Structuur van een wetenschappelijke tekst De structuur van een wetenschappelijk schrijfproduct (zoals een labjournaal, practicumverslag, of wetenschappelijk artikel) is vaak als volgt: inleiding, materialen & methoden, resultaten, en discussie & conclusie, ofwel de zogenaamde IMRD-structuur.
In een wetenschappelijk verslag laat je als onderzoeker aan vakgenoten zien welk onderzoek je gedaan hebt, welke resultaten hieruit zijn gekomen en uiteindelijk welke conclusie je hieruit trekt. In de wetenschap wordt een verslag uiteindelijk vaak als een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd.
Je hebt een samenvatting, een inleiding, de hoofdstukken, resultaten, conclusies, aanbevelingen, referenties en bijlagen. Ook de lay-out van je verslag helpt mee aan een fijne structuur. Als je verplicht de APA-regels moet volgen, moet je links uitlijnen en de eerste regel van een alinea laten inspringen.
De opbouw van een wetenschappelijk artikel is als volgt ingedeeld: Hoofdvraag. Antwoord op de hoofdvraag, bevindingen, conclusies. Consequenties, aanbevelingen, discussie.
Schrijfstijl. Een technisch-wetenschappelijke tekst is onpersoonlijk, neutraal en hoort objectief, formeel en zakelijk geschreven te zijn. De schrijftaal is bondig met specifieke en kernachtige bewoordingen. Bovendien moet de schrijfstijl duidelijk zijn en leiden tot een goed begrip van de betekenis.
Elk onderzoek volgt de 7 stappen van de wetenschappelijke onderzoeksmethode: onderzoeksvraag, hypothese, benodigdheden, werkwijze, waarneming, besluit en reflectie.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
De structuur van een wetenschappelijk schrijfproduct (zoals een labjournaal, practicumverslag, of wetenschappelijk artikel) is vaak als volgt: inleiding, materialen & methoden, resultaten, en discussie & conclusie, ofwel de zogenaamde IMRD-structuur.
Begin met de inleiding van je verslag.Hierin beschrijf je kort en bondig waar het verslag over gaat en wat je onderzocht hebt. Analyseer nu je aantekeningen, en bepaal een logische volgorde voor je verhaal. Werk daarbij met verschillende alinea's of stukjes.
Artikelen zijn meestal tussen 10-20 pagina 's lang en bevatten resultaten van wetenschappelijk onderzoek. De artikelen zijn bedoeld voor insiders, niet voor het algemene publiek. Er wordt veel wetenschappelijk jargon gebruikt.
Wetenschappelijk onderzoek is onderzoek dat voldoet aan wetenschap criteria. Dat betekent dat de resultaten die gepresenteerd worden controleerbaar en feitelijk zijn.
Je kunt de kwaliteit van een journal checken via de Journal Quality List. Dit is een lijst van journals die zijn ingedeeld op vakgebied. Je kunt in deze list zien hoe invloedrijk en betrouwbaar een journal is. Als een journal in de top 3 van jouw vakgebied staat, kun je ervanuit gaan dat deze betrouwbaar is.
Het verhaal van een populair-wetenschappelijke tekst verloopt als een bovendriehoek (top bovenaan). Het verhaal vertrekt vanuit de hoofdboodschap. Dan werkt het verhaal die boodschap geleidelijk aan uit, aan de hand van argumenten, verduidelijkingen, meer gedetailleerde informatie en gerelateerde aspecten.
In de methoden beschrijf je in een aparte paragraaf of hoofdstuk wat je precies hebt onderzocht in je onderzoek en op welke manier dit is gebeurd.
Inleiding. In de inleiding introduceer je de aanleiding, het onderwerp, de probleemstelling, de doelstelling en je onderzoeksvraag (en eventueel deelvragen) en beschrijf je kort de onderzoeksopzet.
Antwoord. In gewone lopende tekst en bovenaan in een brief heeft 14 april 2011 de voorkeur. De verkorte notatie krijgt streepjes of punten: 14-04-2011, 14.04.2011. In een internationale context of wanneer er op de datum gesorteerd moet kunnen worden, is de volgorde omgekeerd: 20110414, 2011-04-14.
Zo moet iedere scriptie een voorblad, samenvatting en inhoudsopgave bevatten. Hierna volgen de inleiding, het theoretisch kader, de onderzoeksmethoden en het resultatenhoofdstuk. Elke scriptie sluit tenslotte af met een conclusie, discussie en aanbevelingen.