Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is bruikbaar in officiële en formele contexten; het roept een bepaalde afstand op. Beste en Dag zijn bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten, zoals in mails aan klanten.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
'hoi' is het meest gebruikte woord, en het komt in Nederland veel vaker komt dan in Vlaanderen. 'hallo' staat op de tweede plaats, met een meer evenwichtige verdeling tussen Nederland en Vlaanderen. 'hai' komt vaak voor in Nederland, en zo goed als niet in Vlaanderen.
Groetwoorden worden in allerlei situaties gebruikt. Sommige groeten zijn zowel groetwoorden als afscheidswoorden, of worden gebruikt als uitroep van verbazing. Groetwoorden worden zo vaak gebruikt dat ze met de juiste intonatie op velerlei manieren kunnen worden gebruikt.
Als het gaat om een begroeting van hetzelfde geslacht zijn ze juist heel warmhartig. In Nederland geven we elkaar bij een begroeting een hand of drie zoenen op de wang. In de Verenigde Arabisch Emiraten begroeten vrouwen elkaar vaak met twee zoenen op de wang.
In een e-mail is ook een informelere begroeting als Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond, Goeiedag, Dag of Hallo zonder aanvulling mogelijk als de naam van de geadresseerde(n) niet bekend is. Als de naam van de aangeschreven persoon wel bekend is, is het aan te bevelen om die toe te voegen na de begroeting.
'Doe je het wel, was dan vaak je handen.Een goed alternatief is het wrijfje.Even kort je hand op iemands schouder als begroeting.Mannen doen vaak een hardere klop, maar een zachte wrijf volstaat ook.
Belgen en Nederlanders geven één kus op de wang of drie kussen. In Wallonië geven ook mannen elkaar een kus, in Vlaanderen geven mannelijke vrienden sneller een hand. Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven.
Een begroeting tussen twee personen heeft vooral met respect te maken. Het is de gewoonte om als jongere je hoofd te buigen, zodat de oudere er zijn/haar hand op kan leggen om je te zegenen.
Aanhef zakelijke brief
Een zakelijke brief begin je over het algemeen met 'Geachte heer ...' of 'Geachte mevrouw ...' Zeker als je voor het eerst met elkaar correspondeert, en het een formele relatie betreft, heeft dit de voorkeur.
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
Hier heb je ook nog een variant van, namelijk 'met vriendelijke groeten'. Het kan allebei, maar het enkelvoud is formeler om mee af te sluiten. In een zeer zakelijke brief of mail kun je ook 'Hoogachtend' gebruiken. Dit zie je vaak bij berichten waar een conflict mee gecommuniceerd wordt.
Als de gesprekspartners elkaar niet kennen, raad ik toch een formele variant aan: 'Tot ziens', 'Da-ag' of 'Prettige dag'. Mensen die elkaar kennen kunnen alles zeggen wat in hun hoofd opkomt: 'Doei' of 'Doeg', 'Werk ze', 'De mazzel', 'De ballen' of dat soort kreten.
''Heteronormativiteit maakt dat vrouwen elkaar wel altijd met 1 of 3 zoenen kunnen begroeten, maar dat dit in veel kringen voor mannen nog steeds een stevige handdruk of een omhelzing is.'' ligt Stengs toe.
Begroet je date daarom altijd met open armen en een grote glimlach zodat het duidelijk is dat je hem een knuffel gaat geven. Zo voorkom je dat je in mijn collectie awkward begroetingen terecht komt.
Hand. Uit de reacties bleek dat mensen in bijna alle landen elkaar bij de eerste ontmoeting een hand geven. Pas als mensen elkaar aardig gaan vinden, durft men elkaar te zoenen of omhelzen. Hoe mensen elkaar begroeten of geluk wensen, hangt van de cultuur af.
In Portugal en alle Portugeessprekende landen zeg je op een respectvolle manier hallo, door ola te zeggen. Oi is de informele manier.
Bij een leuke eerste ontmoeting hoort natuurlijk een vervolg. Stuur de ander na afloop een attent berichtje. Laat zien dat je wat hebt geleerd van jullie gesprek, dat je het leuk vond, en laat zien dat je contact wilt houden. Herhaal die leuke anekdote uit jullie gesprek.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.