Af en toe kan suppletie van vitamine B6 hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, eetlustverlies, overgevoeligheid aan zonlicht, allergische huidreacties, milde kalmerende/verdovende effecten en milde gevoelsstoornissen geven.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.
Maar wist je dat er zelfs 8 verschillende soorten vitamine B bestaan? Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, maar later bleek dat niet zo te zijn. Tegenwoordig spreken we daarom van een vitamine B-complex of simpel gezegd B-complex. Dit supplement bevat alle verschillende B-vitamines.
B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam. Dit komt doordat B-vitamines belangrijk zijn in onze stofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Voor de zeven andere vitamines (B1, B2, B5, B8, B12, C en K) is geen bovengrens opgesteld, omdat er geen nadelige effecten bekend zijn bij hoge doseringen.
Wat zijn de voordelen van vitamine B complex? Vitamine B is belangrijk voor het welzijn en voor het behoud van een goede gezondheid. Als bouwstenen voor een gezond lichaam heeft vitamine B direct invloed op je energieniveau, het functioneren van je hersenen en op de celstofwisseling.
Vitamine B spelen een belangrijke rol in de energieproductie en het zenuwstelsel. In het algemeen helpen ze de mentale en fysieke prestaties. Bovendien zijn sommige vitamine B zoals B9 en B12 essentieel voor de productie van rode bloedcellen, eiwitsynthese en celregeneratie.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Bij chronische overdosering van vitamine A, dat net zoals vitamine D een vetoplosbare vitamine is, bestaat een risico op stapeling, waardoor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, visusstoornissen, buikpijn, droge huid en haaruitval kunnen ontstaan.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.
Het onderzoek koppelt lage niveaus van vitamine D aan een veel voorkomende vorm van duizeligheid, die goedaardige paroxysmale positie-duizeligheid (BPPV) wordt genoemd en die het plotselinge gevoel geeft dat u aan het draaien bent of dat de binnenkant van uw hoofd aan het draaien is.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
Vitamine B is een belangrijke vitamine die vooral haarverlies tegen gaat en je haargroei kan stimuleren door je natuurlijke keratine in je haar te ondersteunen. Vitamine B zorgt ervoor dat je haarzakjes goed verzorgd blijven.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Vitamine B6 kan gaan stapelen in het bloed, wanneer het niet voldoende opgenomen of uitgescheiden kan worden. Dit kan gebeuren bij afwezigheid van belangrijke co-factoren (Yvonne van Stigt, 2019).
B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij een ernstig tekort aan B-vitamines problemen kunnen ontstaan met het zenuwstelsel.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.