2. Een kleine waterbron. Lieveheersbeestjes drinken niet veel, maar ze hebben wel water nodig om te overleven. Laat een klein vogelbadje of ondiepe schaal met water achter in je tuin en vul deze regelmatig bij.
Zoekgedrag en voeding
Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.
De volwassen lieveheersbeestjes plaats je in een grote, gesloten bak met luchtgaten en zet je op kamertemperatuur maar wel uit de zon. Je voegt dagelijks voldoende voedsel toe, bladluizen op takken zijn ideaal om te voeden en ook het beste om de lieveheersbeestjes op kracht te houden.
Dit is voornamelijk bladluis en schildluis maar andere kleine diertjes zoals kleine larven van andere insecten, bladhaantjes, trips en spintmijten worden eveneens gegeten. Ook eieren van vlinders en jonge rupsen kunnen op het menu staan.
De verzorging van lieveheersbeestjes
Om een lieveheersbeestjes-kolonie gezond te houden moet je een huisje voor ze regelen om naar terug te keren na een dag lekker gegeten te hebben. Ook moet je een voedselalternatief voor ze neerzetten voor als er geen insecten in je kweekruimte zijn om te eten.
De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd. De kleur en de vlekken op de dekschilden spelen wel een belangrijke rol bij het op naam brengen van de verschillende soorten lieveheersbeestjes.
Natuurlijke vijanden van inheemse soorten lieveheersbeestjes
Mieren zijn voor de meeste larven en volwassen lieveheersbeestjes geduchte vijanden. De mieren zijn immers verzot op de suikeruitscheiding van bladluizen en vallen daarom de lieveheersbeestjes lastig als ze de bladluizen willen komen opeten.
2. Een kleine waterbron. Lieveheersbeestjes drinken niet veel, maar ze hebben wel water nodig om te overleven. Laat een klein vogelbadje of ondiepe schaal met water achter in je tuin en vul deze regelmatig bij.
De meeste inheemse lieveheersbeestjes overwinteren buiten in de natuur in de strooisellaag, tussen afgestorven plantendelen, in groenblijvende heesters (vb brem, conifeer, skimmia,..) of in spleten in de schors van loofbomen of coniferen, in de bodem, in dood hout, in mos of graspollen, afhankelijk van de soort.
Lieveheersbeestjes kun je gewoon in je huis laten overwinteren. In het voorjaar vliegen ze vanzelf weer naar buiten. Heb je ze liever niet in je huis? Dan kun je het beste alle gaten en kieren goed docht maken, vóór dat de lieveheersbeestjes een overwinterplek opzoeken.
Lieveheersbeestjes staan ook voor vruchtbaarheid en bescherming. Als je net verliefd bent, en je ziet overal lieveheersbeestjes, dan zou dit een teken kunnen zijn dat je je ware liefde hebt gevonden. Ook kan het betekenen dat je binnenkort een potentiële liefde tegen zult komen.
Lieveheersbeestjes eten bladluizen (en meer)
Deze soort heeft geen specifieke voorkeur voor bepaalde planten waar hij graag op vertoeft. Hij bestrijdt daarom op diverse plantensoorten de bladluizen die daarop voor komen.
Sommige lieveheersbeestjes hebben 1 generatie per jaar, anderen hebben 2 of meer generaties naargelang de temperatuur en het beschikbare voedsel.
Waarom zitten er lieveheersbeestjes in mijn huis? De kans is groot dat u lieveheersbeestjes in uw huis hebt aangetroffen tijdens de koudere maanden. Dat komt omdat ze in de winter een winterslaap houden, maar in de lente komen ze tevoorschijn als de temperaturen geleidelijk aan warmer worden.
Ze vinden bladluizen heerlijk en eten er heel veel van. Het Zevenstippelig lieveheersbeestje eet er met gemak zo'n hon- derd per dag! Sommige soorten houden ook van lekkere hapjes als schildluizen of larven van bladhaantjes…
Lieveheersbeestjes bijten niet en zijn niet giftig voor ons.
Geluk en voorspoed
In veel culturen wordt geloofd dat wanneer een lieveheersbeestje op je landt, er geluk en welvaart op je pad zullen komen. Het wordt beschouwd als een teken dat het universum je zegent en je op het juiste pad zit.
Ei. Eieren worden meestal in groep afgelegd, geel-oranje rechtopstaande eitjes, enkele millimeters groot, in een cluster aan de onderkant van bladeren, in de buurt van bladluizen. Een vrouwelijk lieveheersbeestje kan 20 tot 50 eitjes per dag afleggen.
Lief beestje
Inheemse lieveheersbeestjes kunnen vrij goed tegen de kou en komen zelden onze huizen binnen.
Ze kunnen niet goed tegen regen in ieder geval… en ook niet tegen lieveheersbeestjes en hun larven.
Simpel, hiermee wil het lieveheersbeestje zijn vijanden waarschuwen dat het wel eens giftig zou kunnen zijn. Op die manier stuurt het naar vogels en andere roofdieren een ontradend signaal en beschermt het zichzelf.
Er wordt gezegd 'hoe feller de kleur, hoe giftiger het lieveheersbeestje'. Rode lieveheersbeestje zijn dus zelfs giftiger dan de gele want ze vallen met hun knalrode kleur harder op in de natuur. De gele beestjes zijn dan wel minder opvallend maar hebben dus ook minder gif in zich.
Lieveheersbeestjes hebben een ronde, vaak halfbolvormige vorm met korte pootjes die net als de kleine antennes onder het dek- en nekschild kunnen worden teruggetrokken. Ze hebben vaak rode, gele, witte, zwarte en oranje kleuren en zijn vaak gestippeld.
Op zoek naar kieren en naden. Huizen zijn voor de beestjes een perfecte overwinterplaats, het is er lekker warm en beschut. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje.