Mogelijk heeft je kind een trauma. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een trauma. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je kind kan last hebben van gedachten waarin hij de gebeurtenis steeds opnieuw beleeft, moeite hebben met in slaap komen of nachtmerries hebben.
Moeite hebben met sociale contacten, ook in relatie met jou als onderwijsprofessional. Moeite hebben met autoriteit en veel aandacht vragen. Concentratieproblemen hebben en hele wisselende prestaties. Dagdromen en/of zich afzonderen door op te gaan in een (computer)spel of een andere bezigheid.
Symptomen die op trauma kunnen wijzen: terugval naar jonger gedrag, bijvoorbeeld weer in bed plassen terwijl het kind al zindelijk was (regressie) moeilijk tot rust te brengen. prikkelbaar, kind heeft vaak ruzie met andere kinderen.
Wat is jeugdtrauma? Jeugdtrauma is een trauma dat is ontstaan in de kindertijd. Deze ervaringen kunnen zowel fysiek als emotioneel van aard zijn en omvatten emotionele verwaarlozing, lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik, emotioneel misbruik (bv. gekleineerd worden) en affectieve verwaarlozing (bv.
Een kind met traumatische ervaringen kan problemen hebben met zindelijkheid, last hebben van verminderde weerstand en (chronische) ziektes. Ook is er een grotere kans op eetproblemen. De opvoeding van een kind met complex trauma is een zware taak.
Een jeugdtrauma kan ontstaan door:
Emotionele, lichamelijke of seksuele mishandeling. Aanhoudende en langdurige emotionele of lichamelijke verwaarlozing. Getuige zijn van aanhoudend en langdurig geweld (verbaal en/of fysiek) in het gezin. Verkeren in oorlogsomstandigheden en / of hebben moeten vluchten.
Een populaire en goed werkende therapievorm voor traumaverwerking is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze succesvolle techniek helpt vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang. Dit gebeurt zonder uitgebreide gesprekken en in een zeer korte tijd.
Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. PTSS beïnvloedt je leven op verschillende vlakken. Sommige mensen met PTSS kunnen tijdelijk niet meer naar werk of naar school.
Mensen met jeugdtrauma meer last hebben van negatieve stemmingen, een laag zelfbeeld, gevoelens van schuld, onzekerheid, en angst en ze maken zich eerder zorgen dan anderen. Deze groep heeft een tot 2 keer grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.”
Hoeveel kinderen krijgen traumaklachten als gevolg van het geweld? Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de kinderen die zijn gemeld bij Veilig Thuis zich emotioneel onveilig voelen. 32% van de kinderen heeft traumaklachten en 36% van de kinderen heeft hechtingsproblemen.
De traumatische ervaring kan zorgen voor allerlei klachten zoals slaapproblemen, nachtmerries, geprikkeld zijn, schrikachtig reageren, hartkloppingen, een gespannen gevoel, duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Blijf niet rondlopen met een onverwerkt trauma.
Traumasensitief lesgeven (TSL) is een proces waarbij alle medewerkers van een school tegemoetkomen aan wat getraumatiseerde kinderen nodig hebben. Bewustwording en signalering zijn hierbij van belang. Het gaat ook om een vaardigheid van de leerkracht die essentieel is bij het onderwijs aan vluchtelingkinderen.
Is PTSS te genezen? Ja, er zijn verschillende behandelwijzen voor PTSS. Bijvoorbeeld stapsgewijs en onder begeleiding de schokkende gebeurtenis onder ogen zien. En door gesprekken over de traumatische ervaring te voeren slijt het gevoel wat die ervaring nog oproept.
Zo'n traumatische ervaring kan je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo'n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo'n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.
Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden.
Huilt je kind, blijf dan rustig en probeer achter de oorzaak te komen door goed te luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Help je kind zijn emoties te herkennen door deze te benoemen. 'Ik zie dat je heel verdrietig bent', of 'ik snap dat je boos bent'. Weet je de reden voor het verdriet, herhaal deze dan.
Emotionele verwaarlozing valt onder de categorie vroegkinderlijke trauma's. Dat klinkt heel heftig, en de gevolgen zijn dat ook, toch hoeft het niet altijd als zodanig te zijn ervaren. Sterker nog, in eerste instantie lijkt het alsof er nooit iets is gebeurd. En dat is het nu precies.
Vicarious trauma (plaatsvervangend trauma): zelf lopen we geen trauma op maar we worden blootgesteld aan andermans traumatische ervaringen en emoties. Onbewust heeft dit ook effect op jezelf. Let op: je brein kent geen verschil tussen fictie en werkelijkheid. Iets heftigs zien op tv kan dus dezelfde impact hebben.
Het lichaam- en zielsgeheugen bewaren herinneringen aan het trauma . Spanning, woede, angst en verdriet worden als verborgen ladingen in het lichaam opgeslagen en hoe langer de traumagevoelens worden weggedrukt, hoe vaster de beschermende structuren eromheen lijken te worden.
Trauma's hebben een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Dat komt doordat de hersenen bij getraumatiseerde kinderen voortdurend in alarmstand staan. Veel pleegkinderen hebben te maken gehad met chronisch trauma voordat ze in een pleeggezin komen.