De onderstaande voeding is belangrijk voor gezond tandvlees: Calcium – Een tekort aan calcium kan leiden tot botverlies. Calcium komt vooral voor in melk en kaas, en ook in volkorenbrood, groenten, peulvruchten en aardappelen. Magnesium – Patiënten met parodontitis hebben een lager niveau van magnesium.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Een tandvleesontsteking is erg vervelend, maar gelukkig kunt u deze door uw voeding grotendeels voorkomen. De volgende vitamines en mineralen hebben hierop een gunstig effect: vitamine D, vitamine E, Omega 3 en magnesium. Al deze vitamines en mineralen zorgen voor een ontstekingsremmende werking.
Een tekort aan magnesium leidt tot parodontitis
Het versterkt de afweer tegen bacteriën en verlaagt de zuurgraad in de mondflora. Magnesium versterkt je tanden en tandvlees. Houdt dus je magnesium inname in de gaten.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van parodontitis. Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Een te kort aan calcium kan leiden tot botverlies.
Water drinken helpt niet alleen bij het wegspoelen van de voedseldeeltjes tussen uw tanden en kiezen, maar verhoogt ook de speekselproductie voor het hebben van een gezonde mond.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.
Wanneer u teruggetrokken tandvlees heeft dan komen de wortels bloot te liggen. Hierdoor zijn de wortels kwetsbaar en gevoelig. Teruggetrokken tandvlees kan ontstaan door onder andere parodontitis of te hard poetsen. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en/of kaakbot.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken.
Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.
Poets minimaal twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta. Kies daarnaast een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Pijnlijk tandvlees kun je tevens voorkomen door -naast het tandenpoetsen- te flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.
Pijn in uw mond kan komen door bijvoorbeeld wondjes, aften, kiespijn of ontstoken tandvlees. Bij pijn kan paracetamol of mondgel met lidocaïne helpen.
In het kort zijn de symptomen van ontstoken tandvlees dus bloedend tandvlees, een stinkende adem, verhoging (of koorts), slap en rood tandvlees, een vieze smaak in je mond en pijnlijk tandvlees.