Tropische vissen zijn bijvoorbeeld hele goede vissoorten die je kan houden in je 100 liter aquarium. Deze vissen worden gezien als schoolvissen, dus je moet ze altijd in een grotere groep plaatsen in je tank.
Hoewel dit erg afhankelijk is van de soort vissen is een goede stelregel voor het aantal vissen in uw aquarium 0,5cm vis per liter aquariuminhoud. Uiteraard moet u hierbij rekenen met het formaat van de vissen als ze volwassen zouden zijn.
Houd je aan deze stelregel: 1cm vis per liter water. In een bak van 54 liter kan dus 54cm vis, wat ongeveer neerkomt op 11 visjes van 5cm lang. Overigens kun je bij kleine visjes iets meer vissen houden, bij grotere vissen minder.
Deze is berekend op onbelans veroorzaakt TOT 1 gram vis / per 3 liter water, conform de standaard van de NBAT. Houd daarom maximaal 1 gram of te wel 1 cm3vis per 3 liter aquariumwater.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Wat dacht je van zwaarddragers, molly's en voor op de bodem b.v. een aantal corydoras en er zijn ook wel zalmpjes te vinden die op leidingwater te houden zijn. Google maar eens op een goede vissen database, dan vind je vast wel iets, let wel op dat je er niet te veel vissen in doet.
Goudvissen zijn geen tropische vissen en hoeven dus niet in een aquarium met verwarming gehouden te worden. Wel worden ze heel erg groot en hebben ze in een aquarium al snel te weinig ruimte. Wil je toch goudvissen omdat je ze gewoon heel erg leuk vindt, zorg dan voor een aquarium van minimaal 80 centimeter breed.
Dat komt omdat goudvissen grote vervuilers zijn. Daarom is de rekensom iets zwaarder ingestoken. Precies de reden waarom je bij de Vismeter vragen om in te vullen of je een koudwater of tropisch aquarium hebt. Het zeer algemene uitgangspunt is: per gemiddelde goudvis 50 liter water.
Voor de beginnende aquarist is er de keus uit twee aquaria, namelijk het koudwateraquarium (goudvisaquarium) of een verwarmd tropisch zoetwateraquarium. Wij raden beginners niet aan een zee-aquarium aan te schaffen, dit vereist stukken meer kennis. De keuze voor een koudwater- of warmwateraquarium is aan jezelf.
Je kunt het beste zo'n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Je kunt de bacteriecultuur in je aquarium opstarten door Safestart te gebruiken. Het is daarentegen ook belangrijk om je leidingwater visvriendelijk te maken.
Sluierstaart goudvis benodigdheden:
Zoals ook verteld wordt in De waarheid over goudvissen, dat een uitgebreidere uitleg hierover bevat, hebben sluiers ongeveer 70-80 liter per vis nodig om mooi uit te groeien, liefst in een aquarium van minstens 1 meter breed.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Als je maximaal één week op vakantie gaat, kun je gebruik maken van speciaal vakantievoer. Meestal zijn dit een soort 'bolletjes' die je in je aquarium legt. Het voer laat geleidelijk aan los en kan je vissen op die manier een bepaalde tijd van voer voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld Tetra Min Vakantievoer 30 gram.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
In een relatief klein aquarium kan je dus geen al te grote vissen zetten, maar verschillende kleinere soorten combineren is net zo interessant. Zo kan je platy's (1), (ballon)molly's (2), tetra's (3) en zwaarddragers (4) in allerlei kleuren samenzetten.
Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden. Daarom horen goudvissen eigenlijk in de vijver. Simpelweg omdat de meeste aquaria te klein zijn.