Het is niet mogelijk om maar één dier te kopen, ze worden enkel verkocht per kudde van 20 neushoorns. De prijs per stuk is ongeveer 20.000 euro. De Zuid-Afrikaanse overheid kan de stroperij al lang niet meer de baas. In 2013 doodden stropers 1.004 neushoorns in Zuid-Afrika.
Op de zwarte markt doet een kilo hoorn tienduizenden euro's (in 2017 worden prijzen genoemd tussen de 30.000 en 50.000 per kilo). Die marktwaarde stimuleert stropers om, waar ze kunnen, hoorns van de neushoorns te scoren.
De neushoorn
Waren er 40 jaar geleden nog meer dan 100.000 neushoorns op de wereld, nu zijn het er nog ongeveer 30.000. In Afrika leefden in de vorige eeuw waarschijnlijk honderd keer zoveel neushoorns als nu. De Javaanse neushoorn is inmiddels een van de zeldzaamste diersoorten ter wereld.
Neushoorns zijn planteneters. De neushoorn eet wel 70 kilo aan gras, bladeren en vruchten op een dag. Ook drinkt hij tot wel 100 liter water per dag.
Neushoorns zijn herbivoren, wat betekent dat ze planten eten. Welke planten ze eten wordt vooral bepaald door hun leefgebied. Witte neushoorns zijn grazers en eten vooral stevig gras, terwijl zwarte neushoorns graag vetplanten en bladeren verorberen.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Maar dat is geen logisch argument omdat een neushoorn wel kan springen en die is ook groot en zwaar. En ook baby-olifanten kunnen niet springen.
Een zwarte neushoorn slaapt wel zo'n 8 a 9 uur per nacht. Het dier ligt dan half op een zij.
Veel dieren waar je het niet direct van verwacht, kunnen prima zwemmen waaronder varkens, olifanten, neushoorns en kangoeroes.
Neushoorns baden graag in water, maar ook in modder. Een mannetjes-neushoorn heet stier. Het vrouwtje heet koe. Een stier kan ruiken wanneer een koe vruchtbaar is.
De neushoorn heeft een grote blinde darm en verteert zijn voedsel grotendeels achterin zijn darmstelsel. Varkens hebben een goed ontwikkelde maag en verteren hun voedsel in het midden van het darmstelsel. Herkauwers hebben een pens en twee andere magen voor hun eigenlijke maag die voor de vertering zorgen.
De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren '90 tot 5600 anno 2020.
De witte neushoorn zal wegrennen wanneer je in de buurt komt, maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, dus wees voorzichtig! De zwarte neushoorn staat bekend om zijn nerveuze en onvoorspelbare gedrag en kan extreem gevaarlijk zijn. Hij ziet zeer slecht, maar daarentegen is zijn reuk- en hoorvermogen extreem goed!
Hoorn is het harde materiaal van hoeven, snavels, vinger- en teennagels en de buitenkant van hoorns. De substantie bestaat hoofdzakelijk uit het taaie, onoplosbare eiwit keratine, wat ook in de buitenste cellaag van de huid (epidermis) wordt teruggevonden.
zwarte neushoorns zouden er nog over zijn in Afrika. Van de witte neushoorn, die bijna uitgestorven was, leven er vandaag nog zo'n 20 000 in het wild. Jaarlijks groeit de hoorn van neushoorns drie tot zes cm, tot aan het eind aan hun leven. Bij sommige kan de hoorn wel 1,3 meter lang worden!
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
het geluid van een schaap maken.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Ze hebben alleen elkaar nog, moeder en dochter. Ze heten Najin en Fatu en zijn de enige twee noordelijke witte neushoorns op aarde. Wetenschappers halen eicellen bij ze weg, om te voorkomen dat de soort uitsterft.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Een zwemmende olifant is zeker geen ongebruikelijk gezicht. Deze grote zoogdieren drijven in het water en zwemmen geheel onderwater, waarbij ze hun slurf als snorkel gebruiken.
Het klopt inderdaad dat een olifant kan niezen. De nies van de olifant begint ergens diep in z'n kop en wordt daarna een soort roggelend en steeds luider geluid. Hij eindigt met een soort ontploffinkje!