Er zijn twee hoofdtypen tweelingen: eeneiige en twee-eiige. Eeneiige tweelingen zijn tweelingen die voortkomen uit één eicel, terwijl twee-eiige tweelingen voortkomen uit de bevruchting van twee verschillende eicellen en daardoor genetisch en fysiek verschillend zijn.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Het ras speelt een rol. Zwarte vrouwen krijgen twee- tot viermaal meer tweelingen en mongoloïde vrouwen tweemaal minder twee-eiige tweelingen dan blanke vrouwen. Het gen dat voorbeschikt tot een twee-eiige tweeling kan zowel langs vaders- als moederszijde worden doorgegeven.
Monochoriale tweelingen zijn eeneiige tweelingen die een ge meenschappelijke (monochoriale) moederkoek delen. In deze gemeenschappelijke koek zijn er altijd verschillende bloedvaten die de bloedsomloop van de ene baby met die van de andere baby verbinden.
In Nederland worden de laatste jaren ongeveer 3000 tweelingen per jaar geboren. De kans op een spontane tweelingzwangerschap is in Nederland ongeveer 1/80-90; dat wil zeggen dat op 1 op de 80-90 spontane zwangerschappen een meerlingzwangerschap is. Spontane drieling zwangerschappen zijn zeer zeldzaam.
Er zijn twee hoofdtypen tweelingen: eeneiige en twee-eiige. Eeneiige tweelingen zijn tweelingen die voortkomen uit één eicel, terwijl twee-eiige tweelingen voortkomen uit de bevruchting van twee verschillende eicellen en daardoor genetisch en fysiek verschillend zijn.
De kans op een tweeling is het grootst bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, zoals IVF. Ook vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar hebben een grotere kans op een tweeling. Daarnaast kan een genetische aanleg een rol spelen: de kans op een tweeling erf je vooral van je moeders kant.
Monochoriale, monoamniotische tweeling (MCMA gemelli): beide kinderen delen één amnionholte (en dus ook één chorionholte). Omdat er een gemeenschappelijk chorion- en amnionvlies bestaat, is er geen tussenschot tussen de beide kinderen.
Het buitenste vlies hebben de kindjes dan gemeenschappelijk, het binnenste vlies hebben ze ieder voor zich. Dit wordt ook wel een Monochorialediamnionitische (MCDA) tweeling genoemd. Ze liggen dus in een eigen vlies omgeven door een gezamenlijk tweede vlies. Het tussenschot bestaat uit twee vliezen.
Terwijl zwanger worden met een twee-eiige tweeling afhankelijk kan zijn van allerlei factoren, zoals erfelijkheid, is het krijgen van een identieke tweeling geheel toevallig en iets dat iedere vrouw kan gebeuren. Een zwangerschap met een identieke tweeling is veel zeldzamer dan met een twee-eiige tweeling.
Zowel de vader als de moeder kan zo'n gen doorgeven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt 50% van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een twee-eiige tweeling.
Een eeneiige tweeling is dus genetisch identiek. De kindjes zijn altijd van hetzelfde geslacht, hebben dezelfde bloedgroep en lijken qua uiterlijk heel erg op elkaar. Die ontstaat als twee afzonderlijke eicellen bevrucht worden door verschillende zaadcellen.
Spontane drielingzwangerschappen zijn zeldzaam: in Nederland zijn dat er gemiddeld 20-25 per jaar. De meeste zwangerschappen van 3 of meer kinderen zijn het gevolg van zwangerschapsbevorderende behandelingen, zoals reageerbuisbevruchting (IVF of ICSI).
Ze eiste alimentatie, maar een DNA-test wees uit dat hij slechts de vader van één van de meisjes was. De andere helft van de tweeling bleek een andere vader te hebben. Het is vrij zeldzaam, maar een zwangerschap van een tweeling van twee vaders is wel mogelijk.
Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.
Vooral vrouwen die al eerder zwanger geweest zijn en weten hoe het voelt, kunnen dan een duidelijk verschil merken. Ze merken dan dat de buik sneller groeit en dat ze sneller zwaarder worden. Meestal zijn de zwangerschapskwaaltjes ook een stuk heviger als je zwanger bent van een tweeling.
Heteropaternale superfecundatie. Zo heet het als een vrouw zwanger is van een tweeling van twee verschillende mannen. Dit kan gebeuren als er bij de vrouw bij de maandelijkse ovulatie minimaal twee eicellen vrijkomen, waar dat er normaal één is. De cellen moeten snel na elkaar bevrucht worden.
Wanneer de splitsing binnen 3 dagen na de bevruchting plaatsvindt, heeft de eeneiige tweeling net zoals de twee-eiige tweeling 2 placenta's en 2 vruchtzakken (dichoriaal diamniotisch). Wanneer de splitsing tussen 4-8 dagen plaatsvindt, deelt de tweeling 1 placenta, maar hebben ze nog steeds hun eigen vruchtzak.
Hoe vaak komen meerlingen voor? In de natuurlijke situatie, dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen, komt een twee-eiige tweeling (dus een dubbele eisprong waarbij beide eicellen bevrucht raken) voor in 1 op 83 zwangerschappen.
Volgens de ene theorie splitst de bevruchte eicel zich niet volledig. Volgens de meer geaccepteerde theorie splitst de eicel zich volledig, maar vormen stamcellen vervolgens een verbinding tussen de beide organismen. Siamese tweelingen kunnen soms met behulp van chirurgie van elkaar worden gescheiden.
Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u 'gewoon' zwanger bent.
We spreken van selectieve foetale groeivertraging (sFGR) bij een monochoriale tweeling wanneer er sprake is van een groot verschil in groei tussen de twee ongeboren kinderen. Monochoriale tweelingen hebben dezelfde genen en zouden daarom normaal gesproken even hard moeten groeien.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
tweelingen meestal vroeger worden geboren dan een eenling, zo rond de 36 of 37 weken. het geboortegewicht lager ligt dan bij eenlingen, meestal maximaal 2500 gram. soms het eerste kindje meestal in hoofdligging ligt, en de tweede in stuitligging of dwars.
Voor uw gezondheid is het aangeraden uw gewicht in het oog te houden om te voorkomen dat het nog verder stijgt. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 7 tot 11,5 kg gewicht bij te komen. De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.