Plaats naast de roos een wat lagere plant zoals duizendblad (Achillea), een soort met laag blad en hoge bloemstengels zoals de klokjesbloem Campanula persicifolia, of een plant met een heel luchtige groeiwijze zoals ijzerhard (Verbena bonariensis) en ooievaarsbek (Geranium). Ook fijne eenjarigen zijn geschikt.
Vooral 'luchtige' planten zoals de vlasleeuwenbek, het perzikbladklokje of ijzerhard (Verbena) zijn goed met rozenstruiken te combineren. Of kies voor lage planten zoals het zeepkruid, Perzische kruisjesplant (Phuopsis), anjers en lage ooievaarsbek.
Heel mooi zijn bijvoorbeeld het Zeeuws knoopje (Astrantia), perzikbladklokje (Campanula persicifolia), eenjarige kattensnor (Cleome), ruit (Thalictrum), kattenkruid (Nepeta) en de violette ijzerhard (Verbena bonariensis). Een roos op stam is perfect om mee te combineren.
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
Het is een makkelijke wintergroene plant die goed groeit in zon en halfschaduw. Het is een van de weinige bodembedekkers de mooi combineert met rozen.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Door het aroma van kruiden hebben ziektes en plagen bij de roos minder kans. Het bladgroen en de textuur variëren van kruid tot kruid maar passen bijna altijd samen met rozen. Zeker wanneer je kiest voor lavendel, dille, bieslook, rozemarijn, venkel of tijm.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Beste standplaats voor rozen
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels.
Het maken van rozenhagen is eenvoudig, de plantafstand is variabel en ligt tussen de 50 cm en 100 cm. Kale wortel rozen kunnen geplant worden in de periode oktober t/m april, mits het niet vriest. Rozen in pot kunnen het hele jaar geplant worden, mits het niet vriest.
Beendermeel, zuivere kwaliteitsvolle compost, goed oud verteerd mest (runder- en paardenmest) zijn uitstekend geschikt als voedingsbodem voor de rozen. Let op dat je deze messtoffen niet direct op de wortels geeft bij aanplant maar met de uitgegraven aarde mengt.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
De Goudaardbei, Perzische muts, Stekelnootje, Elfenbloem, Ezelsoor, Dwergmispel, Maagdenpalm en Ooievaarsbek zijn voorbeelden van bodembedekkers wintergroen. Naast dat de namen leuk klinken zijn ze goed te combineren met andere planten in uw tuin.
Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent. Maar ook verwilderingsbolletjes – die gewoon in de grond kunnen blijven – staan er leuk tussen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokusjes en allerlei narcissen.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober. Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.
Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken.