.
Nederland (Países Bajos)
Drenthe = Drente. Flevoland = Flevolanda. Overijssel = Overijssel. Noord Holland = Holanda Septentrional.