De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
In Nederland worden jaarlijks 1 op de 67 woningen door brand getroffen, wat neerkomt op ruim 100.000 woningbranden per jaar. Van deze woningbranden waren er 47 fatale woningbranden. Fatale woningbranden zijn branden waarbij er als gevolg van de brand een dodelijk slachtoffer is gevallen.
Spontane zelfontbranding is mogelijk bij onder meer plantaardige en dierlijke oliën (zoals lijnzaadolie en visolie). Maar ook bij verven en lakken op basis van lijnolie, lijmen of vluchtige oplosmiddelen, houtskool en houtkrullen. Vooral de combinatie van olie en textiel vormt een groot brandrisico.
BEVERWIJK - Bij een woningbrand hebben mensen gemiddeld drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden duurde het nog zeventien minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
Oorzaken van brand
Een brand ontstaat sneller dan je denkt. Via openingen in het buitenspouwblad kan het wegbranden van onkruid, het afbranden van verf of lassen al leiden tot brand. Ook de aansluiting van een plat dak met een opgaande gevel vormt een risico als daar werkzaamheden met open vuur plaatsvinden.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
Houd uw vluchtroutes vrij van obstakels zodat u bij brand snel uw huis kan verlaten. Hang rookmelders op en test ze iedere maand. Zorg altijd voor een opgeladen telefoon en zet telefoonnummers van buren in uw telefoon, zodat u in geval van nood meteen kan bellen. Blus alleen met een passende deksel, nooit met water.
“De meeste woningbranden ontstaan in de keuken, vaak tijdens het koken”, aldus Gul. “Er ontstaat bijvoorbeeld vlam in de pan, mensen vergeten dat ze iets op het vuur hebben staan of zijn niet thuis als iets op het vuur staat. Soms valt de brandschade nog mee, maar vaak verziekt de rook je hele inboedel.
Uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal Bosch, Siemens, Neff en Constructa vaatwassers brandgevaarlijke onderdelen bevatten. Een elektrisch onderdeel van een aantal versies machines van de eerder genoemde merken kan oververhit raken. In zeer zeldzame gevallen kan dit zelfs tot brand leiden.
Branden veroorzaakt door defecte huishoudelijke apparatuur:
Wasdroger 12%; Vaatwasser 11%; Oven 8%;
Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter verzadigd. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand veel groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt.
Elektrische apparatuur kan om verschillende redenen niet brandveilig zijn, zeker als het warme weer al een tijdje aanhoudt. Goedkope ventilatoren zijn vaak niet gemaakt voor langdurig continu gebruik. De motor kan oververhit raken en daardoor kan er kortsluiting ontstaan. Daarmee neemt het risico op brandgevaar toe.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Zorg er in ieder geval voor dat ze altijd stofvrij zijn. Stof in een föhn of wasdroger kan al brand veroorzaken.
Niets is onbrandbaar
Alles brandt namelijk, als de temperatuur maar hoog genoeg is. Minerale wol heeft een hogere ontbrandingstemperatuur dan EPS of PUR, maar ook glaswol ontbrandt rond de 700 °C, en steenwol bij 1100 °C. Bij een volledig ontwikkelde brand kunnen temperaturen oplopen tot 1200 °C.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
PUR is in principe brandwerend, alhoewel het wel kan branden. PUR is bestand tegen temperaturen van meer dan 100°C. Dit zorgt ervoor dat je gespoten PUR absoluut veilig kan toepassen als woningisolatie.
Het blussen van een elektriciteitsbrand brengt enige risico's met zich mee, omdat er vaak nog spanning staat op de meterkast of het elektrische apparaat. Voor het blussen van een elektriciteitsbrand kunnen twee verschillende blussers worden gebruikt, namelijk de sproeischuimblusser en de CO2 blusser.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
Poederbrandblusser: je kan elektrische apparaten blussen met een poederblusser. Een poederblusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Het belangrijkste nadeel is dat wanneer je met een poederblusser geblust hebt, je dit poeder moet verwijderen met een industriële reiniger.