Stapsgewijs gaan steeds meer woningen zonder gas bestaan. Zo moeten er in 2030 minimaal anderhalf miljoen huizen gasloos zijn. Twintig jaar later, in 2050 dus, moeten zelfs alle huizen van het gas zijn losgekoppeld.Daar vallen dus ook oudere woningen onder.
Aardgas gaat in Nederland in de ban, dus moeten we overschakelen op andere energiebronnen. In 2021 moeten alle gemeenten een wijk aanwijzen die van het gas afgaat, zodat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gasnetwerk zijn losgekoppeld. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen.
Momenteel is meer dan 90% van de woningen in Nederland nog aangesloten op aardgas . Het is de bedoeling dat in 2050 alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dit betekend dat we moeten overstappen op duurzame energie op het gebied van verwarming in een woning.
Als je van het gas af wilt en dus geen gas meer gaat verbruiken, moet er iets gebeuren met jouw gasaansluiting. Om niet meer aangesloten te zijn op de hoofdleiding, wordt jouw gasaansluiting bijvoorbeeld verzegeld of verwijderd. Elke optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Huis energieneutraal maken
Om je huis energieneutraal te maken, heb je veel meer zonnepanelen nodig en moet je huis echt heel goed geïsoleerd zijn. Verder heb je een systeem nodig om restwarmte terug te winnen. Daarom kost het energieneutraal maken van je huis gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Als u uw gasaansluiting tijdelijk stopzet of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl.
Verbruikt u geen gas meer? In dat geval kunt u uw aansluiting opzeggen. U betaalt dan geen maandelijkse netwerkkosten meer, wat ongeveer 15 euro per maand scheelt. De netbeheerder wil natuurlijk wel dat er iets met de gasaansluiting gebeurt, zodat u geen gebruik meer kúnt maken van de aansluiting.
De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000 euro inclusief installatie. Dit zijn de kosten voor alleen de warmtepomp. Om een warmtepomp optimaal te laten werken is lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming aan te raden, maar niet altijd noodzakelijk.
Met een volledig elektrische warmtepomp kan je huis dus van het aardgas af. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 45 tot 55 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.
De meeste huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. In dit geval kun je het beste kiezen voor de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de (aanwezige) HR cv ketel in jouw woning. Bij lage temperaturen kan de cv-ketel bijspringen om het huis te verwarmen.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Milieu Centraal adviseert te kiezen voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
Wanneer er geen aardgas doorheen stroomt zijn die leidingen onder de grond ook prima in te zetten op een duurzame manier. We moeten geen buizenallergie ontwikkelen. We onderzoeken bijvoorbeeld het transport van duurzaam geproduceerd waterstof of groen gas door ons gasnetwerk.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en niet voorbereid op de eisen van een warmtepomp. In de meest ideale situatie verlaag je eerste de warmtevraag door te isoleren, HR++(+) glas te plaatsen én de warm tapwatervraag te verlagen. Vervolgens kijk je naar het opwekkingsdeel en opslag van duurzame energie.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké. Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Is jouw huis niet of slecht geïsoleerd? Dan is het niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet dan te hard werken om voor een aangename temperatuur te zorgen. Het rendement is niet gunstig en op koude dagen wordt de gewenste temperatuur mogelijk niet bereikt.